Reklama

Reklama

Vládce temnot

  • USA Prince of Darkness (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kněz Loomis objeví ve sklepě opuštěného kostela v Los Angeles nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack, přizvaný k objasnění této záhady, zjistí, že tekutina je esencí samotného Satana, který se připravuje na ovládnutí celého světa. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (286)

kitano 

všechny recenze uživatele

John Carpenter je majster v navodeni temnej atmosfery, ktora je spolu z jeho hudbou nezamenitelna. Temna predtucha, zlovestna zahada, ktora sa pomaly dostava napovrch, podobnym sposobom, ako vo fantastickom Thing. Snimok ktory po celu svoju stopaz nepolavi vo svojej temnote a pochmurnosti a skvelo vyvrcholi v zavere, ktory vo vas zanecha neprijemny mrazivy pocit. Skoda malicko viaznuceho deja v strednej casti filmu, ktory je rozvijany casto len pomocou doslovnych dialogov. Inak vsak bezchybny horor, s naozaj hustou atmosferou. (8.8/10) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Vládce temnot zůstal trochu přehlédnut v repertoáru Johna Carpentera, což je velká škoda. Je na něm krásně vidět pozvolný evoluční vývoj tohoto tvůrce, kdy se známá dějová linka z Věci (skupina lidí někde něco zkoumá, načež se situace začne pro ně vyvíjet nedobře) kloubí s jakýmsi duchovnem, čímž zápletka dostává hlubší rozměr, který potom Carpenter plně napálil ve Spárech šílenství. Celkově se Vládce temnot rodí velmi pomalu, ale o to víc působivě a nečitelně, takže v závěru je gradace doslova napumpovaná napětím (víceméně z neznámého). Celá stopáž snímku je podložená oldschoolovou hororovou hudbou, které je na můj vkus, hlavně ze začátku, až příliš, což mi i místy vadilo, ale k vypjatým scénám padne jako ulitá. Tohle je určitě pro horor fans povinnost. 85% ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Carpenter dokáže prekvapiť. v 80tych rokoch si ma získal filmamy ako The Fog, Christine, alebo They Live a na The Thing a In The Mounth Of Madness nadám ani v najmenšom dopustiť. Prince Of Darkness však bol natočený viditeľne bez nejakého scenára a preto mu na to asi ani nikto nedal peniaze. Ak to tak naozaj bolo, tak priznávam, že to je za tých 5 alebo 4 *. Mňa však už dávno nebaví sledovať niečo a pritom nevedieť o čo ide, aby som sa po hodine dozvedel že to tak má byť (niečo sa deje, ale nevieme čo). A tak to pokračuje až do konca. A keď sa objavili záverečné titulky, od sklamania som zahrešil. Iba Carpenter vďaka svojej šikovnosti tu z ničoho vybudoval niečo - atmosféru tajomna, ktorú dokáže udržať až do konca filmu. No sledovať asi 30 ročných (?) vystrašených vedcov a teológov ("vy ste najlepší vo svojom obore") ako sa ohurujú svojimi teóriami, lacné smiešne triky a Alice Cooper, tak to boli veci, pri ktorých som sa škodoradostne uškŕňal. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Magickosť a pútavosť Prince of Darkness stojí výhradne na jeho vývtarnej a hudobnej stránke. Vizuálne efekty sú síce lacné, miestami až smiešne, ale nie je ich toľko, aby uškodili. Naopak je tu množstvo temnej a dusnej atmosféry, vytváranej takmer neustálou tmou, skvelými snovými obrazmi a démonickou hudbou. Rovnako ako The Thing, aj toto je horor s extrémne pesimistickým záverom, pri ktorom vás zamrazí a nebudete mať zrovna chuť otvoriť si šampus. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Nezvyklé ztvárnění Satana v kapalné podobě. O to je to děsivější, protože nevíte co se stane. Vědci z různých oborů, přístroje s kterými pracují, ale ani kněží nedokážou to zlo zastavit. Venku na ně čekají bestie v lidské podobě, proto musí zůstat uvnitř kostela a i když si je Satan bere jednoho po druhém, několik jich ještě zbýva a hned tak svůj boj se zlem nevzdají. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (5)

  • Celý film bol natočený za jeden mesiac. (Mordenroth)
  • Postava jménem Donalda Pleasence byla pojmenována po psychiatrovi z Carpenterova Halloweenu. (Chatterer)
  • Jednoho z bezdomovců si zahrál i Alice Cooper. (Chatterer)

Reklama

Reklama