Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1645 a krvavá občanská válka končí. Ulice jsou plné raněných a král Karel je ve vězení. Členové parlamentu jsou připraveni dohodnout se s kýmkoliv, kdo má co nabídnout. Karlův syn čeká ve Francii na svůj okamžik. Největšími hrdiny jsou generál Thomas Fairfax a Oliver Cromwell, přátelé, jejichž představy o novém uspořádání Anglie se však jak se zdá, úplně rozcházejí (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

marťan 

všechny recenze uživatele

Až do svých třiceti let musel čekat Karel Stuart, syn popraveného krále, než mohl jako Karel II. usednout na anglický trůn. Víc než deset let žil ve vyhnanství. Země je rozvrácená občanskou válkou, lidé unaveni vládou puritánů, a tak se nakonec všichni rádi vrací ke staré, dobré monarchii. Parlament, který se už nikdy nechtěl vzdát pravomocí, získaných za deset let republiky, se spokojuje s tím, že na trůn usedne protestantský král. Spolkne dokonce i to, že se jeho manželkou stane katolická, španělská princezna Kateřina. Ani Karel, ani jeho rádcové však netuší, že tahle volba, i když podložená velikým Kateřininým věnem, nebude pro krále a jeho zemi tím správným a šťastným řešením, protože hlavní cíl tohoto spojení – zplození zákonného dědice - se zdá být problémem. Přitom o králově schopnosti plodit děti nemůže být naprosto nic zpochybněno - jak dokazuje stále vzrůstající počet jeho levobočků ... ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Film byl mrzákem už od narození, ale díky dabingu mu byl amputován i poslední zdravý úd. Převyprávět 15 let dějin za hodinu a půl bylo příliš ambiciozní, a proto žádná scéna (ani poprava) ve mě nevyvolávala žádné emoce (kromě pocitu trapnosti ovšem). Nezabíjejte krále, větších zločinů se tu dopustil režisér. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10/// +je to další historický film, je napínavý, je zajímavý –není moc výpravný, je chaotický, film si nehraje s časem/// Potenciál tento film měl a z části ho i naplnil. Určitě se nejedná o nudný film. O tom jak je historicky přesný bych nechtěl polemizovat, bylo by to zbytečné. Spíše se zaměřím na herce a jejich postavy. Dle mého názoru je obsazení jen mírně nadprůměrné. Jsou zde sice herci, kteří umějí hrát, ale není tu žádné hvězdné jméno první kategorie (ti co semnou nesouhlasí mi prominou). Nadále zpočátku sympatický Cromwell mi ke konci moc sympatický nebyl. To stejné mohu říci o králi. Ale tady to byl nejspíš účel. Ženské obsazení mě též neoslovilo. Jinak se jedná i přes mnoho dialogů o zajímavý film./// Celkem 66%/// ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Jako milovník ostrovní historie nemohu než tenhle snímek vynášet do nebe. Přestože anglická revoluce není po hříchu často využívaným námětem, na rozdíl od té francouzské, byla bojována za dosažení obdobných cílů s jen trochu odlišným koncem. Konflikt mezi Lockovou teorií suverenity lidu a tradiční vírou v božské posvěcení panovníka (king can do no wrong) je excelentně ztvárněn Everettem a Rothem, který zde hrál nejspíš životní roli - Cromwell v jeho podání odpovídá mojí představě, ba je ještě lepší. Vylíčení komplikovaných poiltických souvislostí považuji za jedno z nejlepších, jaké jsem na plátně viděl, jako by dějiny samy ožily před očima diváka. Snad jediné, co bych v této věci filmu vytkl, je celkem zásadní dichotomie mezi chrabrým a morálním Fairfaxem a mocichtivým intrikánem Cromwellem. Za tu dobu, co sleduju tyhle stránky, je tenhle film podle mě druhý nejvíce podceněný (a že se zde setkávám spíš s opačným problémem). ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Skoro až dokumentárne popisná historická dráma z čias, ked Anglia bola jediný krát republikou mapuje osudy človeka, ktorý sa o to najviac "pričinil" až tak horlivo, že Karol I. z neho nadobro stratil hlavu. Ničmenej pán Oliwer Cromwell (príslušník nižšej šľachty) sa nakoniec tiež pekne "vyfarbil", rozpichal škótov aj írov, zmákol prevrat, takže mu nič nebránilo menovať sa "Lord protektorom" (pozor, nemýliť si s Reichsprotektorom :)) a už to nejak pár rôčkov do smrti doklepal. Po zhliadnutí filmu sa nemôžem ubrániť dojmu, že ideály revolucionárov sú nie vždy až také vznešené ako by sa zdalo. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama