foto

Jana Preissová

  • nar. 7.2.1948 (68 let)
    Plzeň, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Preissová, rodným jménem Drchalová, se narodila 7. února roku 1948 v Plzni. Už jako malá ochotničila s rodiči. Po ukončení studia herectví na pražském DAMU v roce 1970 dostala angažmá v Divadle Na zábradlí, kde se brzy vymanila ze stereotypní kategorie naivek, k nimž jí předurčoval křehký vzhled. Díky svému dramatickému talentu, profesní jistotě a osobnímu šarmu, ale i smyslem pro humor se postupem času stala jednou z nejvýraznějších osobností této malé, ale významné scény, na niž působila více než dvacet let. Odehrála zde velké množství charakterově odlišných postav klasického i moderního repertoáru. Po hostování v Národním divadle ve Slečně Julii odešla v roce 1990 do služeb naší první scény natrvalo a dodnes zde podává špičkové herecké výkony. Nedávno se objevila jako kněžna Zaháňská v premiérovém uvedení Babičky Boženy Němcové.

Svou první filmovou roli mladé kadeřnice v Tučkově KLECI PRO DVA (1968) si zahrála ještě na škole. Do diváckého podvědomí se však dostala až hlavní rolí v Menzlově ROZMARNÉM LÉTU (1968), kde v roli křehké a půvabné provazochodkyně Anny, která byla filmovou společnicí samotného Jiřího Menzla v roli kouzelníka Arnoštka, okouzlila nejen společenství tří přátel – lázeňského mistra Antonína v podání R. Hrušínského, majora (V. Brodský) a abbého (F. Řehák), ale také právě diváky a kritiku. Teprve v pouhých osmnácti letech podala vynikající výkon a začátek profesionální dráhy se začínal rýsovat. Tato mladičká subtilní herečka překvapila jistotou, s níž se pohybovala před kamerou. Byla přirozená, spontánní, éterická, ale i živočišná – bohužel postava okouzlující komediantky zůstává co do významu v její filmografii osamocena.
S Jiřím Menzlem spolupracovala i ve filmu ZLOČIN V ŠANTÁNU (1968), kde ztvárnila postavu Lilly. V 70. letech však dostávala navzdory svým schopnostem a divácké oblibě poměrně málo filmových rolí. S nasazením si tak zahrála alespoň služebnou Virginii v adaptaci slavné divadelní frašky SLAMĚNÝ KLOBOUK (1971). Větší úlohu Albíny ztvárnila v nevýrazném kriminálním příběhu režiséra Dušana Kleina TAJEMSTVÍ ZLATÉHO BUDDHY (1973). Svůj půvab a profesní dovednosti propůjčila hlavní dívčí hrdince v Čechově SVATBĚ BEZ PRSTÝNKU (1972). Epizodní postavy vytvořila také v Kachyňově PAVLÍNCE (1974) a Vávrově PŘÍBĚHU LÁSKY A CTI (1977).

Koncem 70. a začátkem 80. let se lehce přehoupla do rolí maminek, a sice v Kovalových filmech JULEK (1980) a MODRÉ Z NEBE (1983). Již před tím se jí dostalo největšího ohlasu v populárních a nestárnoucích televizních komediích Marie Poledňákové JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU (1977) a JAK DOSTAT TATÍNKA DO POLEPŠOVNY (1978). Těmito jedinečnými snímky se zapsala do srdcí malých i velkých diváků jako maminka neposedného a tátychtivého Vaška v nezapomenutelném podání Tomáše Holého.

Pak se objevovala především v televizních filmech a seriálech. Po delší odmlce si ji konečně našla velká filmová role – působivě zahrála matku představenou v historickém snímku debutujícího režiséra Petra Hviždě ŘÁD (1994). Za svůj zdařilý výkon si odnesla jako nejlepší herečka ve vedlejší roli prestižní ocenění Českého lva.

Její polularita jde také ruku v ruce s prací televizní a rozhlasovou. Před televizní kamerou vytvořila dlouhý zástup princezen, hrála v desítkách inscenací, her, filmů a několika seriálů jako např.: MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNI (1984), SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1986) a z poslední doby zaujala jako profesorka Svobodová v úspěšném seriálu DOBRÁ ČTVRŤ (2005). V současné době také učí na konzervatoři, a navíc díky svému jemnému a kultivovanému hlasovému projevu je i jednou z našich výborných dabérek.

