Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mima Kirigoe je členkou oblíbené hudební skupiny CHAM!. Dobře rozjetou kariéru se rozhodne opustit a stát se herečkou, ale některým jejím fanouškům se tato životní změna nelíbí. Faxem jí přijde zpráva, která ji nazývá zrádcem. Na internetu Mima objeví stránku, kde je do detailu popisován její každodenní život. Má stále větší pocit, že ji někdo sleduje. Mladá herečka se chce dostat na vrchol co nejdříve, proto si zahraje znásilněnou dívku a nafotí lechtivé snímky... (Fabienne)

(více)

Recenze (131)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě potěší, když si stáhnu nějaký film, od kterého absolutně nic nečekám a nakonec mě dostane. Tohle je případ i Perfect Blue. Je mi upřímně jedno, že ta animace není nijak extra zmáknutá, podle mě Satoši Kon má své filmy animované (viděl jsem i Herečku tisíciletí), protože by nesehnal tolik peněz a herců, aby ten film v hrané podobě vypadal přesně podle jeho představ. A určitě zkouknu i celou filmografii Satoši Kona, jelikož z jeho čtyř filmů jsem viděl dva a oba mě dostaly. Ale k hodnocení: Perfect Blue je psycho thriller, který je psycho fakt hodně a má zatraceně silnou atmosférou, která místy trošičku připomene i Lynche. Přitom se v podstatě jedná o jednoduchý příběh, ale způsob jeho vyprávění z něj dělá něco neskutečného. A podotkněme, že tohle celé je anime! Možná nechápete mé překvapení, ale už delší dobu tvrdím, že u animovaného filmu se člověk opravdu nemůže bát (pokud teda nejste dítě). Perfect Blue moje tvrzení narušilo a já jsem za to rád, protože udělat něco takového z anime... To teda klobouk dolů. Hodně se mi tady líbí i to, že zde nejsou zbytečné scény, zbytečné dialogy, žádná vata, prostě jedna psycho scéna střídá druhou, dohromady to dává smysl a nezastaví se to před ničím. Prostě nářez. Že by se mi začalo líbit anime, o tom silně pochybuji, ale budu rád, když narazím na nějaké, které bude vypadat jako ty od Satoši Kona. 5* ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Dospívání jedné dívky jako vražedný thriller. Je vůbec zajímavé, že Japonci asi nejlépe umělecky uchopili jungovskou evropskou hlubinou psychoanalýzu.  Zatímco Murakami pojal v Kafkovi na pobřeží dospívání chlapce v muže jako fantasy road trip, Murai v tomto anime analyzuje vnitřní přerod dívky v ženu podobně jako si Ingmar Bergman hraje s mateřstvím a nevěrou (jen s využitím thrillerových filmových prvků). Má to jen jednu vadu. Murai je muž a stejně jako u sledování Bergmana si říkám, jestli jde o pravdivý pohled do nitra ženy, či jen o projekci mužské fantazie. ()

Reklama

buzzwoody 

všechny recenze uživatele

Překvapivě hutné mysteriózní psychologické drama, kde začíná být příběh postupem času podáván ve formě jednotlivých střepů roztříštěné mozaiky, misty přecházející v tak surrealistické střepiny, že z nich pak ve finále vlastně nejde poskládat skutečně jednotný význam, a který dokáže dotáhnout k takhle silně znepokojivému vyznění skutečně jenom japonský animák. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Japonský snímek „Pafekuto buru“ je krásnou ukázkou toho, jak vypadá anime pro dospělé, a teď nemyslím hentai nebo něco podobného. Myslím anime, kde jsou dospělá témata, kde se vypráví příběh, který je pořádně drsný, a to i ve chvíli, kdy tu neteče krev. Scéna znásilnění i v téhle animované podobě dokáže s divákem pořádně zamávat, hlavně když si uvědomíte, jak se tím bortí sny. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Už na začátku filmu vám do očí praští obecně nejslabší složka Konových filmů - animace. Jeho postavy jsou jednoduše ošklivé a je škoda, že si to tvůrce jeho formátu nedokáže uvědomit. Animace Perfect Blue je navíc slabá i u ostatních složek obrazu a už ve své době musela působit neskutečně amatérsky (opravdu tohle natočili 13 let po Naushice a 2 roky po GitS???), což jen zbytečně ruší děj a kazí dojem z filmu. Jak už tady bylo řečeno, celkový příběh je až Lynchovsky zamotaný a nabízí více výkladů (ten ke kterému se přikláním já najdete níže), jenomže pokud vás (stejně jako mě) Lynchův styl nikdy nechytl a od anime očekáváte spíše svět kouzel a fantazie typu filmů mistra Miyazakiho, osloví vás Perfect Blue asi jen těžko a namísto napínavé zábavy vám víc než ošklivě nakreslenou nudu nabídnout nedokáže. Pozor spoiler: Osobně se přikláním k verzi, že hlavní postavou filmu je vlastně Rumi, která je hrdinčinou současnou podobou. Z dialogů ve filmu vyplývá, že je to bývalá popová hvězda a ke konci se objevuje jako Mimino "pravé já" i jako vrah. Její původní jméno je Yoko, ale když byla znásilněna, vžila se naplno do fiktivní postavy herečky Mimy. Prožívá s ní ve své fantazii její příběh, ale nelíbí se jí její konání a proto si vytvoří postavu jejího znetvořeného "největšího fanouška" Me-Mania, který touží po "pravé Mimě" a kterému "pravá Mima" vštipuje nápady. Jelikož je Rumi vlatně "stará" Mima, umí pracovat s internetem, zatímco Mima ne a vytváří proto její online deník, který obsahuje intimnosti, o nichž může vědět jen ona, a na internet je vkládá je prostřednictvím svého pomocníka Me-Mania. Rumi je zavřená v psychiatrické léčebně, kde navštěvuje konzultace u doktorky, sama si ovšem představuje, že jde jen o natáčení seriálu, v němž Mima účinkuje a doktorka je také jen jednou z hereček. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (5)

  • Madonna zakomponovala části filmu do doprovodného videa písně "What it Fells Like for a Girl" během jejího turné Drowned World. (DailyDreamer)

Reklama

Reklama