Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

nascendi

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol nehodnotiť dokumentárne, krátkometrážne a ďalšie filmy neporovnateľné s celovečernými hranými filmami. Po tom, ako som so sebazaprením dopozeral asi polovicu tohto Arakiho výtvoru som sa rozhodol, že ani takéto nie. Nezaujíma ma režisér, ktorý si vyberá tabuizované témy, aby zakryl svoju profesionálnu neschopnosť, nezaujíma ma ospevovaný výkon Josepha Gordona-Levitta, lebo by si mal vyberať v čom bude hrať a už vôbec ma nezaujímajú filmy, ktoré "prelamujú tabu" a keď sa aj s ich pomocou už dosiahla tolerancia násilia a užívania drog, legalizácia homosexuality a "inakosti" ako takej, spejú k ďalšiemu cieľu - tolerancii pedofílie. Pritom nemám najmenší pocit, že som moralista. Ibaže nepotrebujem k svojmu životu sledovať filmy o nich. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou osmiletých kluků, které sexuálně zneužil jejich trenér. Každé z dětí se vyrovnává se svojí „zkušeností“ po svém. Jeden z nich vzpomínku zasunul a později nahradil neodbytnou myšlenkou, že byl unesen UFO. Jeho prožité trauma mělo podobu nočních můr, pomočování, krvácení z nosu, ztrát vědomí a navíc se stával i obětí různých šikan a to nejenom ze strany otce, který ho trestal za každé mokré prostěradlo, ale stejně staré dítě mu dokázalo na Halloween nacpat do pusy rachejtle a odpálit je!!! Ten druhý, se vzpomínkou „Nikdo nikdy ve mne neprobudil takový cit, předtím ani potom..Opravdu mne miloval. Chci říct, občas měl i jiné kluky, ale já jsem byl jeho výhra. Jeho jediná opravdová láska.“, a proto ten „cit“ hledá ( od 15 let) jako prostitut. Jedna z mnoha, pro mě, nezapomenutelných situací je, když postarší klient sundá košili a jeho kůže je samá léze a touží po hlazení. Původně jsem nechtěla film ani hodnotit (jenom zahodit a zapomenout) občas bylo opravdu nutné to vypnout a jít se nalokat čerstvého vzduchu. Ale po několika dnech jsem se odvážila znovu si pustit závěr, a po dalších ..... i ohodnotit. ()

Reklama

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Gregg Araki zůstal věrný svým kořenům (homosexualita, zneužívání, prostituce), ale tentokrát je vážnější, čistší, uvěřitelnější a emocionálně silný v celku. Nezávislá filmařina nejvyšší kvality. Joseph Gordon-Levitt a Brady Corbet mají hereckou budoucnost zajištěnou. Elisabeth Shue se jen mihne v roli matky, ale překvapilo mě HIV zjevení s lézy, Billy Drago, krále béčkovejch slizounů let zapomenutých bych v tomhle filmu fakt nečekal. Taková Zkrocená hora je proti Mysterious Skin jen laciná hollywoodská sračka. Btw: Gordon-Levitt se rysy v obličeji nehorázně podobá Heathu Ledgerovi (RIP). ()

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Tak mám pocit, že příslušné téma šlo uchopit i mnohem sofistikovaněji. Takhle to vypadá, že si je režisér vědom s jak choulostivým námětem pracuje, ale snaží se ještě více šokovat naprosto zbytečně detailně vykreslenými intimními scénami a brutalitou. Někdo bude namítat, že tohle je krutá realita... dobrá já jsem schopný tohle přijmout, ale v tomhle filmu už to opravdu balancuje na hranici nevkusu. V mnoha ohledech mi to připomínalo Almódovara, jehož filmy upřímně nesnáším. Možná by bylo vhodné varovat lidi, kteří se na to hodlají podívat kvůli Gordon-Levittovi. Po jeho rolích v 500 Days of Summer nebo Inception může být trochu šok vidět ho jako náctiletého homosexuálního prostituta, každou chvíli líbajícího jiné muže nebo ocucávajícího jejich prsty při orálním sexu. 40% ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

----"Přál jsem si aby byl nějaký způsob,jak se vrátit zpět a změnit minulost. Ale žádný nebyl. Nemohli jsme udělat vůbec nic. Tak jsem zůstal zticha a snažil se telepaticky říct...jak mi je líto všeho co se stalo. Myslel jsem na všechen žal a smutek...a všechno marné utrpení na světě až se mi zachtělo utéct.Z celého srdce jsem si přál,abychom mohli opustit tento svět. Vznést se jako dva andělé za soumraku a jako kouzlem...zmizet."---- Silný zajímavý snímek zabývající se něčím co není zrovna filmovým oblíbeným tématem- zajímavá je tam i ta část s UFO i když mi to tam trochu nesedlo. Tenhle film patří k těm u kterých se nemůžu rozhodnout v hodnocení (mezi 3 a 4 hvězdičkami). Do těch čtyř mi tam prostě něco chybí- i když na druhou stranu J.G. Levitt je skvělý jako vždy a líbí se mi i zajímavé syrové pojetí kamery a hudba. Takže nakonec dám slabé 4 hvězdičky. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Podle psychologa Richarda Gartnera je ve filmu velmi přesné zobrazení sexuálního zneužívání chlapců. (lyukassza)
  • Gregg Araki prohlásil, že všechny scény s dětmi natáčel tak, aby nevěděli o sexuálním kontextu. (Listeroman)
  • Aby se vpravil do role, Joseph Gordon-Levitt projížděl místa a města, kde se příběh odehrává, a poznával lidi, na kterých byly založeny postavy. Prováděl ho přitom sám autor předlohy - Scott Heim. (akisha)

Reklama

Reklama