Žádným tajemstvím není její manželství s neméně známým hercem Viktorem Preissem, se kterým se setkali právě na studiích DAMU. Již před absolvováním školy byli manželi. Je málo takových hereckých manželství, která proplouvají v poklidu nástrahami času. Je také málo hereckých manželství, kde oba partneři používají stejné příjmení. Preissovi jsou spolu už více než tři desítky let a v obou případech patří ke vzácným výjimkám. Spolu vychovali dva syny: starší Martin se také věnuje herectví (mimo jiné i dabingu a moderování), a mladší Jan je počítačovým grafikem.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

2013 Nevinné lži (TV seriál)
2011 Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová (TV film)
2008 David a Goliáš aneb Pepička to zařídí (divadelní záznam)
2006 Krásný čas (TV film)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
2003 Komedie omylů (divadelní záznam)
1998 Ex offo (TV film)
Kouzelný šíp (TV film)
Život, který ti dávám (TV film)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Pohádka o nejšťastnějším království (TV film)
1995 O moudré Sorfarině (TV film)
Rok na vsi (divadelní záznam)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
Lidumil (TV film)
Řád
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Světýlka z blat (TV film)
S vyloučením veřejnosti (TV film)
Život a dílo skladatele Foltýna (TV film)
1991 Ariadnina niť (TV film)
Largo desolato (divadelní záznam)
Tajemství (TV film)
Ten lokaj (TV film)
Závist (TV film)
1990 Don Juan (divadelní záznam)
Jak Vojtěch pro princeznu do ohně skočil (TV film)
Přísahám a slibuji (TV seriál)
1989 Berenika (TV film)
Bludiště (TV film)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Putování po Blažených ostrovech (TV film)
Strom pohádek: Dobro a zlo (TV film)
Víš jak zpívá zvonek...? (TV film)
1988 Bludiště cest (TV film)
Milionová láska (TV film)
1987 Srdíčko (TV film)
Strom pohádek (TV seriál)
Viktor Veliký (TV film)
Zykovovi (TV film)
1986 Pokus o izolaci viru N (TV film)
Výsledek testu (TV film)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Cizí holka (TV film)
Čarovná rybí kostička (TV film)
Křižovatka (TV film)
My všichni školou povinní (TV seriál)
1983 Hodina splněných přání (TV film)
Hrátky (TV film)
Modré z nebe
Smrt krále Václava IV. (TV film)
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Nejhlavnější hodinky na světě (TV film)
Žlutý kvítek (TV film)
1981 Bratři Karamazovi (divadelní záznam)
Měsíční tónina (TV film)
Škola hrou (TV film)
1980 Džungle před tabulí (TV film)
Příběhy modrého telefonu - Maska (TV film)
Triptych o láske (TV film)
Zločin na poště (TV film)
Zlodějská komedie (TV film)
1979 Bílá kočička (TV film)
Julek
Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
Tatínek (TV film)
1978 Jak dostat tatínka do polepšovny (TV film)
Přání (TV film)
1977 Jak vytrhnout velrybě stoličku (TV film)
Král jelenem (divadelní záznam)
Podezřelé okolnosti (TV film)
Příběh lásky a cti
Rose Marie (TV film)
1976 Holka modrooká (TV film)
Skleník (TV film)
Výslech (TV film)
1975 Jak se ševcem šili čerti (TV film)
Matka (TV seriál)
Mlynářka z Granady (TV film)
Rytíř (TV film)
Údržbáři (TV film)
1974 Doňa Perfecta (TV film)
Eskulapův přístav (TV film)
Chytrost má děravé šaty (TV film)
Pavlínka
1973 Hliněný vozíček (TV film)
Tajemství zlatého Buddhy
Ze života hmyzu (TV film)
1972 Kamenný kvítek (TV film)
Magnolia (TV film)
Morgiana
Svatba bez prstýnku
1971 Cyrano z Bergeracu (TV film)
Mrtvý princ (TV film)
O Pomněnce (TV film)
Pohádky z tisíce a jedné noci (TV seriál)
Růže a prsten (TV film)
Slaměný klobouk
1970 Manon Lescaut (TV film)
Šest uprchlíků (TV film)
Velká neznámá
1969 Princezna Lada (TV film)
1968 Záhořanský hon (TV film)
Zločin v šantánu
1967 Klec pro dva
Rozmarné léto

Dokumentární

2013 Příběhy slavných: Malá hvězda nezapadá (TV seriál)
2007 Předčasná úmrtí: Tiché kroky (TV film)
2006 Blázen jsem ve své vsi (TV film)
1994 Jak se točil ŘÁD (TV film)
1976 A byl pátý máj (TV film)

TV pořady

1992 Vaše velká premiéra (TV pořad)
1986 Písničky Na zábradlí (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace