Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Šokující film, ikdyž na základě skutečné historické postavy. Prvních 20 min.jsem byla v šoku, cože to za vulgarity, oplzlosti a impertinence se na mě valí z obrazovky. Myslela jsem, že jsem si koupila historický pornofilm. Jak se valily další minuty, začala jsem děj chápat a soustředila se na výkony Johnnyho DEPPA, Samanthy MORTON a samozřejmě Johna MALKOVICHE. Všichni tři jmenovaní byli za své role nominováni na Oscary. Taková byla doba v 17. století, kdy se za uvolněný a prostopašný sexuální život platilo sifilisem neboli přijíci a dnes je to opět HIV. Dějiny se opakují a stejně tak na obě nemoci ve svém století není lék. Nakonec bych chtěla říci, že bude dlouho trvat, než se znovu na tento film podívám... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Johny Depp a snímky, ve kterých účinkuje, pro mě tvoří svým způsobem sázku na jistotu, buď se mi líbí moc nebo přinejmenším neurazí, ale Libertin je první případ, kdy převažují negativní pocity. Není to přitom v Johnym Deppovi, ten odvádí svůj standard, ale ostatní složky filmu nefungují tak, jak bych si představoval. Ať už se ve mě filmaři snaží vzbudit jakékoli emoce, dokonale mě míjí a jediný pocit, který jsem si posléze odnášel, byla nuda a dojem přetažené stopáže. Zdá se mi, že ten snímek si na drama spíš hraje a je to celé nějak umělé a navíc bez jiskry. Samantha Morton nemá např. zdaleka takové charisma, jaké v podobné roli předvedla Claire Danes. Dokonce i v situaci, kdy se Johny Depp pod tíhou své nemoci divákovi prakticky rozpadá před očima, necítil jsem nějakou lítost nebo odpor - vůbec nic. Nemám nejmenší důvod se k Libertinovi vracet, jedno setkání mi bohatě stačilo. Film předstírá, že obsahuje pikantní události, živočišné vášně a bohémské hrdiny, ale na všechno si jen tak hraje. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

72 % - Libertin je určen hlavně pro náročnějšího diváka, fanoušci Johnnyho Deppa by ho ale určitě neměli minout. Depp rozehrává parádní hereckou etudu, je očividné, jak mu znázorňování podobných týpků činí herecké potěšení. Jeho výkon nemá chybu, herec jde až na úplné dno svého talentu – a že je hodně hluboké. Ve světle toho pak další postavy působí trochu méně výrazně, dokonce až nudně: Deppovi pouze sekundují a v jeho světle se ztrácejí. Jinak Libertin nabízí opravdu působivou atmosféru neutěšených středověkých let (práce kamery, světlo, výprava). Tahle „deka“ je hodně povedená a vyvolá ve vás pocit opravdové tísně. A ještě jeden postřeh, Samantha Morton se mi mnohem víc líbila dohola jako Tušitelka z Minority Report než jako rebelující herečka ze 17. století. Tady mi trochu vadila... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí v první řadě na Johnnym Deppovi. Asi po hodině a čtvrt projde drastickou maskérskou přeměnou, takže potom vypadá značně odlišně než na plakátu. Výborně hrají na menších plochách i jeho partnerky Samantha Morton a Rosamund Pike. Role Johna Malkoviche je bohužel malá, ale přece jen toho v ní zvládne hodně předvést. Pak ještě zaujme výprava, která 17. století zbytečně neromantizuje. V tom ji podporuje i úsporné svícení a tedy tmavší obraz (70%). ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp je kráľ sveta, génius, ktorý na herecký olymp zasadol už dosť dávno a teraz už prakticky nemá inú možnosť, ako tento svoj štatút neustále potvrdzovať a brániť si svoju pozíciu. A samozrejme to v Libertine opäť potvrdzje. Doslova vládne plátnu a temná charizma a smutná tragickosť postavy lorda Rochestera z neho priam sála. Nebyť jeho, Libertine by bol o hviezdičku slabší film, bezpochyby. John Malkovich na relatívne malom priestore tiež podáva svoj vysoký štandard a Deppovi zdatne sekunduje aj Samantha "precog" Morton. Problém som mal jedine s Rosamunde Pike, ktorá ma ani tentoraz nepresvedčila o tom, že by vedela hrať. Okrem hereckých výkonov je obrovskou devízou filmu jeho atmosféra. Libertine je veľmi temný a svojím spôsobom aj nekonečne smutný film o skazenom človekovi v skazenej dobe. Atmosféra prostredia je budovaná precízne, či už ide o hudobný doprovod alebo o vizuálnu stránku. Celý film je veľmi tmavý, prakticky neustále sme ponorení v tme alebo hmle, a to dusno pociťujeme na sebe aj my, diváci. Ešte mi nedá nespomenúť dialógy, ktoré sú na veľmi slušnej úrovni a pár Deppových hlášok teda fakt stojí za zapamätanie. Celkovo Libertine nie je "kulervoucí" päťhviezdičkový film, ale skutočne veľmi slušné nadpriemerné dielo, ktoré má moje odporúčania. 9/10 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • John Malkovich, Lianne Halfon a Russell Smith domlouvali s Johnnym Deppem natáčení filmu už v roce 1996, ale různé finanční problémy zdržely výrobu filmu na několik let. (HappySmile)
  • Dva týdny před natáčením přišel Libertin o třetinu svého rozpočtu. Na vině byly změny v britském systému daní. (Karlos80)
  • Kostýmové drama vydělalo během prvního víkendu promítání (23. – 25. 11. 2005) v dvou kinech 27 804 dolarů. Po expanzi do více kin se film nakonec udržel v kinech USA až do března a celkový výdělek se vyšplhal na 4,8 milionu. (imro)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama