Reklama

Reklama

Život je zázrak

  • Srbsko a Černá Hora Život je čudo (více)

Obsahy(1)

Bosna 1992. Luka, srbský inženýr z Bělehradu, se usadí ve vesnici na konci světa se svojí ženou Jadrankou,operní pěvkyní, a se synem Milosem. Luka připravuje stavbu železnice, která přemění tento zapomenutý kraj v turistický ráj. Hluboce ponořen do práce a zaslepen přirozeným optimismem, Luka jako by ani nevnímal stálé hřmění blížící se války. Když boje vypuknou, Lukův život je vzhůru nohama. Jeho žena Jadranka se mu ztratí v objetí jednoho muzikanta, zatímco jeho syn je povolán na frontu. Luka s neutuchajícím optimismem čeká na svou rodinu, aby mohli odjet, ale Jadranka se nevrací a Milos se stává zajatcem. A pak potká Sabahu Život je zázrak je oslavou radosti ze života, lásky a humanity. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Ano, je potřeba se vypořádat s nepříjemnou minulostí vlastního národa. Nemanja neustupuje od své jedinečné směsi bizarnosti, živelnosti a živočišnosti, která z jeho výtvorů obvykle dělá úchvatné divadlo, které je tak plné života. Zde se to sice nepodařilo v tak vynikajícím provedení, jak jsem si u něj zvykl. Ale i tak je zde cítit život, touha po životě. Ale je zde i nenávist, která většinou pramení z vlastní osobní frustrace, mediální kampani a obyčejné lidské závisti a pomluvě. Žít a přežít se stává jediným smyslem života pro většinu lidí. Je smutné, jak se mohou lidské vazby výrazně proměňovat a zanikat. Železniční inženýr Luka (Slavko Štimač) je plný života a optimismu do té doby, než i jeho zasáhnou dopady války a strach o vlastního syna. Ale je tu most, který překlenuje znepřátelené strany, dává novou chuť do života ve své neopakovatelné velikosti lidského štěstí páru. Mladá Sabaha (půvabná Nataša Tapuškovič) se shodou hrůz i šťastného propletence náhody dostává k Lukovi. Aby prožila nejkrásnější část svého života a dostala tolik potřebnou naději. Z dalších rolí: Lukova hysterická a uprchlá manželka Jadranka (Vesna Trivalič), Lukův nadaný syn Miloš (Vuk Kostič), laskavý a svědomitý pošťák Veljo (Aleksandar Berček), Lukův kamarád a vojenský kapitán Aleksič (Stribor Kusturica), svérázný nenasyta Filipovič (Nikola Kojo), veselý překupník Tomo (Davor Janjič), starý Vujan (Obrad Djurovič), a maďarský svůdce a cymbálista (Nele Karajlič). Válka je krutá záležitost. Zbavuje lidskosti, dává krutost, strach a beznaděj. Často z nepochopitelných důvodů. Snad zbývá něco naděje. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

tak kto by nespoznal nenapodobitelny rukopis emira kusturicu. skvela praca s hudbou, impozantne narabanie s hercami, improvizaciou, vyborne zakomponovanie desiatok zvierat a vyborny pribeh..ten je opat na desat sposobov poprepletany, nechyba kusturicovsky humor, patalie postav..no proste 155 minutova stopaz ubehne ako voda.. milujem tohto cloveka.fakt ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Film je plný balkánského temperamentu, emotivní zapadákov, kde na kolejích potkáte veškerou možnou zvířenu. Civilizace sem zdá se nedorazila. Zato národní hrdost zde bují. Přichází válka, kterou horkorevní jižané vítají. V tomto snímku se střetá tolik problémů, že je trochu problém se zde orientovat. Tato rozevláčnost mne nakonec ubila. ()

Jira K 

všechny recenze uživatele

Výborný koktejl všech filmových žánrů! Plno absurdních momentů. Např fotbal a bitka na něm (obzvláště Milošův děda byl super) či erotický box... Vyvrcholení příběhu bylo opravdu skvěle vymyšleno.Kusturica prostě umí! Život je krásný! "Kamarád dělá v Rusku a jednou mi říkal, že omrdal tučňáka." "V Rusku nejsou tučňáci! " "Tak kde ho chytil? Koza nebo ovce utíká, ale tučňák stojí ani se nehne. To je paráda!" ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sledujem aktivne europsku filmarsku produkciu, no a tentokrat zas padla volba na Emira Kusturicu a jeho film Zivot je Cudo. Tematicky sa venuje rodine srbskeho inziniera Luku, ktory v Bosne a Hercegovine roku 1992 chce stavat zeleznicu. Ako sa stavba rozbehne, tak sa Luka ponori do stavby/priprav, ze uplne zabudne na bliziacu sa vojnu. V nej mu povolaju do armady syna a jeho zena sa kamsi tiez vytrati. Vyzdvihujem realie Balkanu opisane na urovni, ale roku 1992 optimizmus Luku viac skodil nez pomahal, rozbesnil sa tam totiz cirociry masaker. To vsak uz nie je zalezitostou filmu, ale politiky. Samotny film : 74 % ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama