foto

Richard Attenborough

  • nar. 29.8.1923
    Cambridge, Hrabství Cambridge, Anglie, Velká Británie
  • zem. 24.8.2014 (90 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Attenborough pochází z Cambridge, je uznávaným světovým hercem, producentem a řežisérem. Jeho otec byl rektor na Liecester University College. V sedmnácti získal stipendium na prestižní londýnské Royal Academy of Dramatic Art. V roce 1941 debutoval během studií ve hře ACH,TA LÉTA BLÁZNIVÁ. O rok později dostal příležitost si zahrát ve válečném dramatu MOŘE, NÁŠ OSUD, zde ztvárnil zbabělce Stokera.

Od roku 1943 po další tři léta sloužil u filmové jednotky u Královského letectva. Po ukončení služby se vrátil k herectví. Byl obsazen do původní londýnské inscenace detektivky od Aghaty Christie PAST NA MYŠI (1953). V 50. letech hrál mnoho menších rolí hlavně válečných pilotů. V polovině 50. let a 60. let získal velkou popularitu díky filmu LIGA GENTLEMANŮ (1959). V tomto snímku si zahrál poručíka Lexu, který organizuje vyloupení banky.

Získal mnoho prestižních ocenění např. za roli Billyho Savagea, který je manželem hrdinky v dramatu SEANCE ZA DEŠTIVÉHO ODPOLEDNE (1964). Ve stejném roce za tuto roli získal cenu BAFTA. Další cenou byl Felix (1988), za zásluhy pro britskou kinematografii mu byl udělen Řád britského impéria (1967) a o devět let později byl povýšen do šlechtického stavu a jmenován lordem.

Laureátem Zlatého glóbu 1966 se stal díky dramatu THE SAND PEBBLES (1966). I o rok později získal Zlatý glóbus za roli ředitele cirkusu Alberta Blossoma ve filmu PAN DOKTOR A JEHO ZVÍŘÁTKA. V roce 1959 se spolčil s hercem a režisérem Bryanem Forbesem a tentýž rok si založili společnost Beaver Films. V roce 1970 byl jmenován předsedou Royal Academy of Dramatic Art, a o rok později se stal viceprezidentem Britské filmové akademie.

Jeho životním počinem se stal historický životopisný dokument GHÁNDÍ (1982). Tento úspěšný film byl oceněn osmi Oscary za nejlepší film, režii, kameru, mužský herecký výkon v hlavní roli, střih, původní scénář, výpravu a kostýmy. Jako herce jsme ho mohli vidět až v roce 1993 v celovečerním dobrodružném filmu od Stevena Spielberga JURSKÝ PARK. Zde si zahrál boháče Johna Hammonda, který bádal, jak z génů stvořit vyhynulé dinosaury, ale bohužel výzkum se zvrátil v hrozný omyl. Zahrál si i ve filmu KRÁLOVNA ALŽBĚTA (1998) nebo ve fantasy snímku JACK A STONEK FAZOLE (2001).

V roce 1944 se oženil s herečkou Sheilou Simovou. Syn Michael je divadelní režisér, mladší bratr David je uznávaný přírodovědec, který zdůrazňuje důležitost výchovných dokumentů a přírodovědeckých TV seriálu.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2004 Tres en el camino
2002 Puckoon
2001 Jack a stonek fazole (TV film)
2000 Děti železnice (TV film)
1999 Josef a jeho skvostný plášť
Tom and Vicky (TV seriál)
1998 Královna Alžběta
1997 Ztracený svět: Jurský park
1996 E=mc2
Hamlet
1994 Zázrak v New Yorku
1993 Jurský park
1979 Lidský faktor
1977 Šachisté
1975 Brannigan
Nevhodné chování
Růžové poupě
1974 Až tam nezbyl žádný
1971 Rillington Place č.10
1970 Kořist
Poslední granát
Uťatá hlava
1969 David Copperfield (TV film)
Kouzelný Kristián
1968 Blaho paní Blossomové
Jen když se chechtám
1967 Pan doktor a jeho zvířátka
1966 Strážní loď Sand Pebbles
1965 Let Fénixe
1964 Pušky v Batasi
Seance za deštivého odpoledne
Třetí tajemství
1963 Velký útěk
1962 Dock Brief, The
Jen dva mohou hrát
Po celou noc
1960 Hněvivé ticho
Liga gentlemanů
1959 Bouřlivý let
I'm All Right Jack
Nebezpečí mezi námi
SOS Pacific
1958 Dunkirk
Muž nahoře
Písečné moře
1957 Bratři mezi paragrafy
Rošťák
1956 Dítě a bitevní loď
Vojínův postup
1955 Loď, která zemřela hanbou
1952 Darovaný kůň
Otec se má skvěle
Procházka v osm hodin
1951 Kouzelná skříňka
Peklo je vyprodané
1950 Ranní vyplutí
1949 Chlapci v hnědém
Ztracení lidé
1948 Londýn patří mně
Pokusný králík
1947 Brightonský špalek
Koketování se zločinem
Mezi podloudníky
1946 Otázka života a smrti
Škola tajné služby
1945 Společný cíl
1944 Stolibrové okénko
1943 Švejk bourá Německo
1942 Moře, náš osud

Dokumentární

2014 I Am Steve McQueen - a.z.
2009 Vypuknutí 1939 (TV film)
2008 Legendy o Santovi (TV film) - vyp.
2007 British Film Forever (TV seriál)
2006 Welcome to World War One
2005 Needs of Kim Stanley, The
Steve McQueen: The Essence of Cool (TV film)
The 100 Greatest Family Films (TV film)
100 Greatest War Films, The (TV film)
2004 Way We Went Wild, The (TV seriál)
2003 Charlie: Život a dílo Charlese Chaplina
Richard Attenborough: The Actors' Director
2002 Forever Ealing (TV film)
John Thaw Story, The (TV film)
2001 Beyond Jurassic Park
2000 Sir John Mills' Moving Memories
Svět filmu: Ingmar Bergman
1998 Diana, královna srdcí (TV film)
1997 Making of 'Lost World', The
1994 A Century of Cinema
1993 Audrey Hepburn Remembered (TV film)
In Darkest Hollywood: Cinema and Apartheid
John Barry: Moviola (TV film)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
1986 Mother Teresa
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)

TV pořady

2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2006 The ONE Show (TV pořad)
2002 John Thaw: An Appreciation (TV pořad)
Judi Dench: A BAFTA Tribute (TV pořad)
2000 Tom Green Show, The (TV pořad)
1970 A Birthday Gala Tribute Noel Coward (TV pořad)
1968 Frost on Sunday (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(46)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace