Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prosťáček Minor (José Garcia) si žil spokojeně na svém ostrově, dokud se nesetkal se satyrem, který jej přivedl na úplně jinou cestu... Minor se dostane do vesnice, kde je shodou okolností považován za bohem vyvoleného vládce... Náhle jej čekají nepředvítalné situace, v nichž si bude muset poradit. Jeho počínání vás rozhodně nudit nebude! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nedělám to často, vlastně to nedělám skoro vůbec.. Co? To, že po několika minutách v tomto případě třiceti sledovaný film vypnu... Nepovažuji se za žádného citlivku, ale tohle mi vážně přišlo zvrhlé. Jsem v šoku, že Annaud něco takového stvořil. Ale on je velký režisér a ti mají své chvilky... tohle byl asi nějaký ventil od přetlaků, které chápe jen on sám... Jistě v tom lze hledat víc, paralely s vývojem lidstva, vývojem jemuž dominuje sex... já na to ale dnes nějak neměl náladu to dekódovat.. Tu hvězdu dávám za krásnou Mélanie Bernier... avšak Vincent Cassel v roli satira, souložící se stromem mne bude ještě dlouho strašit... Milovníkům prasečinek ( ve významu slova prase - vepř) vřele doporučuji... Pokud dobu kamennou tak raději Macha a Šebestovou a pana Humla .... * ()

darthhokro odpad!

všechny recenze uživatele

ehm....... co to jako bylo? Buď je ten humor tak inlegynetální, že na něj nestačím, nebo asi budu muset přejít na těžší drogy, bo travka na tohle nestačila. Jediný na co se tam dalo dívat,tak na kozičky tej roztomilej brunetky. Jinak je to jen reklama na řiťopichy a zoofily. Nic než odpad si to nezaslouží ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Annaud se musel zhulit jak prase, protoze tohle je fakt ulet. Navic nazev Doba Kamenna je dost mimo, sice tu je parta lidi co bydli v nakejch chatrcich z hliny, behaj obleceny jen v nakejch kuzich a sou to naky farmari, ale rozhodne se nejedna o dobu kamennou. Uz proto, ze se tu treba vyskytujou nejaky nymfy, satir nebo kentaur. Mimochodem satir je nejlepsi postava filmu, nadrzenej Vincent Cassel, kterej opicha vsechno od stromu az po kentaura je fakt perfektni. No ale jinak je celej film docela kravina, hlavni postava dutohlav Minor se dostava do tu vice, tu mene trapnejch situaci a pobavi to skutecne malokdy. Fakt nevim, co tim chtel Annaud rict, mozna, ze prase zustane prasetem, i kdyz z neho udelate krale. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Jeho veličenstvo Homo Sapiens. ___ V roce 2004 sedmasedmdesátiletý Gérard Brach, který již byl nemocný a postupně ztrácel schopnost mluvit, poslal Annaudovi svůj scénář. Jak píše na svém blogu Annaud, rozhodnutí natočit tento film k němu přišlo, když se procházel po zahradě a pozoroval starou jabloň, která již léta nekvetla, ale to jaro se najednou celá osypala květy, takže na podzim se sklidila nebývalá úroda. Annaudovi to připadlo jako poslední labutí píseň stromu – poslední výlev životních šťáv, poslední zbláznění a vzdor proti pravidlům přírody a smrti. „Labutí píseň“ ovšem nemusí být jen tklivá a krásná, ale může mít i pomyslnou podobu vztyčeného prostředníčku nebo jiného mužského orgánu. Jestli se někdo domnívá, že scenárista a režisér neměli již co říci nebo že jim došel rozum, ten si nejspíše ještě nedokáže představit, jak se takoví lidé dokáží vysmát smrti do tváře. Tento příběh odkazuje na mnohé známé antické myty, ale přitom je převrací naruby a bourá jejích velkolepost. Je to iracionální, originální, pohanský a naprosto volný film, který ukazuje člověka ještě nekultivovaného technickou a filosofickou civilizací – člověka žijícího mezi duchy, zvířaty a přírodními bohy, kterému jeho vlastní velikost ještě nestoupla do hlavy a který ještě neprohlásil, že Bůh je mrtev. A jak se ukazuje, tato přírodní necivilizovaná podoba vůbec nevoní divákům, kterým v ostatních případech vůbec nevadí lidská zvířeckost na plátnech kin a TV obrazovkách. Zřejmě proto, že tato zvířeckost je „kultivovaná“ na rozdíl od pohanské nespoutané sexuality a slušně řečeno nevychovanosti hrdinů Annaudova filmu. Navíc kdo očekával komediální zábavu, zjistil, že tento film jako komedie moc nefunguje. Film je podobenstvím zhuštěné evoluce člověka, jeho pocitů, citů a emocí – narození, pudy, poznání sebe sama, rodina, přátelé, láska, vášeň, majestátnost, opojení mocí, záludnost a lstivost, šílenství, pád, přiznání, smrt, osamělost, poznání světa, mýty. Agrese, nekontrolovatelnost, vypočítavý egoismus na jedné straně a mravní hodnoty, přání porozumět svému chování i citům jiných lidí na straně druhé – člověk mezi zvířetem a ideálem. Pod „hnusným“ primitivismem filmu se skrývá tragičnost a hloubka marnosti hodná antického dramatu. Král, který je nahý. Lidský červ, který je roven bohům. ___ V roce 2006 čtyři dny po začátku natáčení filmu scénárista Gérard Brach zemřel ve věku 79 let. Zřejmě v naprosté senilitě a úplném rozkladu civilizovaného lidství. Nebo jsou i jiné názory? ()

malyLibor 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený režisér mne tentokrát dost překvapil. Tenhle film je opravdu hodně náročný. Musí být hodně trnem v oku pro všechny, kdo si myslí, že dnešní člověk je vrcholem stvoření či konečným cílem evoluce... ale já si při sledování postav ve filmu položil otázku - v čem se vlastně liší od valné většiny těch, které potkávám denně na ulicích? Jak se lidé změnili? Jsou ti, které ve filmu vidíme, natolik odlišní a jsou horší než dnešní společnost? Annaud je na své diváky náročný. Rozhodně netočí filmy pro to, aby prvoplánově pobavil, spíše chce po svém divákovi, aby taky něco pro pochopení filmu udělal - aby nad ním přemýšlel... a to podle zdejších hodnocení očividně bolí. Po shlédnutí filmu jsem dal 4 hvězdičky. I já se rád nechávám filmem bavit a i když musím přemýšlet, chci být výsledkem přemýšlení potěšen... když jsem ale psal komentář, uvědomil jsem si, jak skvěle mistr Annaud svou hru rozehrál... a hodnocení jsem musel změnit. A rozhodl jsem se, že si film pustím ještě jednou. Za pár dní, až se trochu zklidní mé emoce a budu schopen snad lépe vnímat to, co chtěli autor i režisér vzkázat divákům. Zajímavé komentáře Aelita a VictorMartel. ()

Galerie (25)

Související novinky

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Reklama

Reklama