Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Druhý hrabě z Rochesteru je pro mě asi nejzajímavější Deppovou figurou ("Do you like me now?"), druhým esem byl John Malkovich jako anglický král Karel II., no a další postavy také hodně zajímavé. Dobová stylizace, atmosféra atd. dopadla na jedničku, no a k samotné postavě Libertina asi nemá cenu nic moc dodávat. Snad jen "do you like me now?" btw. Jeden z mála filmů, u kterých jsem nechal dohrát hudbu v titulcích až do konce :-) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že hlavním účelem tohoto filmu je nepřetržitě nudit. Scénář se topí v nabubřelých dialozích o ničem a pod tím vším se skrývá naprostá příběhová prázdnota. Johnny Depp se tam může exhibovat sebelépe, jenže je to na prd, když mi jsou všechny postavy naprosto putna. Nejmileji mě překvapila Rosamund Pike, i když má málo prostoru. Samantha Morton to zahrála dobře, ale nelíbí se mi vzhledově a Malkovich měl pro změnu debilní nos. Ještě mohu pochválit kameru, to byl opravdu kus dobře odvedené práce, zato pana režiséra bych připoutal a pouštěl bych mu tenhle film ve smyčce, dokud by nezemřel nudou. Mě se to málem povedlo po jednom zhlédnutí. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nebudete ma mať radi", vraví v úvode J. Depp, akoby tušil, že podobne to bude s celým filmom, Film som kvôli Deppovi určite chcel vidieť, ale až také sklamanie som si nepripúšťal. Príbeh pre mňa do viac ako polovice nebol zaujímavý, skôr naopak, strašne som sa nudil a niekoľko krát som mal nutkanie film vypnúť. To sa mi mimochodom už veľmi dávno nestalo. Tušil som, že takýto rebel a chlípnik neskončí dobre a to bol dôvod, prečo som vydržal dokonca. Druhá polovica filmu je výrazne zaujímavejšia, ale výsledný zlý dojem nenapravila. Pre mňa film, ktorý už nikdy nepotrebujem vidieť znova. 40%. ()

Květula 

všechny recenze uživatele

Tolik sprostých slov se sejde snad jen v South Parku a přiznávám, že jsem se chvílemi skoro červenala a šíleně litovala, že jsem ke sledování Libertina přizvala rodiče. Na nějaké romantické říkanky o hrdličkách a rozvíjejících se poupátcích si tenhle básník rozhodně nepotrpí a ačkoli jsem do poslední chvíle nepochopila, kde v něm ostatní vidí ten úžasný talent, když se na konci zeptal: "Zamilovali jste si mě?", odpověď byla jednoznačná. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí v první řadě na Johnnym Deppovi. Asi po hodině a čtvrt projde drastickou maskérskou přeměnou, takže potom vypadá značně odlišně než na plakátu. Výborně hrají na menších plochách i jeho partnerky Samantha Morton a Rosamund Pike. Role Johna Malkoviche je bohužel malá, ale přece jen toho v ní zvládne hodně předvést. Pak ještě zaujme výprava, která 17. století zbytečně neromantizuje. V tom ji podporuje i úsporné svícení a tedy tmavší obraz (70%). ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • John Malkovich pracoval s režisérem Laurencem Dunmorem na jedné reklamě a jejich spolupráci si tak zamiloval, že ho doporučil producentům pro tento film. (HappySmile)
  • Skoro celý film byl natáčen ručně drženou kamerou. Nejlépe si toho můžete všimnout u konce filmu ve scéně v soudní síni, při pohledu na hraběte z Rochesteru, když obhajuje nástupnictví králova bratra, tato scéna však tak byla natočna schválně. (HappySmile)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama