Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu. (Ssimca)

(více)

Recenze (243)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu na vážkách, zda dát 4* nebo 5*. Pocitově jsem někde mezi. Mluv je skvělé drama, které vypráví příběh znásilněné holky, s čímž souvisí její psychické problémy a neschopnost začlenění se do kolektivu, který ji až na pár výjimek nebere mezi sebe. Kristen Stewart již v takto útlém věku dokázala, že se narodila s obrovským hereckým talentem. Díky několika sympatickým a nesympatickým postavám, příběhu, hudbě a působivosti filmu jako celku, se přikloním k plnému počtu hvězdiček. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NEZMĚNÍŠ NIC, KDYŽ NEPROMLUVÍŠ..... /// Práskač! PROČ? Melinda Sordino je osamělá duše, kterou spolužáci nesnáší. PROČ? ,,Ta holka má problém!“ (Jo? A kdo ne?) Jsou věci (situace) z nichž i středoškolák předčasně zestárne. A Kristen Stewart se pro tyhle role narodila. Melinda v jejím podání je ta nejdeprimovanější osoba jakou jsem poznal. Její dokonalost musí imponovat všem (i těm bez traumatu). Drama s ,,lidským“ příběhem a díky fungující režii film o ,,O NĚČEM“, co můžete zažít. STALO SE, NEDÁ SE TOMU VYHNOUT. Síla slov by se neměla přeceňovat, ale najděte lepší recept na léčbu svých depresí. NEMUSÍŠ O TOM MLUVIT, JESTLI NECHCEŠ. Kdyby jste si chtěli promluvit...... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Často lezu do skříně, abych si mohl(a) zařvat. 2.) Zjistím, že Kristen Stewart nestojí za starou Bellu. 3.) Víte hovno, co jsou deprese..... /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Melinda prožila otřesný zážitek, se kterým se bohužel nikomu nesvěřila a všichni jí mají za práskače, čímž je úplně vyloučena z kolektivu a je terčem šikany. Snaží se se svým problémem vyrovnat sama, ale to není úplně v jejích silách. Normální příběh, který nenabízí nic úžasného, takže z toho je takový průměr. ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Je začátek školního roku a Melinda se po prázdninách vrací do školy. Několik záběrů nám dává tušit, že je všechno jinak než tomu bývalo před prázdninami. Co se stalo, že jí všichni nazývají práskačkou a že očividně její popularita nebyla vždy tak tristní? Postupně zjišťujeme, že outsiderství hlavní hrdinky má závažnou příčinu a že se ve svém mlčení svým způsobem vyrovnává s hroznou událostí jedné noci. Speak je film sympatický hlavně svým minimalismem, netlačí zbytečně na pilu a k jádru věci se dostáváme pozvolna. Prostředí americké střední školy je už samo o sobě dost depresivní, ještě více umocňující Melindiny myšlenky. O kvalitách herectví Kristen Stewart, na jejímž silném výkonu to vše stojí (ne padá), netřeba se zmiňovat. Myslím, že o téhle sličné dívence ještě hodně uslyšíme, nejen ve spojení s The Twilight saga. ()

Eržik 

všechny recenze uživatele

Toto v podstatě komorní drama na mě opravdu zapůsobilo, ten zcela věrohodný způsob tichého, ale o to naléhavějšího protestu, který mě držel jakoby v křeči a nutil mě konečně vydat ten zadušený výkřik za ni. To bolestné vědomí nepochopení a odsouzení, ten distanc a marná snaha opět zapadnout, dokonce i tím nejzoufalejším způsobem a to dobrovolným odcizením se, jakožto voláním o pomoc. Nejen že takhle je podána samotná situace od níž se příběh odvíjí, ale hlavně je to patrné z každého výrazu Kristen, o to je vše opravdovější, skutečně jí věřím a křičím za ni. Víc ani není nutno dodávat, následuje převrat, který nastane po vlastním přijetí a smíření se a díky němuž přichází nová odvaha vyslovit to a udělat to tak definitivním, čímž bariéra padne a dá se začít od znova. Dávám plné hodnocení, ale nemá cenu nepřiznat, že především díky opravdu brilantní Kristen Stewart. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Autorka předlohy Laurie Halse Anderson si ve filmu zahraje kuchařku, která na začátku filmu podává bramborovou kaši. (HellFire)
  • Scéna znásilnění se měla odehrát v lese. To bylo ještě předtím, než Kristen Stewart zjistila, že je alergická na trávu. Když jde domů z párty, má na zádech listí, protože tato scéna se natáčela ještě předtím, než se zjistilo, že je alergická. (HellFire)
  • Sordino, Melindino příjmení, v překladu znamená "potichu". (Kreeki)

Reklama

Reklama