Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální fikce z produkce HBO o tom, jak by asi vypadal svět po vítězství Třetí říše. Jedním z míst kde se natáčelo byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Píše se rok 1964. Berlín se chystá na oslavu führerových 75-tých narozenin a obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy. Zatímco celý svět s napětím očekává tuto převratnou událost, SS detektiv March (Rutger Hauer) vyšetřuje záhadnou politickou vraždu. Přes naléhání Gestapa, aby pátrání ukončil, je March rozhodnut případ vyřešit. Spojí se proto s americkou novinářkou Cahrlie Maguirovou (Miranda Richardson), která pak náhodně sama rozkrývá své vlastní záhady. Společně odhalují tajemství, které by mohlo vést k pádu Třetí říše. V patách jim je Gestapo, oni však unikají, aby prozradili světu pravdu o ... Otčině.
Jedním z míst, která byla vybrána k natáčení filmu, byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Proto provázela natáčení Otčiny řada ironických momentů. Scény velkolepé oslavy Hitlerových narozenin se odehrávaly na Letné, tradičním místě různých shromáždění, vojenských přehlídek a prvomájových průvodů. Na místě, kde kdysi stával největší Stalinův pomník na světě, zdravily tisíce komparzistů převlečených za občany Germánie Hitlera. A kryt v kopci pod památníkem, určený dříve stranické elitě pro případ jaderného útoku, poskytl přístřeší davům komparzistů. Produkční Václav Eisenhamer poznamenal: "Vyrostli jsme ve státě podobném tomu ve filmu. Rozumíme tedy Marchovu příběhu." Celkově probíhalo natáčení v Praze 37 dní, od 5. března do 16. dubna 1994. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

 (hodnocení, recenze)

Nadčasové...Česko v roce 2024 pod vládou fašistických psychopatů. 

Dilvermoon

Dilvermoon (hodnocení, recenze)

Praha, všude samá Praha. A třešničkou je park na Vyšehradě a detailní dramatický zaběr na jednu z tamních, typicky slovanských soch. Tak toto je prosím nacistický Berlín na vlády Adolfa Hitlera.

na příspěvěk reagoval tomalakis

Petike

Petike (hodnocení, recenze)

Otčina (Fatherland) od britského autora Roberta Harrisa je spolu s Mužom vo vysokom zámku od P. K. Dicka najlepším alternatívno-historickým románom na tému "Čo keby nacisti predsa len vyhrali druhú svetovú vojnu ?" Ako dopadlo toto televízne psracovanie, neviem posúdiť, keďže som ho nemal možnosť vidieť. Predpokladám, že dosť vlažne a nevýrazne, súdiac podľa komentárov užívateľov... :-/

Reklama

Reklama