foto

Thomas Haden Church

  • nar. 17.6.1960 (58 let)
    Yolo, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec, scénárista a režisér Thomas Richard Quesada se narodil v El Pasu jako třetí ze šesti dětí. Po dokončení střední školy Harlingen v Texasu pokračoval ve studiu dějin divadla, filmu a masmédií na univerzitě.

Kariéru nezapočal, jak by mnozí hádali před kamerou, nýbrž u mikrofonu. Jedna z jeho prvních prací byla v místním rádiu, kde se snažil uspět coby moderátor. Jeho život nabral jiný směr až ve chvíli, kdy vyhrál konkurz na seriál KŘÍDLA v roce 1990. Když se mělo rozjet natáčení šesté řady, rozhodl se své účinkování v něm ukončit, jelikož mu byla nabídnuta lákává možnost vlastního sitcomu, který nesl název NED AND STACEY. Účinkoval v něm společně s herečkou Debrou Messing. Naneštěstí, nízká divácká sledovanost zapříčinila, že se seriál brzy po svém uvedení na televizní obrazovky zrušil.

Poté se rozhodl pověsit herectví na nějakou dobu na hřebík a trávit čas více s rodinou. Z Los Angeles se přestěhoval zpátky na svůj ranč do Texasu, kde veškerou svou energii soustředil na psaní scénáře. Vzešel z toho v roce 2003 jeho režijní debut, road movie UBALENO V KANSASU. Aby měl na placení účtů, sem tam přijal menší roli – například ve filmech 3000 MIL NA ÚTĚKU, KOVBOJOVÉ A BLÁZNI či komedii OPOPARCHANT. Pak se konečně zdálo, že se na něj usměje štěstí v podobě role ve snímku Alexandra Paynea O SCHMIDTOVI s Jackem Nicholsonem. Nicméně nakonec připadla herci Dermotu Mulroneymu. Na Paynea ovšem udělal Church při castingu veliký dojem a slíbil mu, že ho obsadí do svého dalšího filmu.

V roce 2004 tedy nepromarnil příležitost zahrát si v BOKOVCE. Z filmu se stalo překvapení roku a získal si srdce diváků i kritiků. Sám Thomas byl za své nezapomenutelné ztvárnění postavy Jacka odměněn svou vůbec první oscarovou nominací za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. I když v roce 2006 odmítl účast v úspěšné MALÉ MISS SUNSHINE, čehož později litoval, všiml si ho režisér Sam Raimi. Ten v té době připravoval třetí pokračování SPIDER-MANA a Churche oslovil s nabídkou zahrát si záporáka Sandmana, který se dokáže přeměnit v písek. Aby jeho postava vypadala na plátně věrohodně, půl roku před natáčením chodil do posilovny a nabral několik kilo svalové hmoty.

Thomas je zasnoubený s herečkou Miou Zottoli a v roce 2004 se jim narodila dcera Cody. Do budoucna má rozplánovaných hned několik filmů. Uvidíme ho v komediích ALL ABOUT STEVE se Sandrou Bullock či NOWHERELAND s Eddiem Murphym.

Goldenhair

Herecká filmografie

Filmy

2019 The Peanut Butter Falcon
2017 Crash Pad
2016 Kartonový boxer
2015 Hrdina Max
Táta je doma
2014 Nebe existuje
2013 Klikaři
V závějích
2012 John Carter: Mezi dvěma světy
2011 Další šťastný den
Koupili jsme ZOO
Zabiják Joe
2010 Panna nebo orel
2009 Don McKay
Slečna zamilovaná
Tak si představ
2008 Samotář
2007 Spider-Man 3
2006 Absurdistán
Prolomená stezka (TV film)
Za plotem
Šarlotina pavučinka
2004 Bokovka
Serial Killing 4 Dummys
Španglicky snadno a rychle
2003 Král džungle 2
Ubaleno v Kansasu
2002 Kovbojové a blázni
Šerif
2001 3000 mil na útěku
Opoparchant
2000 The Specials
1999 Goosed
1998 Pan Vražda (TV film)
Prachy k likvidaci
Susanin plán
1997 Král džungle
Láska na jednu noc
1995 Povídky ze záhrobí: Rytíř Démon
1993 Noc uprchlíků (TV film)

TV seriály

2018 Rozvod (TV seriál)
Alone Again, Naturally (S02E08)
Going, Going... Gone (S02E07)
Losing It (S02E06)
další epizody (8)
2016 Rozvod (TV seriál)
Zvolnění (S01E10)
Další večírek (S01E09)
Kostel (S01E08)
další epizody (10)
2010 Zombie Roadkill (TV seriál)
1995 Ned a Stacey (TV seriál)
1990 Křídla (TV seriál)

Dokumentární

2011 With Great Power: The Stan Lee Story

TV pořady

2010 Conan (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2003 Ubaleno v Kansasu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace