Reklama

Reklama

Londýn, 17. století. Ned Kynaston (Billy Crudup) je prominentním hercem Bettertonova divadla a exceluje především v ženských rolích. V té době bylo ženám hraní zapovězeno a Ned toho dokáže náležitě využít. Jeho kostymérka Marie (Claire Danes) k němu obdivně vzhlíží. Nedův sladký život se ale obrátí naruby v momentě, kdy se král Karel II. rozhodne změnit dosud platná pravidla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

elle 

všechny recenze uživatele

Škoda. Ne nezajímavá doba, velmi dobré obsazení. Navíc do kostýmní filmů moc lidí nejde. Nemám ale ráda, když je moc cítit, že si herci jen "hrajou" na minulost - povrchně, schematicky a na efekt. Typický příklad filmu, kdy se nepokusili pochopit dobu a vzali si z ní jen pár faktů. Postava Claire Danes byla v scénáři či řežií zcela odfláknutá - kdo by tomu věřil? ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Další shakespearovsky laděný kousek se zprvu tvářil, že nenabídne nic většího, než zákulisní pohled do světa anglických divadelních celebrit sedmnáctého století, přes Mariinu dychtivost se však začal ubírat k velkým změnám, které s sebou přinesly nejednu osobní prohru (podobné zvraty určitě zažil přerod němého filmu na zvukový), ale i posun v herectví - díky invenci a novátorství přestal bránit splynutí imaginace s realitou a krásu na scéně nechal přes emoce vygradovat až za mez, která dělí hru a skutečnost. Vím to, protože jsem byla včera večer svědkem jedné z nich... ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Jeffrey Hatcher | Hudba: George Fenton | Produkcia: Robert De Niro, Hardy Justice, Jane Rosenthal | Distribúcia: Lions Gate Entertainment | Rozpočet: ? $ | Tržby: 2,153,070 $ || Veľmi netradičný film, ktorý dáva možnosť nahliadnuť do divadelného obdobia GEST - rozkvetu Shakespearovských diel a ich preštylizovaného spôsobu podania. Billy Crudup a Claire Danes sú úžasná dvojka, a ja som im veril každú scénu od začiatku až do konca. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Z některých komentářů by se dalo vyvozovat, že je vlastně dobře, že jsem ještě neviděla Zamilovaného Shakespeara. O pocitu, že jsem viděla něco úplně jiného, ani nemluvě, ale nad tím není třeba se pozastavovat, nejsme stejní a tudíž věci stejně vnímat nemůžeme. Mně se ta hra na dokonalou, ztracenou a nakonec zdárně zlikvidovanou Desdemonu moc líbila. Desdemonin představitel (to není překlep, ale pravidlo divadla 17. století) si na první pohled žije jako ve snu noci svatojánské, protože všichni na dotaz "jak se vám líbí?" odpovídají, že moc. Nedova kostymérka není žádná veselá panička windsorská, protože veškeré obdivné vzhlížení k jejímu idolu a obětavá práce ve dne v noci je pouhá marná lásky snaha. Jenže rozmar královy milenky vyvolá pěknou bouři a milý Ned zjišťuje, že se ocitl uprostřed komedie plné omylů, kdy neví, kým je, co je a a hlavně co teď. Splácí půjčku oplátkou a pokusí se zkrotit zlou ženu, ale přitom si začíná uvědomovat, že vynucené zkrocení muže v sobě nebyla ta pravá cesta... Škoda, že se Krása na scéně nedočkala pečlivějšího a podrobnějšího zpracování, takhle se mi chvílemi zdálo, že události a změny ve smýšlení hrdinů šly trochu ráz na ráz, ale vynikající výkony Billyho Crudupa a chameleónského Everetta spolu se zneklidňující hrou na identitu to vynahrazují, dobový kolorit je přesvědčivý a chtěla bych jednou vidět takového Othella s Desdemonou, jaké předvedli Crudup s Danesovou. Nehledě na to, že se šarmérem Karlem II. a jeho dvorem je velká legrace. Miluji vše francouzské, ale nešlo se nezasmát nahněvané a krásně britské reakci na argument, že ve Francii ženy mohou hrát divadlo už dávno: "Ovšem. Jakmile navrhujeme něco příšerného, vždycky to obhajujeme tím, že ve Francii se to dělá už dávno!" P.S. Mé nesmírné díky tentokrát náleží uživatelce Adiemus, bez které bych o Kráse na scéně neměla ponětí. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Výborný film o herectví a o tom, že jde o pravdivé procítění role, ne pouze o vnější nápodobu. Navíc z dob, kdy v Anglii stále ještě ženské role hráli muži. Není to vůbec historicky přesné - právě naopak film vše bere s humorem a nadsázkou, což je ale přesně to, co podívanou příjemným způsobem okořenilo, a já jsem se bavila a chvílemi uvažovala nad hereckým uměním. Rupert Everett v roli krále byl taky výtečný. Tenhle film snad kazí pouze pitomý český název a český dabing. V originálu super. ~(3,8)~ ()

Galerie (49)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama