foto

Donald Pleasence

  • nar. 5.10.1919
    Worksop, Nottinghamshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 2.2.1995 (75 let)
    St. Paul de Vence, Alpes-Maritimes, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Měřil 174 centimetrů a byl ve znamení vah. Narodil se v rodině železničáře. Už od mládí velmi rád recitoval. Po maturitě na Lyceu v Ecclesfildu získal místo na Royal Academy of Dramatic Art v oboru herectví. Nemohl však nastoupit, neboť nedostal stipendium.

A tak začal pracovat na dráze jako přednosta železniční stanice v Yorkshirském Swintonu, kde vydržel rok a půl. Poté byl angažován v divadle na ostrově Jersey jako manažér a jako příležitostný herec se postupně dostal k samotnému hraní na plný úvazek. V roce 1939 měl svoji premiéru v novele "Wuthering Heights". Úspěch se dostavil velmi rychle, ale už ho bohužel nemohl proměnit, protože přišla válka a veškerá divadelní činnost byla zrušena. Jakožto pacifista nejprve odmítl nastoupit do armády a půl roku pracoval jako dřevorubec. Poté ale změnil svůj postoj a stal se pilotem/navigátorem bombardéru u Královského letectva. Během svého nasazení byl však sestřelen nad Francií a uvězněn v německém zajateckém táboře, kde strávil jeden rok.

Po skončení války se v roce 1946 vrátil k divadlu a dostal angažmá v Londýně v Shakespearově komedii "Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete". Během dalších pěti let vystupoval s různými divadelními soubory, např. Birmingham Repertory Theatre nebo Bristol Old Vic. V roce 1948 ho angažoval Laurence Olivier, který si ho všimnul v Bristolu do londýnského souboru "Old Vic". S ním absolvoval americké turné a v jeho rámci účinkoval v roce 1951 na Broadwayi v New Yorku v inscenacích Shakespearových dramat "Julius Caesar" a "Antonius a Cleopatra".

Od poloviny 50. let se uplatňuje v televizi a ve filmu díky svému divadelnímu umění. K jeho největším divadelním úspěchům patří role v dramatu "The Caretaker" (1960), kde ztvárnil roli mentálně postiženého tuláka Daviese a v roce 1963 přišla na filmová plátna pod režijní taktovkou Cliva Donnela ze hry Harolda Pintera "Domovník". O čtyři roky později se ukázal jako hlavní zlosyn Ernst Stavro Blofeld v bondovce "Žiješ jenom dvakrát" (You Only Live Twice, 1967). Další dramaticky působivé kreace předvedl ve filmech významných světových režisérů. Díky svému předčasně proplešatělému temeni hlavy byl velmi často obsazován do rolí doktorů a vedle postav vysokých důstojníků, pedagogů ztělesnil i několik známých historických osobností, např. nacistického politika Heindricha Himmlera ve válečném dramatu o přípravě atentátu na Churchilla Orel přistál/Orel přistává (1976).

Jeho doménou se však především staly role excentrických podivínů, démonických a rafinovaných padouchů se strnule upřeným pohledem svých chladně modrých očí, jimiž své oběti dokáží hypnoticky ovládnout. Nejrůznější typy těchto záporných postav ztvárnil jak v hororech, thrillerech a sci-fi fantaziích, tak i v komediích, westernech, historických a kriminálních filmech. Od 70.let byl hojně obsazován režiséry do "béčkových" (chcete-li "podřadných") akčních snímků a hororů s okultní tématikou, k nimž se velmi rád i přes svůj vysoký kredit vracel a díky nímž se stal kultovní postavou. Proslavil se díky Carpenterově hororu "Halloween - Předvečer svátku všech svatých" (1978) jako psychiatr Sam Loomis. Pokračoval však i v dalších čtyřech pokračování. Počet snímků v nichž se objevil překračuje magické číslo 200 !!!

Spolu s dramatikem Haroldem Pinterem a hercem Robertem Shawem založili produkční společnost Glasshouse Productions. Je také autorem dětské knihy "Scouse the Mouse".

Jeho první ženou byla Miriam Raymond, mezi lety 1941-1958, měl s ní dceru Angelu Pleasence (mimochodem je také herečkou). Druhé manželství sdílel se zpěvačkou a herečkou Josephine Crombie v letech 1959-1970. S ní měl dceru Polly. Třetí manželství trvalo od roku 1970-1988 s izraelskou kytaristkou Meirou Shore. S Meirou měl dceru Mirandu. To mu však nestačilo a tak se znovu oženil v roce 1989 s Lindou. Donald Pleasence zemřel 2. února 1995 na komplikace po operaci srdeční chlopně.

Jakub "Rodriguez" Kučera

Herecká filmografie

2010 Escape from New Jersey - a.z.
1996 Fatal frames: Fotogrammi mortali
1995 Halloween: Prokletí Michaela Myerse
Safe Haven
Signs and Wonders (TV film)
1994 Guinevere (TV film)
1993 Femme Fatale (TV film)
Hodina prasete
The Thief and the Cobbler
Umpijäässä
1992 Bitva o Diên Biên Phu
1991 Avvoltoio può attendere, L'
Miliardi
Ritorno di Robin Hood, Il
Stíny a mlha
1990 Americký Tiger
Donne armate (TV film)
Moi, général de Gaulle (TV film)
Pochována zaživa
1989 Casablanca Express
Deset malých Indiánů
Halloween 5
Miss Marple: Caribbean Mystery, A (TV film)
Paganini Horror
Řeka smrti
Zánik domu Usherů
1988 Great Escape II: The Untold Story, The (TV film)
Halloween 4: Návrat Michaela Myerse
Hanna's War
Poslední četa
Upíři v Benátkách
Velitel
Z rovnováhy
1987 Animali metropolitani
Basements (TV film)
Django se vrací
Double Target
Ground Zero
Scoop (TV film)
Spettri
To Kill a Stranger
Vládce temnot
Warrior Queen
1986 Cobra Mission
Into the Darkness
Naso di cane (TV film)
1985 Black Arrow (TV film)
Korsičtí bratři (TV film)
Phenomena
Reel Horror
Sotto il vestito niente
Treasure of the Amazon, The
Vítězný oblouk (TV film)
1984 Frankenstein's Great Aunt Tillie
Master of the Game (TV seriál)
Nebezpečné tajemství
Velvyslanec
Where Is Parsifal?
1983 Devonsville Terror, The
I predatori dell'anno omega
1982 Alone in the Dark
Svědek pro obžalobu (TV film)
The Barchester Chronicles (TV seriál)
1981 Computercide (TV film)
Halloween 2
Klub příšer
Souboj o poklad Yankee Zephyru
Útěk z New Yorku
1980 Blade on the Feather (TV film)
Puma člověk
1979 Better Late Than Never (TV film)
Drákula
French Atlantic Affair, The (TV seriál)
Gold of the Amazon Women (TV film)
Good Luck, Miss Wyckoff
Jaguár žije!
Na západní frontě klid (TV film)
Rozhněvaný muž
1978 Bastard, The (TV film)
Centennial (TV seriál)
Dark Secret of Harvest Home, The (TV seriál)
Defection of Simas Kudirka, The (TV film)
Halloween
Les Liens du sang
Night Creature
Ordre et la sécurité du monde, L'
Power Play
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Tomorrow Never Comes
1977 Ach, Bože
Ježíš Nazaretský (TV film)
Telefon
Uncanny, The
1976 Goldenrod
Hindle Wakes (TV film)
Land of the Minotaur
Meriel, the Ghost Girl (TV film)
Orel přistál
Passover Plot, The
Poslední magnát
Trial by Combat
1975 Hearts of the West
Hrabě Monte Cristo (TV film)
I Don't Want to Be Born
Journey Into Fear
Útěk na čarodějnou horu
1974 Barry McKenzie Holds His Own
Cafeteria, The (TV film)
Jestli se rozzlobíme, budeme zlí
Loba y la Paloma, La
Malachiův záliv
Occupations (TV film)
Okamžik vyzrazení
Vzpoura mutantů
Ze záhrobí
1973 BBC2 Playhouse (TV seriál)
Columbo: To je vražda, řeklo portské (TV film)
Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV film)
Great Mysteries (TV seriál)
Joke, The (TV film)
Tales That Witness Madness
The Rainbow Boys
1972 Death Line
Innocent Bystanders
Jerusalem File, The
Jindřich VIII. a jeho šest žen
Pied Piper, The
Wedding in White
1971 Foxtrot, The (TV film)
Skin Deep (TV film)
THX 1138
Únos
Zapadákov
1970 Modré uniformy
Play for Today (TV seriál)
1969 Arthur! Arthur!
Mr. Freedom
The Madwoman of Chaillot
1968 Creature of Comfort
News-Benders, The (TV film)
Other People, The
Will Penny
1967 Deník Anny Frankové (TV film)
Matchless
Noc generálů
Taste (TV film)
Žiješ jenom dvakrát
1966 Eye of the Devil
Fantastická cesta
Head Waiter, The (TV film)
Seven Deadly Sins (TV seriál)
Ve slepé uličce
1965 Cesta spásy
Největší příběh všech dob
Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1963 The Caretaker
Velký útěk
1962 Dr. Crippen
Lisa
1961 Horsemasters, The (TV film)
No Love for Johnnie
Šetřte rákoskou
What a Carve Up!
Wind of Change, The
1960 Armchair Mystery Theatre (TV seriál)
Big Day, The
Circus of Horrors
Cupboard, The (TV film)
Davidův příběh
Hell Is a City
Sons and Lovers
Suspect
The Flesh and the Fiends
The Hands of Orlac
The Shakedown
1959 Battle of the Sexes, The
Scarf, The (TV seriál)
Zabijáci z Kilimandžára
1958 A Tale of Two Cities
Heart of a Child
Ohlédni se v hněvu
The Man Inside
The Two-Headed Spy
The Wind Cannot Read
1957 Loď dobré pohody
Man in a Moon (TV film)
Manuela
The Man in the Sky
1956 One (TV film)
The Black Tent
1984
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
ITV Television Playhouse (TV seriál)
Moment of Truth, The (TV film)
The Adventures of Robin Hood (TV seriál)
Value for Money
1954 Orders Are Orders
Povaleč
The Face of Love (TV film)
1984 (TV film)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2008 Kam se hrabe Hollywood
2006 Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film
Halloween: 25 Years of Terror
2003 Barry Humphries Gives Us the Good Oil - a.z.
2002 Arena: Harold Pinter (TV film) - a.z.
1985 Il mondo dell'orrore di Dario Argento
1984 Hrůza v temných uličkách

TV pořady

1974 Barry McKenzie: Ogre or Ocker (TV pořad) - a.z.
1970 Aquarius (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace