Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Pes baskervillský (více)
Krimi / Drama / Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1988, 105 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co psi bezbožného, násilnického sira Huga uštvali tu nebohou dívku, jejíž nevinnosti se Hugovi zachtělo, od chvíle, co ten ďábelský pes prokousl jeho hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak děsivého zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Brett je nejlepší Holmes a Pes je nejlepší Doylův příběh, tak jsem čekal od tohoto filmu asi něco víc. Hlavně konec mi připadá trochu odfláknutý. Ten úsek bez Holmese byl v románu relativně kratší. Nejlepší scéna je asi příjezd Watsona parním vlakem GWR do Dartmooru. 73%. Asi jim zrovna jako naschvál svítilo v Dartmooru na natáčení sluníčko, když jsem tam byl tak tam bylo taky krásně. ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších zpracování slavného románu. Změn je zde oproti knížce pomálu a většinou fungují a logika zde nehapruje. Výborně jsou vybrané exteriéry, kde se natáčelo, což zajišťuje velmi slušnou atmosféru. Bohužel Jeremy Brett mi jako S.H. příliš nesedí - připadá mi trošku málo excentrický, ale především nechápu, proč ho tvůrci oblékli do černého cylindru. Brett se na Holmese příliš nehodí ani fyziognomicky - Sherlock je asketa, Brett by potřeboval shodit minimálně deset kilo:) 80% ()

Reklama

Chudobka 

všechny recenze uživatele

I když Sherlock Holmes nepatří k mým oblíbeným literárním hrdinům, pár knih o něm jsem četla a Psa baskervilsského zná snad každý. Viděla jsem i jiné zpracování tohoto příběhu, ale toto je rozhodně nejzdařilejší. Výborné herecké výkony nejen Jeremyho Bretta a Edwarda Hardwicka. Oba hlavní představitelé se pro své role přesně hodí, jsou věrohodní. Příběh je sice notoricky známý, ale i tak je to zážitek. Dobrou detektivku můžu vidět několikrát a pořád je na co se dívat. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Jak to jen říci... Tato adaptace dalšího z dobrodružství proslulého a geniálního Doyleova detektiva zdánlivě ničím extra originálním nevyniká - ona se "jen" drží poměrně věrně své literární předlohy a Jeremy Brett je "jen" jedním z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese, kteří kdy přepochodovali po stříbrném plátně a že jich bylo až až. No a přesně to ("jen") je nakonec to, v čem vlastně bývají Sherlockovky s Brettem originální... Protože já, coby ctitel kánonu, po žádných variacích a adaptacích věru netoužím, já chci vidět *toho* Sherlocka, jaký má být. A Watson Edwarda Hardwicka je stejně dobrý Watson jako Brettův Sherlock je dobrý Sherlock. Obecně jsou prakticky všechny Brettovky slušně a poctivě odvedená práce a to by stačilo na *** až ****. Ta čtvrtá hvězdička je v tomto případě za použití fosforu, které mi v dětství nahánělo hrůzu :) ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Musím prehodnotiť svoj pôvodný komentár: tento Pes baskervillský je (pre mňa) jednoznačne najlepší! Možno som si Jeremyho Bretta až príliš zamilovala a ostatní predstavitelia Sherlocka mi preto už takpovediac nestačia, ale táto adaptácia ponúka oveľa viac ako jeho charizmu: v prvom rade asi najlepšiu hudbu, akú som počula, dokonale vystihujúcu zlovestnosť celého príbehu. Hneď úvodné titulky spôsobujú zimomriavky - tak skvelé prepojnie obrazu a zvuku sa len tak nevidí.. taktiež prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva, je úchvatné a atmosferické. A asi ťažko by som vedela niečo vytknúť hereckému ansámblu, scenáru a réžii. Možno by som si priala strhujúcejší záver, ale to je asi moja jediná "výhrada". ;)) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama