foto

Sophie Marceau

  • nar. 17.11.1966 (49 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sophie začala s herectvím již jako mladá, tehdy ji bylo pouhých 14 roků. Do té doby vyrůstala na předměstí Paříže se svým otcem, který se živil jako řidič nákladních aut. V té době se dověděla od jednoho přitele, že režisér Claude Pinoteau hledá nové talenty a tváře pro film La Boum (VEČÍREK). Byl to právě tento film, který započal její kariéru. Teprve čtrnáctiletá Sophie získala značnou pozornost, neboť snímek zaznamenal veliký úspěch, který vedl dokonce k vzniku pokračování La Boum 2 (VEČÍREK 2). Za výkon v tomto filmu obdržela roku 1983 Cesara (za nejvíce slibnou herečku), který je jakousi francouzskou obdobou Oscara.

Sophie později opustila podobu teenagerské hvězdy a posunula se ve svém hereckém působení více k dramatičtějším a vážnějším projektům. Šlo napřiklad o film z roku 1984 Fort Saganne (PEVNOST SAGANNE) s Gérardem Depardieu, anebo Happy Easter (VESELÉ VELIKONOCE) z téhož roku, kde si zahrála s Jeanem-Paulem Belmondem. Dále následovaly snímky L'AMOUR BRAQUE z roku 1985 (ten točil její dlouholetý přítel Andrzej Zulawski, původem z polského Lwowa), POLICIE (opět s Gérardem Depardieu), v roce 1986 přišel snímek DESCENTE AUX ENFERS (Descent Into Hell), o dva roky později to pak byl snímek CHOUANS! a v roce 1989 MES NUITS SONT PLUS BELLES QUE VOS JOURS (My Nights Are More Beautiful Than Your Days) režírovaný jejím přítelem Andrzejem Zulawskim.

V roce 1988 byla jmenována Nejlepší romantickou herečkou na Mezinárodním festivalu romantických filmu za její roli ve filmu Chouans!. Po roli ve snímku PACIFIC PALISADES z roku 1990 a LA NOTE BLEUE (1991) se Sophie zaměřuje spíše na lehčí role a méně vážné role. Jedna z nich je v komedii FANFAN z roku 1993 a rok později LA FILLE DE D'ARTAGNAN (D'Artagnanova dcera), kde si zahrála spolu s Philippem Noiretem.

Poté se pokusila o vstup na divadelní scénu, a to se svou rolí ve hře Eurydice z roku 1991, za kterou obržela Cenu pro nejvíce slibný objev. Na jevišti se objevila znovu v roce 1984 jako Eliza Dolittle v Pygmalionu. Byla to však role Princezny Isabelle z roku 1995 v pěti Oscarovém historickém eposu BRAVEHEART (Statečné srdce) režiséra Mela Gibsona, která z ní udělala hvězdu mezinárodního formátu a přesvědčíla diváky z celého světa nejen o jejím hereckém talentu, ale také o kráse francouzských žen.

Ten samý rok, kdy šílenství okolo tohoto snímku zaplavilo celý svět, se Sophie objevila za kamerou 9ti minutového filmu L'AUBE a L'ENVERS, který se objevil na filmovém festivulu v Cannes. Po tu dobu se Sophie snaží zůstat mimo Hollywoodské dění až do doby, kdy dostane vedlejší roli po boku Davida Spadea LOST & FOUND (Ztracený a nalezený), který režíroval Jeff Pollack. Následuje film dle Williama Shakespearea A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM (Sen noci svatojánské), kde si záhrala Hippolytu po boku takových herců, jakými jsou Kevin Kline, Michelle Pfeiffer a Calista Flockhart. V roce 1999 se objevuje coby „Bond Girl“ po boku Pierce Brosnana v již devatenácté bondovce, kde ztvárnila roli Elektry King. Po tomto úspěchu se znovu vrací k menším filmům, především francouzské produkce. Za všechny jmenuji LA FIDÉLITÉ (2000), kde hrála znovu pod vedením Andrzeje Zulawského a BELPHÉGOR LE FANTôME DU LOUVRE (Belphegor: Fantom Louvru) z roku 2001.

24. července 1995 se Sophie narodilo její první dítě, chlapeček jménem Vincent. Doposud není vdaná a žije v Paříži s Andrzejem Zulawskim, se kterým začala spolupráci již v roce 1985 a který je o 26 let starší. Sophie je otevřeným odpůrcem takzvaných „blood sports“ a připojila se spolu s Brigitte Bardot k protestům proti lovu hrdliček v Gironde a býčím zápasům v Provence. Sophie je velkým ochráncem přírody, hlavně jejím velikým milovníkem. Dále miluje děti a snaží se pomáhat všemi prostředky. Jako důkaz toho je patronkou organizace zvané Arc-en-Ciel ("Rainbow"), která pomáha dětem v jejich bídě a která se snaží plnit jejich sny a právo na plnohodnotný život.

Jan "Decker" Baryl

Herecká filmografie

2015 Taularde
Une histoire d'âme (TV film)
2014 Osudová láska
Tu veux ou tu veux pas?
2013 Arrêtez-moi
2012 Un Bonheur n'arrive jamais seul
2010 L'Age de raison
2009 Proměna
Život nikdy nekončí
2008 Domácnost naruby
LOL
Síla odvahy
2007 Záhadná neznámá
2005 Hledejte Anthonyho
2004 À ce soir
2003 Alex a Emma
Clefs de bagnole, Les
Lásko moje, kde jsi?
2001 Belphegor: Fantom Louvru
2000 Věrnost
1999 Jeden svět nestačí
Sen noci svatojánské
Ztracený a nalezený
1997 Anna Kareninová
Markýza
Světlo z ohně
1995 Statečné srdce
Za mraky
1994 D'Artagnanova dcera
1993 Fanfan
1991 Modrá nota
Pour Sacha
1990 Pacific Palisades
1989 Mé noci jsou krásnější než vaše dny
1988 Studentka
Šuani
1986 Kolem půlnoci
Sestup do pekel
1985 Policie
Šílená láska
1984 Pevnost Saganne
Veselé Velikonoce
1982 Večírek 2
1980 Večírek

Dokumentární

2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
Divoká Francie (TV seriál) - vyp.
2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)
2002 Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)
1999 Making of 'The World Is Not Enough', The
Paris dernière (TV seriál)
1998 Comme au cinéma (TV seriál)
1995 Fare un film per me è vivere (TV film)
Mel Gibson's Braveheart: A Filmmaker's Passion

TV pořady

2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(769)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace