foto

Karel Lamač

  • nar. 27.1.1897
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 2.8.1952 (55 let)
    Hamburk, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, scénárista, střihač, textař, zpěvák a herec Karel Lamač se narodil 27. ledna 1897 v Praze do rodiny zámožného košířského lékárníka Karla Lamače st. Odešel ze studií farmacie a elektrotechniky a založil vlastní orchestr, hrál u ochotníků a vystupoval jako salonní kouzelník. Těsně před první světovou válkou se seznámil s filmařskou technikou v Drážďanech. Za 1. světové války působil jako frontový kameraman. Po válce se stal technickým ředitelem laboratoří filmové společnosti Excelsiorfilm a začal úspěšně hrát, režírovat a psát scénáře (OTRÁVENÉ SVĚTLO, LUCERNA, DVANÁCT KŘESEL aj.).

Spolu s Anny Ondrákovou, kameramanem Otto Hellerem a scénáristou Václavem Wassermanem vytvořil Lamač ve dvacátých letech tzv. „silnou čtyřku českého filmu“. Ve většině jeho filmů hrálajeho nerozlučná partnerka Anny Ondráková. Stál také u zrodu košířských filmových ateliéru Na Kavalírce a berlínské produkční firmy Ondra – Lamač film (založil ji a vedl s Anny Ondrákovou).

Nejdříve hrál v němých snímcích různé mladé a nebojácné hrdiny: Jirka (ALOISŮV LOS), Orlíkův soused (ZLATÁ ŽENA), Jiří (MAGDALENA), Ješek Dražický (PŘÍCHOZÍ Z TEMNOT), ing. Milan Bell (OTRÁVENÉ SVĚTLO), učenec Drtichlup (TU TEN KÁMEN...), Ivan Holar (BÍLÝ RÁJ), sochař Johny Miller (CHYŤTE HO!), František Palacký (JOSEF KAJETÁN TYL), mládenec Zajíček (LUCERNA), hostinský Palivec (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), Karel Vrba (ADJUNKT VRBA), Jeník (PRAŽSKÉ ŠVADLENKY) atd. Ve zvukové éře hrál poťouchlé a nesmělé staré mládence ve snímcích: KANTOR IDEÁL (Karel Suchý), S VYLOUČENÍM VEŘEJNOSTI (Anatol Brynda), JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ (učitel Lípa), DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK (Alois Bernášek), TŘI KROKY OD TĚLA (Tommy Fikejz), NA TÝ LOUCE ZELENÝ (docent Bulfínek) a MILOVÁNÍ ZAKÁZÁNO (Tonny).

Jako režisér debutoval komedií VZTEKLÝ ŽENICH (1919). Režíroval různé oblíbené komedie, dramata či přepisy děl známých autorů (CHYŤTE HO!, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, LUCERNA, KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ, BÍLÝ RÁJ, HŘÍCH, PANTÁTA BEZOUŠEK, ANIČKO, VRAŤ SE!, HŘÍCHY LÁSKY atd.).

Ve třicátých letech v Československu nejčastěji režíroval (dvakrát za spolupráce Martina Friče) filmy s Vlastou Burianem (C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK, ON A JEHO SESTRA, TO NEZNÁTE HADIMRŠKU, LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE, FUNEBRÁK, NEZLOBTE DĚDEČKA, DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ, U POKLADNY STÁL...) a Anny Ondrákovou (KANTOR IDEÁL, ON A JEHO SESTRA, POLSKÁ KREV, DŮVOD K ROZVODU) různé komedie (DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK, JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ, NA TÝ LOUCE ZELENÝ, POZOR, STRAŠÍ!) a drama (LUCERNA).

Od dvacátých let úspěšně natáčel jako jeden z prvních českých režisérů v Německu, Francii, Belgii, Holandsku, Rakousku a Anglii. V cizině točil úspěšné a nákladné snímky (DER ZINKER, KIKI, BABY, FLORENTINE, PLACE DE LA CONCORDE, FRÜHLINGSLUFT, DE SPOOKTREIN, KNOCK-OUT – EIN JUNGES MÄDCHEN, EIN JUNGER MANN). Posledním Lamačovým českým filmem byla komedie U POKLADNY STÁL... (1939).

Hned po natočení Lamač emigroval před nacistickým nebezpečím do Holandska, poté do Belgie, Francie a Anglie (všude natáčel filmy). Za války zde sloužil jako filmař u R.A.F. a natáčel dokumenty ze života našich vojáků. Ve čtyřicátých a na začátku padesátých let natočil filmy ŠVEJK BOURÁ NĚMECKO, THEY MET IN THE DARK, IT HAPPENED ONE SUNDAY, LA CELERE DES DIEUX, UNE NUIT A TABARIN, DIE DIEBIN VON BAGDAD a LACHKABINETT. Pro osvobozené Československo namluvil řadu válečných dokumentů. Po válce působil ve Francii a USA, kde vymyslel řadu technických zlepšení v oblasti televize a barevného filmu.

Lamač se podílel na 260 českých a zahraničních snímcích. Je autorem průkopnické knihy „Jak se píše filmové libreto“ (1923). Karel Lamač zemřel po těžké nemoci ledvin a jater 2. srpna 1952 v Hamburku ve věku pouhých padesáti pěti let, v blízkosti své milované Anny Ondrákové. Režisér Karel Lamač je jednou z nedůležitějších průkopnických osobností v historii naší kinematografie.

