foto

David Strathairn

  • nar. 26.1.1949 (67 let)
    San Francisco, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z nejméně doceňovaných herců současnosti s ne úplně klasickým hollywoodským vzezřením celým jménem David Russell Strathairn se pohybuje od komerčně úspěšných, mainstreamových projektů k nezávislým snímkům, které stěží prošumí kiny. Takových herců je sice celá řádka, ale je to právě Strathairn, který od své první oscarové nominace nabírá slušné pracovní tempo a jak se zdá rozhodně nehodlá polevit. Jen v roce 2007 natočil pět filmů.

Jeho rodištěm je San Francisco v Californii a má jednoho bratra, Toma. Studoval Williams College, kde předváděl nebývalý zájem o divadlo a zde se také spřátelil s hercem a režisérem Johnem Saylesem, jež pojí kromě jiného dlouholetá spolupráce. Když úspěšně dokončil střední školu, plánoval odstěhovat se na Floridu, kde chtěl navštívit svého dědečka, který ale naneštěstí zemřel, než k němu stihl vůbec dorazit. Bez rodiny a přátel se tak vrhl se na studium u Ringling Brothers Clown College ve Venice a půl roku jezdil jako klaun s cirkusem po všech možných místech. Pak se vrátil do New Yorku a pár let strávil stopováním a cestováním napříč Amerikou. Během léta si pak přivydělával v místních divadlech.

Po nějaké době se znovu zkontaktoval se Saylesem. Opětovné setkání nakonec vyústilo v jeho první roli v Saylesově režijním debutu RETURN OF THE SECAUCUS 7 z roku 1980. Následně šel z jedné vedlejší role do druhé, což mělo na jeho pozici ve filmovém průmyslu do budoucna značný vliv. Pár příkladů za všechny: drama MAPA MÉHO SVĚTA, kde hrál manžela Sigourney Weaver, thriller Sydneyho Pollacka FIRMA, či krimi KLÍČ K VRAŽDĚ, kde ztvárnil psychiatra Ashley Judd. Dvakrát pracoval s režisérem Curtisem Hansonem. Nejprve v roce 1994 na dobrodružné DIVOKÉ ŘECE, kde ztělesnil neohroženého manžela Meryl Streep snažícího se zachránit život sobě i své rodině a o tři roky později to byl dvěma oscary ověnčený snímek L. A. – PŘÍSNĚ TAJNÉ.

Mezitím ho Sayles stále obsazoval do svých filmů. Zatím jich společně natočili sedm, jedním z těch známějších je například drama JEZERO ZAPOMNĚNÍ. I když je Strathairn stálicí coby jeden z nejvytíženějších herců, jeho práce je kritiky bedlivě sledována a jeho výkony nejsou pomíjivé. Sem tam se mu poštěstí a narazí na dobrou hlavní roli. Jako třeba v roce 2000, kde se objevil po boku Andie MacDowell ve válečném dramatu HARRISONOVY KVĚTY.

Jeho neortodoxní vzhled je přičítán Skotským a Hawajským předkům. Žije se svou ženou Logan, která je zdravotní sestrou v New Yorku. Mají spolu dva syny. Starší Tay Scott je jazzman a hudebník a mladší Ebberly George studuje. V roce 2005 byl poprvé nominován na cenu Akademie a Zlatý Glóbus za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve snímku George Clooneyho DOBROU NOC A HODNĚ ŠTĚSTÍ. Akční snímek BOURNEOVO ULTIMÁTUM, v němž jsme ho mohli vidět v roce 2007 je za celou dosavadní kariéru jeho největším blockbusterem.

Petra "Goldenhair" Jakovská

Herecká filmografie

2016 American Pastoral
November Criminals
2015 Druhý báječný hotel Marigold
Louder Than Bombs
Oliver's Deal
Z (TV seriál)
2014 Godzilla
2013 No God, No Master
2012 Bourneův odkaz
Hemingway a Gellhornová (TV film)
Lincoln
Maladies
2011 Výjimeční (TV seriál)
2010 Informátorka
Kvílení
Matadors (TV film)
Tempest, The
Temple Grandinová (TV film)
2009 Duše Paula Giamattiho
Nezvaná
2008 Kronika rodu Spiderwicků
2007 Bourneovo ultimátum
Matters of Life and Death
Moje borůvkové noci
Okamžik zlomu
2006 Návrat na vrchol
Ocelové boty
Pád nebes
Sensation of Sight, The
Shovel, The
2005 Dobrou noc a hodně štěstí
Ta známá Bettie Page
Vzpomínky nezaženeš
2004 Dr. House (TV seriál)
Klíč k vraždě
Paradise (TV film)
2003 Root, The
2002 Modré auto
Muž, který prodal Ameriku (TV film)
Speakeasy
Stroj rajské pohody (TV film)
2001 Big Apple (TV seriál)
Tanec v domě
Victim, The
2000 Good Baby, A
Harrisonovy květy
Píseň svobody (TV film)
Vychovatelka (TV film)
1999 Jezero zapomnění
Mapa mého světa
Rodina Sopránů (TV seriál)
Sen noci svatojánské
1998 Meschugge
Simon Birch
Svědectví krve (TV film)
With Friends Like These...
1997 Climb, The
L. A. - Přísně tajné
Song of Hiawatha
Špatné způsoby
Za soumraku (TV film)
1996 Beyond the Call (TV film)
Matka noc
1995 Dolores Claiborneová
Domů na svátky
Ztracený Izaiáš
1994 Divoká řeka
1993 American Clock, The (TV film)
April One
Firma
Nebezpečná žena
Ztraceni navždy
1992 Big Girls Don't Cry... They Get Even
Bob Roberts
O Pioneers! (TV film)
Skutečný život v Belle Reve
Slídilové
Velké vítězství
1991 Bez varování: Skutečný příběh Jamese Bradyho (TV film)
Lethal Innocence (TV film)
Město naděje
Syn jitřní hvězdy (TV film)
1990 Horká vlna (TV film)
Memphiská kráska
Soud (TV film)
1989 Den první (TV film)
Rodinná exploze
1988 Call Me
Dominick a Eugene
Osm mužů z kola ven
Pravý Američan
1987 Days and Nights of Molly Dodd, The (TV seriál)
Matewan
Porušený slib (TV film)
1986 Tváří v tvář smrti
1985 When Nature Calls
1984 Bratr z jiné planety
Člověk z ledu
1983 Enormous Changes at the Last Minute
Nemocný láskou
Silkwoodová
1980 Návrat do Secaucusu

Dokumentární

2016 Gettysburg Address, The
2013 Lincoln@Gettysburg (TV film) - vyp.
2012 Love, Marilyn
2009 People Speak, The
2007 Trumbo
1999 Dashiell Hammett: Detective, Writer (TV film)
1993 Benny Goodman: Adventures in the Kingdom of Swing (TV film)

TV pořady

2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace