foto

Ian Richardson

  • nar. 7.4.1934
    Edinburgh, Skotsko, Velká Británie
  • zem. 9.2.2007 (72 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento rodák ze Skotska objevil svůj herecký talent již ve čtrnácti letech. Po službě v armádě byl přijat na školu dramatických umění v Glasgow. Po krátké době strávené v divadle v Birminghamu se stal členem Royal Shakespeare Company, jejímž byl zakládajícím členem, a v níž setrval v letech 1960-1975. Přestože později prorazil i v televizi a ve filmu lze Iana Richardsona označit hlavně za klasického divadelního herce. Lásku k divadlu si také uchoval až do konce života. Objevil se také v několika rolích na Broadwayi, zahrál si např. Profesora Higginse v My Fair Lady v roce 1976.

Svou první filmovou roli získal v přepisu divadelní hry, v níž hrál hlavní roli, MARAT-SADE (1967) v režii Petera Brooka. Nezískával hlavní role a své postavy si dobře vybíral. Objevil se ve fantasy Terry Gilliama BRAZIL (1985), v dramatu BURNING SECRET (1988) režiséra Andrewa Birkina, hořké komedii Toma Stopparda ROSENCRANTZ A GUILDENSTERN JSOU MRTVI (1990) nebo v M. BUTTERFLY (1993) Davida Cronenberga. Výčet filmů ukončuje role v thrilleru z vikroriánské Anglie Z PEKLA (2001) a jeho úplně poslední film, austenovská romantika VÁŠEŇ A CIT (2007).

Do většího povědomí diváků se zřejmě zapsal mnoha svými nezapomenutelnými televizními výkony. Jeho první velkou rolí byl Bill Haydon alias Tailor v adaptaci TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY (1979). Během 80. let byl známý jako major Neuheim v oceňované sérii PRIVATE SCHULZ nebo jako Sir Evans v PORTERHOUSE BLUE. V roce 1986 si zahrál Jawaharlála Néhrúa v TV seriálu LORD MOUNTBATTEN: POSLEDNÍ VICEKRÁL. Jeho asi zcela nejslavnější rolí vůbec je politik post-thatcherovského období Francis Urquhart v sérii HOUSE OF CARDS podle předlohy Michaela Dobbse. Za první díl HOUSE OF CARDS (1990) získal cenu britské akademie BAFTA pro nejlepšího TV herce a za obě pokračování TO PLAY THE KING (1993) a THE FINAL CUT (1995) obdržel nominace.

V novém miléniu zazářil v sérii BBC MURDER ROOMS (2000-2001), kde vytvořil postavu doktora Josepha Bella, údajného předobrazu Sherlocka Holmese. Samotného Holmese si zahrál dvakrát v roce 1983 ve zpracování PSA BASKERVILLESKÉHO a ZNAMENÍ ČTYŘ. V roce 2005 získal roli kancléře v úspěšném TV dramatu BLEAK HOUSE a o rok později zazářil v adaptaci novely Terryho Pratchetta HOGFATHER. Celkem pětkrát si také zahrál se svým synem Milesem, naposledy v roce 2001 ve slečně Marplové v díle Mrtvola v knihovně.

V roce 1989 byl královnou vyznamenán Řádem Britského impéria. Ian Richardson zemřel 9.února 2007 ve spánku na srdeční zástavu , bylo mu 72 let. Od roku 1961 byla jeho manželkou herečka Maroussia Frank, s níž měl dva syny, z nichž jeden, jak již bylo řečeno, pokračuje v jeho šlépějích.

R "fleurette" G

Herecká filmografie

2007 Vášeň a cit
2006 Booze Cruise III, The (TV film)
Dvakrát za život
Otec prasátek (TV film)
2005 Booze Cruise II: The Treasure Hunt, The (TV film)
Šťastné a Veselé
2004 Nero, císař římský (TV film)
Slečna Marplová (TV seriál)
Slečna Marplová: Mrtvola v knihovně (TV film)
2002 Strange (TV film)
2001 Vražedná místa: Fotografovo křeslo (TV film)
Vražedná místa: Království kostí (TV film)
Vražedná místa: Pacientčiny oči (TV film)
Vražedná místa: Taktika bílého jezdce (TV film)
Z pekla
2000 Gormenghast (TV seriál)
Magician's House II, The (TV film)
Vražedná místa: Doktor Bell - temné začátky Sherlocka Holmese (TV film)
102 dalmatinů
1999 Král a já
Magician's House, The (TV seriál)
1998 Alenka v zemi za zrcadlem (TV film)
Rytířem na hradě Camelot (TV film)
Smrtihlav
1997 Bláznivé holky na lovu
Canterville Ghost, The (TV film)
Fifth Province, The
Inkognito
Royal Scandal, A (TV film)
Žena v bílém (TV film)
1996 Kateřina Veliká (TV film)
Treasure Seekers (TV film)
1995 Konečný tah (TV seriál)
Savage Play
1994 Harlequin 1 - Záměna (TV film)
Words Upon the Window Pane
1993 Dirty Weekend
Foreign Affairs (TV film)
Hrát králem (TV seriál)
M. Butterfly
Muž bez tváře (TV film)
1992 Bitva o Falklandy aneb jak jsem vyhrál válku (TV film)
Rok komety
1991 Gravy Train Goes East, The (TV film)
1990 Atentát na Hitlera (TV film)
Domek z karet (TV seriál)
Fantóm opery (TV film)
Gravy Train, The (TV seriál)
Chillers (TV seriál)
Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi
Winslow Boy, The (TV film)
1989 Král větru
Pursuit (TV film)
Under a Dark Angel's Eye (TV seriál)
1988 Bláznivá apokalypsa
Burning Secret
Troubles (TV film)
1987 Čtvrtý protokol
Porterhouse Blue (TV seriál)
The Devil's Disciple (TV film)
Volání svobody
1986 Lord Mountbatten: The Last Viceroy (TV seriál)
1985 Blunt (TV film)
Brazil
Monsignor Quijote (TV film)
Star Quality (TV film)
Theatre Night (TV seriál)
1984 Mistral's Daughter (TV seriál)
Pán z Ballantrae (TV film)
Six Centuries of Verse (TV seriál)
1983 Pes baskervillský (TV film)
Znamení čtyř (TV film)
1982 Woman in White, The (TV seriál)
1981 Private Schulz (TV seriál)
1980 Divoch Gauguin (TV film)
1979 Charlie Muffin (TV film)
Churchill and the Generals (TV film)
Ike (TV seriál)
Tinker, Tailor, Soldier, Spy (TV seriál)
1978 Danton's Death (TV film)
Much Ado About Nothing (TV film)
1973 Sir Gawain a Zelený rytíř
1972 Darwin Adventure, The
Muž jménem La Mancha
1971 Eyeless in Gaza
1969 Canterbury Tales (TV seriál)
Plays of Today (TV seriál)
Voyage Round My Father, A (TV film)
1968 All's Well That Ends Well (TV film)
Midsummer Night's Dream, A
1967 Marat - Sade
1964 Comedy of Errors, The (TV film)
1963 As You Like It (TV film)
1955 Camera Three (TV seriál)

Dokumentární

1996 Great War and the Shaping of the 20th Century, The (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace