Reklama

Reklama

Touha po věčnosti


Věčnost pro vyvolené (E04)

(epizoda)
Česko, 2024, 27 min

Scénář:

Jindřich Záhorka

Hrají:

Jaroslav Plesl (průvodce), Jindřich Záhorka (průvodce)

Obsahy(1)

Ostatky najväčších českých panovníkov a šľachticov. Prehliadka od stredoveku až po renesanciu po najvýznamnejších miestach odpočinku. Čo sa stalo s ostatkami Přemyslovcov? Sú podoby na kryptách autentické? Čo to bol stredoveký "turizmus" za ostatkami a ako sa kedysi prevážali pozostatky ľudských tiel? (Arsenal83)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Svätý Ľudovít IV. Durinský (1200-1227), mimochodom manžel ďalšej svätice Alžbety Uhorskej (1207-1231), treba si všimnúť, že svätí nežijú dlho, sa ako správny budúci svätec vydal na križiacku výpravu, ale kým došiel do Svätej Zeme, dostal mor a umrel. No kým zistili, že on vlastne svätý bude, prešla aj celá výprava a kým boli na ceste späť, jeho ostatky akosi zahnívali. Lenže bolo ich treba previezť späť, hen tam nazad do Durínska. A čo s takým telom? Ako informuje Záhorka: telo vyvarili, čo odpadlo ako mäkké tkanivo nechali tak, a domov odniesli len biele krásne vývarové kosti. Pleslovi šli oči vypadnúť z dolíčkov 😲😅 ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Plus jedna hvězda za to, že je tam ukazována i hrobka, které jsem jedním ze správců. Za dokumentární cyklus jsem vděčný, protože v dnešní době se o smrti, pohřbívání a o tom, co je po smrti moc nemluví. Přitom nás to čeká všechny, tak proč na to občas nemyslet a nepřipravit se. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povídání o místech posledního spočinutí králů a významných šlechticů od středověku po renesanci. Sv. Vít, Vranov, Valdice... Zaujala mě informace o středověké "turistice" za ostatky, jež se staly žádanými suvenýry. ()

Reklama

Reklama