Jaroslav "krib" Lopour

Režijní filmografie

1953 Lachkabinett
1952 Die Diebin von Bagdad
1947 Colère des dieux, La
Une nuit à Tabarin
1944 Stalo se jedné neděle
1943 Setkání ve tmě
Švejk bourá Německo
1939 Place de la Concorde
Půlnoční vlak
U pokladny stál...
1938 Ducháček to zařídí
Jarní vánek
Lucerna
Marietta
Milování zakázáno
Pozor, straší!
Slávko nedej se!
1937 Důvod k rozvodu
Důvod k rozvodu (německá verze)
Florentina
Pat a Patachon v ráji
Pes baskervillský
Petr ve sněhu
Pozor na lásku
Tuláci
1936 Děvče od baletu
Kde skřivánek zpívá
Líbánky
Na tý louce zelený
Nesmělý Casanova
Postilion z Lonjumeau
1935 J'aime toutes les femmes
Knockout - Mladé děvče, mladý muž
Miluji všechny ženy
Mladý hrabě
U bílého koníčka
Velký úklid
1934 Falešná dvojčata
Falešná dvojčata (francouzská verze)
Frasquita
Karneval a láska
Malá Dorritka
Nezlobte dědečka
Polská krev
Polská krev (německá verze)
Přepadení v hotelu
So ein Theater!
Verhexte Scheinwerfer, Der
1933 Baby (francouzská verze)
Dcera pluku
Dcera pluku (francouzská verze)
Dobrý tramp Bernášek
Jindra, hraběnka Ostrovínová
Orchesterprobe
Povídky slečny Hoffmanové
Zamilovaný hotel
1932 Anny, ukrutná přítelkyně
Anny, ukrutná přítelkyně (francouzská verze)
Baby
Funebrák
Kiki
Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa
Maska
1931 C. a k. polní maršálek (francouzská verze)
Jedinou noc v ráji
Jedinou noc v ráji (francouzská verze)
Mamzelle Nitouche
Netopýr
Netopýr (francouzská verze)
On a jeho sestra
On a jeho sestra (německá verze)
To neznáte Hadimršku
To neznáte Hadimršku (německá verze)
Udavač
1930 Anny řádí
C. a k. polní maršálek
C. a k. polní maršálek (německá verze)
Děvče z U.S.A.
Sensace
1929 Bibi
Hříchy lásky
Kaviárová princezna
Vezmi mě s sebou
1928 Anny, pozor - policajt!
Dcery Eviny
Hřích
Saxofon Suzi
1927 Květ ze Šumavy
Sladká Josefínka
1926 Dobrý voják Švejk
Pantáta Bezoušek
Švejk na frontě
Velbloud uchem jehly
1925 Dvě lásky K. H. Borovského
Hraběnka z Podskalí
Lucerna
1924 Bílý ráj
Chyťte ho!
1922 Drvoštěp
1921 Otrávené světlo
1920 Gilly poprvé v Praze
1919 Akord smrti
Vzteklý ženich

Herecká filmografie

1938 Ducháček to zařídí
Milování zakázáno
1936 Na tý louce zelený
1934 Tři kroky od těla
1933 Dobrý tramp Bernášek
Jindra, hraběnka Ostrovínová
S vyloučením veřejnosti
1932 Kantor Ideál
1930 Osudy dobrého vojáka Švejka
1929 Adjunkt Vrba
Páter Vojtěch
Pražské švadlenky
Starý hřích - kalich hořkosti
1928 Dcery Eviny
1927 Květ ze Šumavy
Sladká Josefínka
V panském stavu
1926 Aničko, vrať se!
Dobrý voják Švejk
Osm srdcí v plamenech
Pantáta Bezoušek
Švejk na frontě
Velbloud uchem jehly
1925 Do panského stavu
Dvě lásky K. H. Borovského
Hraběnka z Podskalí
Josef Kajetán Tyl
Lucerna
Svatební košile
Syn hor
Šest mušketýrů
Vdavky Nanynky Kulichovy
1924 Bílý ráj
Dáma z baru
Dvojí život
Geheime Agent, Der
Hříchy v manželství
Chyťte ho!
1923 Helena
Mladý Medardus
Muž bez srdce
Tu ten kámen
Únos bankéře Fuxe
1922 Drvoštěp
Koryatovič
Maharadžovo potěšení
Mrtví žijí
Neuveď nás v pokušení
O zázračném květu
Poslední polibek
Roué
Sněhová Růženka
Sněhulka a sedm trpaslíků
1921 Děvčata, vdávejte se!
Otrávené světlo
Příchozí z temnot
Souboj s Bohem
Ukřižovaná
1920 Gilly poprvé v Praze
Magdalena
Setřelé písmo
Tam na horách
Zlatá žena
Zpěv zlata
1919 Akord smrti
Aloisův los
Palimpsest
Probuzené svědomí
Utrpením ke slávě
Vzteklý ženich

Dokumentární

1978 Magistři smíchu - a.z.
1926 Neděle československých filmových pracovníků

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)

Střihačská filmografie

Scenáristická filmografie

1943 Švejk bourá Německo
1940 Narcisse
1938 Pozor, straší!
1937 Petr ve sněhu
1936 Líbánky
Nesmělý Casanova
1934 Karneval a láska
1933 Dobrý tramp Bernášek
Dvanáct křesel
1927 Květ ze Šumavy - scénář, původní scénář
1926 Velbloud uchem jehly
1925 Dvě lásky K. H. Borovského - scénář, původní scénář
Hraběnka z Podskalí
Lucerna
1924 Bílý ráj - scénář, původní scénář
Chyťte ho! - scénář, původní scénář
1922 Drvoštěp - scénář, původní scénář
1921 Otrávené světlo - scénář, původní scénář
1920 Gilly poprvé v Praze - původní scénář
1919 Vzteklý ženich

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(176)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace