Reklama

Reklama

Let Fénixe

  • USA Flight of the Phoenix (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina zaměstnanců petrolejářské firmy pracuje na pokusném ropném vrtu uprostřed mongolské pouště. Pak ale náhle přichází příkaz práce zastavit a vrt opustit. Kelly Johnsonové se to vůbec nelíbí a stejně tak se jí nelíbí Frank Towns, kapitán letadla, které pro ně přiletělo. Přesto si ale všichni rychle sbalí a nastupují na palubu. Na poslední chvíli nastoupí i Elliott, mladík, který se tu ocitl s tím, že hledá po světě práci. Brzy po startu přijde prudká bouře, do které se letadlo dostane. Frank se tváří zasvěceně a prohlašuje, že ji obletí. Situace se ale stále zhoršuje a na palubě brzy zavládne panika. Už je jasné, že bude nutno někde nouzově přistát. Vzhledem k podmínkám a poškozenému letadlu se to podaří jen s velkou námahou. Ještě před tím ale z paluby otvorem vzniklým po kolizi vypadne jeden z cestujících. Další dva během ztroskotání zahynou. Zbylí pasažéři jsou celkem v pořádku, zjišťují ale, že se ocitli kdesi hluboko v poušti Gobi, možná už na čínském území, a že je dost pravděpodobné, že se firma, která je zaměstnává, ani příliš nebude snažit je najít...  Když jednou v noci z improvizovaného tábora odejde James Liddle, jeho přítel Rodney se ho vydá hledat, přestože mu to kapitán Frank vymlouvá. Nakonec se oba sejdou a najdou i tělo Kelyho, který vypadl z letadla. Zjistí přitom podivnou věc: chybí mu hodinky, které měl během letu na ruce, a všude na zemi jsou prázdné nábojnice. Zdá se, že daleko v poušti přece jen nejsou úplně sami… Kapitán Frank chce čekat, až je někdo začne hledat, ale mladý Elliott přijde s překvapivým návrhem: z dvoutrupového poničeného letadla by se dalo postavit jiné, které by mohlo létat. Všem se to zdá jako čirá utopie, Elliott ale tvrdí, že je povoláním letecký konstruktér. Možnost stavby letadla skupinu na jistou dobu rozdělí, zejména Frank není tomuto řešení vůbec nakloněn. Nakonec ale souhlasí i on, že je lepší se o něco pokusit než jen sedět a čekat na zázrak. Tím spíš, že zásoby vody se rychle tenčí a také jídla je pomálu. Ve dne je navíc nesnesitelné vedro… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (246)

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Největší problémy tohoto podprůměrného dobrodružného snímku rozhodně nejsou liché. I když Dennis Quaid je sympaťák k pohledání, který dokáže i sám o sobě utáhnout snímek silou svého charismatu, musí mu k tomu scénář poskytovat dostatečně věrohodné repliky, leč, neděje se tak. Podobně dopadají i všechny ostatní postavy, z nichž vyčnívá jen svině k pohledání v provedení Giovanni Ribisiho, zbytek hereckého obsazení tvoří jen nepříliš výrazný kolorit, jenž povětšinou jen přizvukuje dvěma hlavním protagonistům. Námět snímku vyznívá jako špatný vtip, byť je volným remakem dnes již klasického filmu, a když směska spolucestujících občas prohazuje semtam vtipnou repliku a je zcela zjevně inspirována rozepřemi a dohady mariňáků z Vetřelců nebo vězňů z Con Airu, když působí směšně i vážně míněné dohady na téma lidská bytost/strávník vody, je nepochybně cosi špatně. Dalším prvkem, který ze snímku dělá přehlídku pouštních obrazů prokládaných občasnými vtipem překypujícími dialogy, je značně chaotický a zmatečný střih. Stejně tak i hudba Marca Beltramiho je proti jejímu původnímu záměru velmi oříznuta a zůstává pouhé torzo, na kterém je i tak znát, že snímek neposkytoval dostatek inspirace. Schématy překypující snímek, plný klišé, který je dokonalým důkazem toho, že na dobrý film holt nestačí pouhé tři scény, ve kterých se vyřádili zvukaři a jedna, kde stranou nezůstali ani tvůrci zvláštních efektů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $21,009,180Tržby Celosvetovo $34,586,268║ Neviem prečo ale mne režisérsky štýl Johna Moore moc sedí, rovnako ako tento dobrodružný film, ktorý si veru rád znovu pozriem. A po druhej projekcii to opäť stálo za to a na to ako je príbeh stavaní som sa vôbec nenudil. /80%/ ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Aha, tak tohle je ten film, kde Giovanni Ribisi vypadá jak nácek. Odrazující byl už průlet písečnou bouří - ta hromada digitálna byla předzvěstí toho, že to bude blbost. Takže samozřejmě je to plné nesmyslů. Ale úplně blbých, nelogických, nesmyslných nesmyslů a stupidního chování. Blbé mainstreamové publikum to asi nezaregistrovalo, takže to co chvíli vysílá TV Nova. "Massive Attack - Angel" se tam vůbec nehodil, ale bylo to to nejlepší za celej film. Jinak to bylo suché jak poušť, přepálené jak žhnoucí slunce a sypké jak ten písek. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ježkovi oči... nečekal jsem mnoho, ale... Parta těžařů, nezakopla ve vytipovaném místě v Mongólii o ropu (ve filmu se neustále hovoří o naftě:-) a tak pro ně společnost vyšle eroplán Fairchild C 119 Flying Box car. Ten zabalené těžaře naloží a veze domů. Cestou se však leoun srazí s písečnou bouří, která jej poškodí a Dennis Quaid s ním sedne nouzově do pouště... Naštěstí má ztroskotaná parta na palubě leteckého modeláře, těžařské trubky, nářadíčko i něco vody a tak se po vzoru MacGyvera rozhodnou z vraku složit nové letadélko Káně. Abychom se nenudili stavbu ,,okoření'' osobní rozbroje i návštěva pašeráků. SPOILER ! - Když už jde do tuhého a Čínští Tuarégové vyrazí na hřebcích a velbloudech na zteč, letadélko Káně párkrát škytně a na poslední pokus naskočí. Na křídla naskočí i trosečníci, zalehnou na ně a partička za velkého veselí na palubě odletí do západu slunce... . Pfrrrrrrr. Škoda že mi není 8 let, asi bych měl oči na vrch hlavy. Starším věkovým kategoriím tento dobrodružný snímek ani nedoporučuji. 2 hvězdy za zdařilé nouzové přistání a za hudbu. * * ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Slušná, byť předem jasně nalajnovaná akční jednohubka na nedělní večer, která zaujme zajímavým příběhem a ucházejícími hereckými výkony. „Listen up. We got a major problem. Looks like we have to make an emergency landing. Make sure you're strapped in, and if you believe in God, it's time to call in a favor.“ ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Phoenix ve filmu nelétal. Jednalo se o rádiem řízený model. (Terva)
  • V původní verzi filmu se neobjevila postava Mirandy Otto. (Cheeker)
  • John Moore vybíral místo natáčení ze tří lokací. Před Austrálií a Marokem nakonec zvítězila Namíbia. Kvůli místnímu pouštnímu prostředí však bylo častěji třeba čistit přístoje nebo dokonce náročně tvořit duny. (Terva)

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama