foto

Boris Rösner

  • nar. 25.1.1951
    Opava, Československo
  • zem. 31.5.2006 (55 let)
    Kladno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Boris Rösner se narodil 25. ledna 1951 v Opavě do umělecké rodiny herečky Jarmily Horské (1931 až 1984) a skladatele, dirigenta, režiséra a herce Mirko Čecha (1916 – 1964). Od své babičky, operetní pěvkyně, již od mládí získával vztah k umění a divadlu. Borisovi rodiče se však rozvedli když mu byl pouze jeden rok a mladý herec vyrůstal v různých městech, kde právě byla jeho matka v angažmá. Několik let žil v Chebu, kde dokončil základní a střední školu. Uvažoval o studiu medicíny, ale zůstal u herectví, které vystudoval na DAMU roku 1973.

Následně prošel činoherními soubory Divadla F. X. Šaldy v Liberci (1973 – 1978), Městských divadel pražských (1978 – 1987) a do své předčasné smrti Národního divadla v Praze (1987 – 2006). Díky své fyziognomii drsného a mužného obličeje, vysoké postavy a podmanivého chraplavého hlasu vytvářel postavy mužných osamělých hrdinů, kteří se nebojí vzepřít proti starým konvencím, a jež byly často kvůli svému charismatickému a úchvatnému vzhledu obdařeny záporným a zločineckým charakterem. Z jeho divadelních postav máme povinnost připomenout Arbenina v „Maškarádě“, Salieriho v „Amadeovi“, Indiána v „Přeletu nad hnízdem kukačky“, Leonarda v „Krvavé svatbě“, Puka ve „Snu noci svatojánské“, dvořana v Jiráskově „Lucerně“, Kleanta v „Tartuffovi“, Edmunda v „Králi Learovi“, Mefista ve „Faustovi“, Harpagona v „Lakomci“, Surface ve „Škole pomluv“, „Ze života hmyzu“ či „Optimistická tragédie“.

Filmové umění, které ho vidělo jako stvořitele vedlejších záporných postav, ho využívalo od poloviny 70. let opravdu výjimečně. Často hrál epizodní postavy mladého dělníka (krátkometrážní INŽENÝR), vězně z Terezína Miroslava Pajera (OSVOBOZENÍ PRAHY), policisty (VRCHNÍ, PRCHNI!), líného číšníka (KALAMITA), grázla (ZELENÁ VLNA), Seppa (POSLEDNÍ PROPADNE PEKLU), malomocného (PUTOVÁNÍ JANA AMOSE), čarostřelce Duncana (ZÁCHVĚV STRACHU), kamaráda Jardy (MUŽ NA DRÁTĚ), příbuzného Pepy (HAUŘI) či otce (krátkometrážní STAV BEZ TÍŽE).

Několikrát získal možnosti zahrát si větší a významnější úlohy. Například mastičkáře Severína v dramatu STRAKA V HRSTI (1983) Juraje Herze, němého vraha Mutinu v dramatu OLDŘICH A BOŽENA (1984) Otakara Vávry, záludného člena divadelní společnosti Jakuba v dalším Vávrově dramatu KOMEDIANT (1984), zákeřného loupežníka Píšťalku v Sequensově kruté romanci DVA NA KONI, JEDEN NA OSLU (1986), potápěče a vědce Andreadise v dětských komediích CHOBOTNICE Z II. PATRA (1986) a VESELÉ VÁNOCE PŘEJÍ CHOBOTNICE (1987) Jindřicha Poláka, italského milovníka Casanovu v Soukupových DIVOKÝCH SRDCÍCH (1989), „buržoazního“ právníka Macháčka, člena PTP v komedii ČERNÍ BARONI (1992) Zdeňka Syrového a konečně středověkého šlechtice Havla z Jablonného, manžela hlavní hrdinky blahoslavené Zdislavy z Lemberka (Milena Steinmasslová) v Rážově dramatu V ERBU LVICE (1994).

