Šílená láska

• Francie

Amour braque, L'

Drama / Romantický

Francie, 1985, 101 min

Kde že tam byla ta romantika, jak uvádí žánrové zařazení titulu na této stránce?:-) Neuvěřitelně drásavý film, který nedá ďivákovi ani na chvíli vydechnout, ledaže by vypnul přehrávání. Alegorie téměř na vše v byť kultivované, ale řádně zkažené společnosti. Ačkoliv se to z formy a stylu zpracování nemusí zdát, lyrika je snímkem prostoupena od začátku do konce. Není scény, ve které by nebyla nějaká ta brutalitka, nikoliv však samoúčelná, vše má několikerý rozměr a lze uchopit několika způsoby. Sledovat tento film není pro diváka zřejmě nebude dvakrát jednoduché, zvláště pokud dosud nemá s Źulawskim žádnou zkušenost. Tento autor se u mě pomalu usazuje na čele pomyslného žebříčku "nejšílenější režisér všech dob", a to jsem od něj neviděl zdaleka vše. Kam se hrabe Lynch, Waters, Pasolini, Almodóvar, Haneke ad.(22.2.2008)

Zulawski to s herečkama umí. Se Sophií Marceau natočil i lepší věci, ale pořád je to velmi zajímavý kousek.(9.6.2009)

Vsetci sme skazeni, uz niet co si odpustat, uz nechceme milovat, staci nam ak mozeme vlastnit. Co je prirodzene a spravne, sa uz nenosi. Vznikla apatia nas zoziera, nebranime sa, len ustupujeme, raz kricime, inokedy placeme. Milujeme utrpenie. A utrpenie nas nadobro pohlcuje. Vykupenie byva smrtelne. Avsak aj v takomto svete existuje laska. Sialena laska. Film A. Z volne podla romanu F.M.D. – Idiot. Uz prva scena – lupez banky, je plna dekadencie. Peniaze nic neznamenaju, kludne ich mozme spalit, kradneme pre vlastne potesenie a zabavu. Leon-idiot, cista dusa prichadza z madarskej liecebne a zoznami sa prave s touto dekadentnou skupinou, vedenou Mickeyim, chranencom Marii, do ktorej sa zamiluje. Mariina matka je zavrazdena partiou vplyvnych muzov a Mickey zacina kazdeho postupne likvidovat, ale nie preto, ze by Mariu miloval, staci mu kde ju moze vlastnit a ovplyvnovat a kde vsetkych vrahov zabije potom bude kral. „Zabili ste mi matku pre vase potesenie, moju matku-kurvu, ja som kurvauz nevladzem, zomriem, ale zato milujem“ Vyborne natocena je uz spominana scena vrazdy Mariiinej matky. Sialenstvo uveznene v kazdom s tych muzov je a ostane stále zive. Cel;a scena je prehrata spomalene a vsetko umocnuju vykriky obete, ktore napriek tomu, ze ich nepocujeme, tak ich citime a podobne jako matkine na scene su aj nase vykriky neme. Postupne pribudaju dalsie obete, matkiny vrahovia ubudaju. Mickeyho vrazdenie je také iste jako vrazda Mariinej matky, krute a zbytocne. Scena z divadla (podbne aj vo filme Moje noci su krajsie jako tvoje dni, Blanche při kabaretnom vystupeni), v ktorom Maria skoro az sialene cituje svoj part, ktory parti matkinmu vrahovi sediacemu v divadle, je vysmechom celej nasej spolocnosti. Divaci nechapu, alebo ani chapat nechcu, ake velke utpenie je sa zarezava v kazdom z nas. Hnijeme z vnutra a ten hnus sa nam coraz viac paci, uvedomujeme si ho a zaroven osvojujeme (podobne jako napr. V Americkom psychu). Zacalo nas pritahovat vrazdenie, nevieme sa nabazit, kedy pride dalsia obet, alebo Almodovarova Kika, kde Nicholas prirovnava vrazdenie k strihaniu nechtov na nohach. A v takomto svete je clovek schopny este niakeho citu? Sme uzavreti sami medzi sebou, dusime sa, nicime, nevieme sa milovat, nechceme sa milovat. Postava Marie, je podobna s Blanche (Moje noci su), obe su uveznene v prostredi v ktorom ziju a az prichodom lasky (Idiota a Lucasa) sa pokusaju oslobodit od svojej minulosti. Maria však nie je vrah, spominana scena v divadle, tak vyznieva aj jako odpustanie matkinim vrahom, chce len aby ju pochopili a aby si uvedomili, coho sa dopustili a svoje ciny olutovali. Maria tak predstavuje vlastne hriesnu a neskor svatu Mariu Magdalenu. Je však mozne prezit v tomto sialenom svete a milovat sa? Sialeny je aj policajny detektiv, jako sa neskor ukaze Mariin otec, ale ani on nedokaze zabranit bliziacemu sa smutnemu koncu. Postava je v pribehu prakticky zbytocna a celkovy zmysel, ma iba v tom, ze podobne jako ostatne postavy je aj ona sialena. Detektiv pracuje viac pre svoj osoh, jako pre zaujmy obeti. Sialenstvo videne ocami idealistickeho idiota ho prinuti navzdy opustit tento svet a vidat sa cestou spat do Madarska.(15.12.2005)

Obdivuji Posedlost, Ďábla i Třetí část noci. Tohle pro mne haprovalo na obtížném stíhání textu - zběsilé tempo -, dost děsné synťákové hudbě zcela v duchu osmdesátek a taky na Sophie Marceau - ona je fakt krásná (tady pro mne snad poprvé), ale herecky to je chvílemi spíš pro Bonda, než pro Film. A pak: celé je to hoodně manýristické - manýra jako estetika vyprázdněnosti - hromady mrtvol, drogy, hysterické herectví, prostituce, amorálnost; ztrácí se v tom i ta antikatarze. Rychlou kameru bylo možné vidět v každém Zulawském předtím. ...mrzí(7.12.2010)