Reklama

Reklama

Americká idyla

  • USA American Pastoral (více)
Trailer 1

Snímek Americká idyla rekapituluje život Seymoura „Švéda" Levova (Ewan McGregor). Švéd býval na univerzitě úspěšným sportovcem, vzal si za ženu královnu krásy a ta mu porodila krásnou dceru Merry. Stává se z něj úspěšný podnikatel, který se veze na vlně americké poválečné prosperity. Společně žijí správný život, ale jejich „americká idyla" netrvá dlouho. Pomalu končí 60. léta a Merry se k překvapení rodičů stává zarputilou politickou aktivistkou, bojující proti vietnamské válce. Poté, co se zapojí do příprav a realizace bombového atentátu, uprchne z domova. Švédova představa trvalého rodinného štěstí a dokonalého světa je v troskách. V jediném okamžiku je vytržen ze svého krásného snu. Švéd věnuje všechnu svou energii nalezení své dcery a záchraně rodiny. To, co ale při pátrání po Merry objeví, jím zásadně otřese a donutí ho ke konfrontaci se společenským chaosem, který kolem něj postupně narůstá. Urputně se snaží přijít na to, co se stalo s jeho milovanou holčičkou. Kdy a proč se z ní stal člověk, který je schopen zabíjet. (CinemArt)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (84)

3497299 

všechny recenze uživatele

Další naprosto zbytečná adaptace plná nepochopení a/nebo trivializace předlohy (zdá se, že Ewan McGregor dokoce nepochopil ani smysl Rothova fiktivního vypravěče v podobě Nathana Zuckermana). V samotném závěru v tomto smyslu typický kýč, který jde proti smyslu všeho, co se v příběhu odehrává. Filmové adaptace literatury mají smysl jen tehdy, když svébytně využívají možnosti filmové řeči, případně když předvádějí originální interpretaci. Tyhle midcultové sračky ovšem svojí zaslepenou úctou a zároveň vlastní impotencí mají zřejmě jediný smysl - představovat levnou náhražku těm, kdo neumí číst. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak to už v živote chodí. Premianti triedy a školy často končia v ďalšom živote nešťastne, akoby sa od nich to šťastie nakoniec odvrátilo a pricuclo sa niekde inde... Teda mať takú dcéru tak si asi hodím mašľu. Na filme sa mi najviac páčila myšlienka o tom, že ako to môže s človekom skončiť, keď radikálnosť myšlienok zvíťazí nad zdravým úsudkom. V živote nič nie je len biele alebo len čierne a tie krajné ultra záležitosti nikdy nie sú dobré. Najlepšia je zlatá stredná cesta - žiť a nechať žiť. Kto to nepochopí a začne vyhadzovať veci do luftu v presvedčení, že len ten jeho názor je správny, tak dopadne veľmi biedne, presne ako tá dievčinka vo filme, ktorú mimochodom D. Fanning zahrala priam až odpudzujúco veľmi dobre, hotové stelesnenie naivity. Dramatické spracovanie však bolo biedne - príliš veľa hluchých miest, veľký odstup od postáv a zbytočné naťahovanie. Výsledkom bola častá nuda a žiadne emócie. Slabší priemer. 55/100 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kým prídeme na to, čo čom film bude, tak si užijeme orámovanie príbehu v budúcnosti (málo využitý Straithairn), potom začiatky vzťahu a manželstva a päťdesiate roky s malou dcérou. Nakoniec sme už v neskoršej dekáde a jeden výbuch dá na známosť, kde bude pes zakopaný. Dakota Fanning hrá najotravnejšiu postavu od Vojny svetov, Jennifer Connelly hrá viacej typov matiek a manželiek až pôsobí dojmom schizofreničky. No a Ewan je správne sa trápiaci otec a trochu sa trápiaci režisér, ktorý sa snažil natrepať všetko potrebné do istej dĺžky, ale mal zrejme nakrútiť minimálne dvojhodinový film, aby sme sa dostali každej postave hlbšie pod kožu a do mysle. Farebný filter je presne taký, aký očakávate, čo už môže liezť dosť na nervy. Suma sumárum ale pozerateľná priemerná adaptácia zrejme kvalitného literárneho diela. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně je silný příběh spolu se skvělým hereckým výkonem Evana McGregora, avšak na straně druhé je předlouhá stopáž a místy i děravý scénář, jež snímek trestuhodně sráží na kolena. Snímku také moc nepomáhá ledabylé vykreslení vedlejších postav v čele s revoltující dcerou s mimikrami Dakoty Fanning, která je z 99% celého filmu "na granát". Z této látky šlo podle mého názoru vykřesat o mnoho více, avšak takto dostaneme jenom solidní dramatický příběh, který je ale po většinu času podivně bezzubý a sterilní. Škoda. „Who are you? Where is my daughter? My daughter did not kill four people. Say it isn't you!“ ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Těžko uchopitelný film a když vidím jen těch 622 hodnocení, tak očividně film ne pro každého. Film, k jehož pochopení je dost možná třeba znát knižní předlohu, dát si celý ten příběh do souvislostí. Příběh, který není o válce, není o politice, není o třídních vrstvách, ale příběh, který je o našich nejniternějších pocitech a uvědomění se, kam vlastně patříme, kde je naše místo. Všichni tři hlavní herci (McGregor, Connelly, Fanning) hrají naprosto civilně a dávají tak snímku potřebnou hloubku. Přesto mi tu něco k tomu, abych mohl Americkou idylu opravdu docenit, chybělo... ale díky za moji milovanou Audrey Hepburn a krásnou verzi Moon River. "Co je to život?" "Život je jen krátká chvíle, kterou si tu odžijeme..." ()

Galerie (59)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Scénář byl napsán už v roce 2006. (ČSFD)

Reklama

Reklama