Více hereckých příležitostí mu přinesla televize se svými inscenacemi (POSLEDNÍ DOPIS, ANGLICKÝ BIFTEK S ČESKOU OBLOHOU, MANON, STAROŽITNÍKŮV KRÁM, OBLOUK SVĚTLA, DOKTOR KAZISVĚT, IMILLA, PRECEPTOR, HAMLET, PROČ SE VRAŽDÍ STARŠÍ DÁMY, ARABESKY, LÁSKA ZLATNICE LEONETTY, MOROVÉ POVĚTŘÍ, BOLERO, S VYLOUČENÍM VEŘEJNOSTI, MILÁČEK, ZE ŽIVOTA PUBESCENTKY, HODINA TANCE A LÁSKY, VRAH JSI TY!, I VE SMRTI SAMI apod.) a seriály (LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, SANITKA, ČERNÁ ZEMĚ, ZLÁ KREV, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, CHOBOTNICE Z DRUHÉHO PATRA, RODÁCI, BRONZOVÁ SPIRÁLA, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, DRACULŮV ŠVAGR, ĎÁBEL V PRAZE, PŘÍPADY DETEKTIVNÍ KANCELÁŘE OSTROZRAK, ČETNICKÉ HUMORESKY, STŘÍBRNÁ PARUKA atd.).

Jeho skvělý a podmanivý hlas se výborně uplatnil při uměleckém přednesu (ve Viole a Lyře Pragensis), v rozhlase (př. „Bílá nemoc“) a dabingu (PÁN PRSTENŮ, ASTERIX A OBELIX, 24 HODIN aj.). Od roku 1989 byl jedním z předních pedagogů na pražské DAMU. Rösner za své herecké umění získal také řadu ocenění: Cenu Františka Filipovského (1997) za dabing filmu NA VÝCHOD OD RÁJE, vyhrál anketu Neviditelný herec, za svého Harpagona v „Lakomci“ Cenu Alfreda Radoka (2004) a Cenu Thálie (2004) a Medaili Za zásluhy I. stupně (2006) in memoriam. Vydal také své memoáry „Souboje Borise Rösnera“ (1994, 2004) a „Boris Rösner: Život jako divadlo“ (2007). Ke konci života bojoval Boris Rösner se zákeřnou rakovinou, které nakonec podlehl v kladenské nemocnici 31. května 2006 ve věku pouhých padesáti pěti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2004 I ve smrti sami (TV film)
2003 Hodina tance a lásky (TV film)
Komedie omylů (divadelní záznam)
Vrah jsi ty! (TV film)
2002 Miláček (TV film)
1999 Mořská brána (TV film)
Stav bez tíže
Tom v kozí kůži (TV film)
Ze života pubescentky (TV film)
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
Milenec lady Chatterleyové (TV film)
O třech ospalých princeznách (TV film)
Právo na smrt (TV film)
1997 Ptačí král (TV film)
1996 Když sbírala jsem rozmarýn (divadelní záznam)
Slavík (TV film)
Strážní andělé (TV film)
1995 Cesta na sluneční ostrov (TV film)
Kníže Václav (TV film)
Netrpělivost srdce (TV film)
Rok na vsi (divadelní záznam)
1994 Misie (TV film)
Německý uprchlík (TV film)
V erbu lvice
1993 Pohádka o věrnosti (TV film)
Půlnoční večeře (TV film)
Sedmero krkavců (TV film)
1992 Černí baroni
Ecce Constantia (TV film)
S vyloučením veřejnosti (TV film)
1991 Ariadnina niť (TV film)
Láska zlatnice Leonetty (TV film)
Lorna a Ted (TV film)
Maigretův první případ (TV film)
Přes padací mosty (TV film)
Víla z jeskyně zla (TV film)
Wolfgang A. Mozart
Závist (TV film)
1990 Duch času (TV film)
Radostný život posmrtný (TV film)
1989 Berenika (TV film)
Deník ničemy (divadelní záznam)
Divoká srdce
Dokonalý muž, dokonalá žena aneb Návštěva mladé dámy (TV film)
I smrt chce svou šanci (TV film)
Morové povětří (TV film)
Rubín má barvu krve (TV film)
Trezor (TV film)
Zrcadlo (TV film)
1988 Bronzová spirála (TV film)
O hrnci, který rád vařil rajskou omáčku
Opožděná vražda (TV film)
Slepá je noc (TV film)
1987 Arabesky (TV film)
Bolero (TV film)
Bratři (TV film)
Computerland
Fanynka (TV film)
Hauři
Krvavá svatba (divadelní záznam)
O Háderunovi a víle Elóře (TV film)
Zykovovi (TV film)
1986 Bar Nevada (TV film)
Dva na koni, jeden na oslu
Chobotnice z II. patra
Kámen a růže (TV film)
Preceptor (TV film)
Ruce (TV film)
Veselé Vánoce přejí chobotnice
XYZ (TV film)
Život a smrt malíře Petra Jana B. (TV film)
1985 Muž na drátě
Nebožtík si nepřál květy (TV film)
Přezůvky Štěstěny (TV film)
Zastihla mě noc
1984 Imilla (TV film)
Komediant
Oldřich a Božena
Povídky malostranské: Doktor Kazisvět (TV film)
Sen noci svatojanské (divadelní záznam)
Tabákový kapitán (TV film)
1983 Brácho, nespleť to! (TV film)
Kmotři z blat (TV film)
Oblouk světla (TV film)
Putování Jana Amose
Straka v hrsti
Záchvěv strachu
1982 Dialog s doprovodem děl (TV film)
Hamlet (divadelní záznam)
Poslední propadne peklu
Pouť králů (TV film)
Zelená vlna
Žlutý kvítek (TV film)
1981 Proč se vraždí starší dámy (TV film)
1980 Havárie (TV film)
Kalamita
Starožitníkův krám (TV film)
Vrchní, prchni!
Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Anglický biftek s českou oblohou (TV film)
Král Krysa (divadelní záznam)
Osamělý jezdec (TV film)
1978 Taugenichts
1975 Osvobození Prahy
1973 Inženýr (studentský film)
Poslední dopis (TV film)
1972 Don Juan (TV film)

