Reklama

Reklama

O Schmidtovi

Trailer 1

Warren Schmidt (Jack Nicholson) má za sebou hned několik životních kolizí. Byl propuštěn do důchodu, zemřela mu manželka a jeho jediná dcera Jeannie (Hope Davis) se právě chystá vzít si hlupáka. Bez práce, bez manželky a bez rodiny Warren nenachází důvod pro co dále žít. Nejlepším řešením se mu jeví cesta za nalezením vlastních kořenů. Nasedne do obytného automobilu a vydá se na cestu napříč Amerikou do Denveru, kde chce pomoci dceři s přípravou svatby. Jenže její nastávající Randall (Dermot Mulroney) i jeho matka Roberta (Kathy Bates) mu lezou na nervy natolik, že se rozhodne svatbu překazit. Jenže cesta Spojenými státy přinese nejedno překvapení a teprve po několika stovkách kilometrů si Warren začíná uvědomovat, že svůj život má pořád ještě docela rád... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (207)

MM11 

všechny recenze uživatele

Skepse starého člověka na konci života je jednou z největších tragédií lidského ducha. Warren Schmidt (bezchybný Nicholson) něco takového právě prožívá - odchází do důchodu, jediná dcera se hodlá vdát za nemožného troubu a on si začíná uvědomovat bezvýznamnost svého života. Alexander Payne stvořil spíše komorní příběh, ve většině scén se opírá pouze o hlavní postavu (na divadelních prknech by námět vynikl), ale onu deziluzi na konci zmírní a představí hluboce lidský závěr. Závěr dodá malinko naděje v zoufalé situaci. Příjemný film. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Film o stáří, ke kterému mám zatím hodně daleko. Ale není špatné se podívat na toto drama s prvky komedie a road-movie. Jednoznačně zde exceluje Jack Nicholson, který tenhle film zachraňuje a dokonce ho vyzdvihuje z průměru. A z mého pohledu byl zaslouženě Jack Nicholson nominován na Oscara, ale tehdy prostě neměl na bezkonkurenční výkon Adriena Brody, který zazářil v dramatu Pianista, a Jack Nicholson si připsal další neproměněnou nominaci. Ale mě se ten film dost líbil a nebyl jsem rozhodně zklamán. Navíc si myslím, že scénář je určitě dobrý a velmi chytře udělaný, když se pan Schmidt svěřuje se svými pocity a dojmy pomocí dopisů adresovaných svému svěřenci, kterého na dálku adoptoval. Tohle je působivý film a já to oceňuji čtyřmi hvězdičkami. ()

Reklama

Triple H 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa výborné. Taký príjemný príbeh o jednom človeku, ktorý na sklonku života rozmýšľa aký to malo všetko vlastne zmysel. To asi čaká pomaly každého. :-) Nicholson zahrá absolútne čokoľvek a je teda tradične perfektný. Filmu trocha škodí neumiernená stopáž, ktorá v kombinácii s pomalým tempom spôsobuje, že film sa ku koncu už trochu vlečie. Keď sa však správne naladíte na atmosféru filmu, tak si ho vychutnáte. Podobne ako napr. u Zlomených kvetín. Nakoniec by som ešte spomenul hudbu Rolfea Kenta, ktorá je naozaj výborná a krásne podfarbuje dej. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Hollywoodská produkce, látka pro menšinové publikum. Nedorozumění. --- Vnímám film jako velmi subtilní zobrazení krize moderního muže. Muže lze definovat jako tvora, který touží po vděku, obdivu, úctě a lásce. Schmidt celý život dělal to, co se od něj očekávalo, a byl vzorem řádného amerického muže. Když přijde čas jít na odpočinek, má penzi a rozumné úspory. Jinak nic, naprosto nic za svůj řádný život neobdrží. --- Vzácná, opravdu vzácná je citlivost, s jakou je zobrazena bída rodiny, do které se hodlá přivdat Schmidtova dcera. Větší část příběhu je vyplněna Schmidtovým úsilím dovolat se u dcery respektu. Věří, že si zalouží úctu jako otec, jako osoba starší a zkušená, a ostatně dceřino bloudění je evidentní. Marná snaha, v tomto světě na dědky nikdo nedá. --- Vyústění je provokativní a silné: Chce-li muž poznat to, pro co byl stvořen, musí to hledat někde jinde než uvnitř moderní společnosti. --- Mistrovské! ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Celé je to postavené na Jacku Nicholsonovi, o tom není pochyb. Nevím jestli to je naší (my = společnost) rozmlsaností, ale musím se taky přiznat, že jsem pořád NĚCO čekal - třeba od chlapíka, který si přišel prohlédnou karavan... Také se nabízí drobná paralela se "Straight story" (ale to možná jen mě, protože mám ten film moc rád), ale Warren na mě až tak nezapůsobil. Každopádně konec - odmyslím-li si dojímavé pozlátko - nutí k zamyšlení. To oceňuju. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (6)

  • Slovo „Ndugu“ znamená v jazyce Kiswahili „bratr“. (HellFire)
  • Pojišťovací společnost Woodmen skutečně existuje. Natáčelo se v jejích prostorách. Jack Nicholson během natáčení obdržel čestné členství. (HellFire)

Související novinky

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama