Romantická pohádka vypráví příběh královské rodiny, kterou pronásleduje kletba krutého Arxe, pána zříceniny. Podle této kletby jsou k sobě královští sourozenci, princ Bernard a malá Noemi vázáni magickou silou. V den sňatku jednoho z nich druhý zemře. Láska prince k tajemné dívce Berenice, jejíž život má trvat pouhé tři dny, však dává Bernardovi a Noemi naději... (oficiální text distributora)
sportovec
Pohádka, která celým svým záběrem a pojetím stojí na pomyslném rozcestí mezi vrcholnou dobou dětské a mládežnické tvorby šedesátých až osmdesátých let minulého století a jejím místy až žalostným polistopadovým úpadkem. Chudoba výpravy je tu paralelně následována i zřejmým poklesem scénáristického a režijního ztvárnění, které v mnohém zužuje prostor pro kvalitní, jakoby samozřejmě dané herecké výkony. Zdá se, jakoby ji před ještě hlubším pádem chránil letopočet jejího zpracování. Mohlo-li se v předlistopadu domnívat, že natočit pohádku, založenou na poměrně strohém respektování specifik předem daného žánru, je snadné, poměrně záhy se v devadesátých letech ukázalo, že náročnost, spojená s pohádkovou původní dramatickou tvorbou, nespočívá jen v kostýmech a vkládaných penězích, ale také - a v mnohém především - v kvalitě disponibilní šedé kůry mozkové.(27.1.2008)
NinadeL
Jen ta Pleštilka nebyla tragická.(28.6.2009)
Marthos
Pravda, není to úplně klasická pohádka, ale ani jakkoli zajímavá zápletka nedokáže zastřít nedokonalost scénáře a překvapivě i režijního vedení jinak zkušené rutinérky Svatavy Simonové. O hereckých výkonech také nelze hovořit v superlativech, neboť mladí selhávají ve všech ohledech (Vaculík zde dostává názoru, že zaujme pouze svým atraktivním zjevem) a skutečnou hru vykazuje pouze Jana Preissová v roli královny a démonický Boris Rösner jako čaroděj Arx. Škoda, původní plán měl jistě navíc, než na další sériové zboží pohádkového žánru. Shlédnuto prostřednictvím http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/130716-berenika/(18.7.2010)
Jezinka.Jezinka
Královští sourozenci, kteří se mají rádi a cíleně jdou porušit zákaz - potud dobré. Najdou dítě a odnesou ho do hradu - potud dobré. Dítě roste jako z vody, jediný, komu to je podezřelé je stará služka - a tady to začíná haprovat. Proč do příběhu montovali kromě čaroděje další čarodějnou bytost, navíc zjevně související se zlým čarodějem, ač má být dobrá? Proč zápletka s třemi dny? Provázání sourozenců dobré, kletba, dávná láska, fajn. Proč čarodějovu nesmrtelnost jde hledat sama Noemi? Projev některých herců, vlastně jen královských sourozenců, občas trochu drhnul, to by se dalo přejít bez povšimnutí, kdyby hrubě nedrhla prostá logika.(4.1.2012)
Šimpy
Výborný Rösner.(14.7.2008)
Via
Hezká pohádka, mírně občas strašidelná, leč celkem dobrá. Kateřina Urbancová hezká princezna a Lukáš Vaculík jakožto takový mladíček - hezké :)(28.6.2009)
Chejpao
Většina socialistické televizní pohádkové tvorby pod taktovkou Svatavy Simonové, Jiřiny Pokorné-Makozsové, Vlasty Janečkové a dalších byla naprosto otřesná (byť mají zmíněné dámy na kontě i pár povedených kousků). Tahle pohádka ale dopadla docela dobře - je poměrně vkusně natočená, i má nějaký ten nápad. 2* + jednu navíc za to, že v ní hrála moje spolužačka ;-)(25.1.2009)
Fí
Ta pohádka prý nebyla pro děti předškolního věku, já ji v tom věku milovala, až když jsem dospěla do věku, pro který je určena, začalo mi docházet, že má jisté nedostatky, že je jednoduchá, ale ten konec, ten úplný konec, se mi vždycky líbí, protože Noemi naprosto rozumím. Trochu z nostalgie 3*(12.6.2009)