TV seriály

2001 Stříbrná paruka (TV seriál)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Vdavky za všechny prachy (S02E03)
1996 Ďábel v Praze (TV seriál)
Draculův švagr (TV seriál)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Stopa (S01E01)
1988 Rodáci (TV seriál)
1987 Nepolepšitelný starý muž (TV seriál)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
1985 Černá země (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
1981 Poručík Petr (TV seriál)
Píseň mrtvý buše (E06)
Velitel (TV seriál)

Dokumentární

2008 Předčasná úmrtí: Poselství přes rampu (TV film) - a.z.
2006 Divadlo bláznivých dramat Borise Rösnera (TV film)
2005 Dva chrámy Josefa Kemra (TV film)
2003 Hluboko naladěná Viola (TV film)
Nemaluji, své obrazy dávím (TV film)
Předčasná úmrtí: Sobí ráno (TV film)
Za Shakespearem s Martinem Hilským (TV seriál)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Chaos (TV film)
Předčasná úmrtí (TV seriál)
Předčasná úmrtí: Božský skeptik (TV film)
2000 Fotograf František Drtikol - vyp.
1999 Kde jsi byl, když hřmělo? (TV film)
1993 Václav Havel - česká pohádka (TV film) - vyp.
1992 A svět je den ode dne těsnější...
Záhada písečného netvora (TV film) - vyp.
1989 Něžná revoluce - vyp.
1984 Praha - neklidné srdce Evropy

TV pořady

2006 Ceny Thálie 2005 (TV pořad)
Extra (TV pořad)
2005 Ceny Thálie 2004 (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
1998 Prima jízda (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1993 Když nemůžu spát (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1972 Lyra Pragensis (koncert)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(140)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace