Reklama

Reklama

Kroky a skoky české animace

(seriál)
Česko, 2024, 2 h 41 min (Minutáž: 26–27 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Český animovaný film je tu s námi bezmála 100 let. Jeho historie se začala psát už ve 20. letech minulého století. První animované filmy byly spojeny zejména s manžely Dodalovými a vznikaly převážně jako zakázkové reklamy. V jednom z nich si zahrál například i tehdy ještě kreslený Hurvínek. Prvním českým animovaným filmem skutečně světové úrovně, který nastartoval éru české animace, byla Svatba v Korálovém moři z roku 1944... Kam směřuje současná česká animace? S průvodcem Sašou Michailidisem a režisérem Michaelem Kabošem se diváci setkají s tvůrci, kteří dnes utváří obraz českého animovaného filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele bratr.Milan k tomuto seriálu (3)

Poetika animace (2024) (E01) 

Dobrý počin, ukázat několik současných zajímavých tvůrců animovaného filmu. Dramaturg a pedagog Jiří Kubíček v dokumentu říká: „Současná česká animovaná tvorba je dnes vlastně studentská tvorba. Je úspěšná a vyhrává na festivalech. Díky českým studentským filmům, stále existuje ono renomé české školy animovaného filmu.“ S tím mohu souhlasit. Bohužel to vyznívá smutně, že nás zachraňují studentské práce ze škol. Snad tito nadaní studenti dostanou možnost, aby z nich vyrostli osobití zralí tvůrci, kteří budou mít i na živobytí. ()

Ze života loutek (2024) (E03) 

Za mě zatím nejlepší díl série. Důvody, proč seriál pořád sleduji, i když není moc dobře udělaný, jsou podle důležitosti tyto: 1. Mám rád animovanou tvorbu. 2. Jsou zde ukázány minimedailonky českých tvůrců. V každém dílu byl představen alespoň jeden zajímavý tvůrce, kterého jsem ještě neznal. 3. Probírají se zde také radosti a starosti producentů animovaných snímků. Mladá tvůrkyně Bára Anna Stejskalová mě oslovila natolik, že jsem ji zařadil mezi své oblíbené režiséry na místo Christophera Nolana. Ano, musel ustoupit na nižší pozici. ()

Třetí rozměr (2024) (E04) 

Za mě zatím nejlepší epizoda seriálu, nebo si možná začínám zvykat na formu, kterou tvůrci zvolili. 3D animaci moc nemusím, ale tady vysvětlují její význam a zase jsem tu našel mně neznámé tvůrce a jejich chystané nové projekty, které budu do budoucna sledovat. ()

Reklama

Reklama