Reklama

Reklama

Zvítězí právo nad rychlými kolty? Spaghetti western Velký souboj natočil italský režisér Giancarlo Santi, který předtím působil jako asistent režiséra Sergia Leoneho na natáčení filmů Hodný, zlý a ošklivý (1966) nebo Tenkrát na Západě (1968). Do hlavní role obsadil hvězdu westernů Lee Van Cleefa, který zde ztvárnil postavu bývalého šerifa Claytona, který se vydává na vlastní pěst vykonat spravedlnost a očistit jméno nespravedlivě odsouzeného vězně Phillippa Wermeera (Alberto Dentice). Ten byl křivě obviněn z vraždy vlivného patriarchy Saxona, který po sobě zanechal tři pomstychtivé syny. Ti na Wermeerovu hlavu vypsali vysokou odměnu tří tisíc dolarů, na kterou si dělá zálusk každý bandita v okolí. Wermeer představuje lákavou kořist a před lovci odměn ho na poslední chvíli zachrání bývalý šerif Clayton. Ten je přesvědčen o jeho nevině a společně se vydávají do Saxon City, aby se postavili trojici prohnilých bratrů i za cenu nevyhnutelného krveprolití. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Andrmen221 

všechny recenze uživatele

Poprvé divák uslyší hudbu, která patří rozhodně k nejepičtějším v tomto žánru a možná předčila i samotný film. Lee Van Cleef je badass jak ho známe, a jak ho chceme mít. V závěrečném duelu vidíme podpisy legendy Sergia Leoneho v podobě close-upů na oči a podmanivá hudba v pozadí umocňuje prožitek, tak jak to mám rád. Rozhodně nadprůměrný snímek. V době, ve které vznikl měl silnou konkurenci, a tak možná i to uškodilo finálnímu dojmu, kdyby vznikl v dnešní době, věřím, že trhá rekordy. Van Cleef je jedním z hlavních představitelů westernů a jim zasvětil i svůj život a byť ne všechny byly to pravé ořechové tento se mi do paměti zaryl a zůstane. Skvělá práce! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Trochu ukecaný western Giancarla Santiho, který se učil u Sergia Leoneho a je to zároveň jeho prvotina. A zajímavé je, že podle csfd.cz skončil pouze u dvou filmů. Hned k tomu prvnímu si ale přizval jednu z ikon westernů Lee Van Cleefa. Přestřelky tu sice jsou, ale všemu předchází hodně dialogů a přiznám se, že dle postavy ve stínu jsem celkem rychle tipnul, že střelcem byl právě sám Clayton. ()

Reklama

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Základ pro velmi dobrý western v tom bezpochyby je. Herci, především Van Cleef a Horst Frank, však nejsou využití tak, jak mohli být, podobně jako zajímavý příběh, kamerové nájezdy apod. Mohlo to mít klidně přes dvě hoďky, děj by byl propracovanější a člověka by to víc pohltilo. Ale i tak výborně sedlo. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Smutný důkaz toho, že geniální hudba (resp. jen a pouze ústřední motiv, jenž si suverénně vykračuje vedle toho nejlepšího od Morriconeho), dobrá kamera, výprava a schopná režie ještě nemusejí dát dohromady dobrý film. Vidím to na takový lepší, lehce nudící podprůměr, který tak dlouho oddaluje zápletku příběhu, až o ni nikdo nestojí. Naneštěstí si neustále hraje na něco víc. Za pozornost určitě stojí flashbacky a finální souboj, ale díky scénáři a nedostatku originality je to jinak bohužel grande nic. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Průměrný western s Lee Van Cleefem. Režisér evidentně kopíruje Leoneho, ale vůbec mu to nejde, děj není zajímavý a docela jsem se nudil. Ale Lee jako nikdy nezklamal, stejně jako záporáci, zvláště Horst Frank byl dobrej a ten poďobanej byl fakt hnusnej. Ten mladej nic moc. Hudba byla zajímavá, hlavní téma legendární (použito v Kill Bill), akorát by mě zajímalo, kdo to teda složil, protože v Kill Bill je uveden Luis Bacalov, ale v titulcích tohohle filmu je někdo jinej. (obrázky) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se objevuje německý kulomet MG 42, který byl ale uveden do provozu až v roce 1942. (Marek06)

Reklama

Reklama