Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Týden poté, co středoškolačka Chisa Yomoda spáchala sebevraždu, od ní někteří spolužáci dostanou záhadný email. Jeden email dostane i její spolužačka Lain Iwakura a v něm jí Chisa vysvětluje, že se pouze vzdala svého fyzického těla, ale dále žije v síti. Pokračuje tvrzením, že je tam s ní rovněž Bůh. Od té chvíle se Lain začne více zajímat o síť a svět okolo počítačů, svět, který ji ještě donedávna nezajímal. Díky svým stále častějším výletům do tohoto virtuálního světa se hranice mezi realitou a virtuálnem začne pomalu bortit. (Kiyoshi)

(více)

Recenze (40)

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Neustále záběry na dráty skrz které proudí zdroj našeho bytí na Zemi - elektřina.... Vlastně ani nevím jak toto dílo slovy popsat či co si o tom myslet. Zkrátka Nakamura vytvořil anime psycho-matrixovský cyberpunk scifi ze kterého se mi občas pěkně zatočila hlava. Seriál v názvu obsahuje slovo "experiments". Ano, to je to správné přirovnání. A veřejně si při tom i přiznávám, že o kyberpunku nic nevím! 6/10 ()

yenn 

všechny recenze uživatele

To bylo tedy něco. Tímto seriálem o (ne)realitě, (ne)identitě a (ne)samotě jsem značně zmaten, ovšem zároveň jen o trochu méně potěšen. Byť mi pár dílů úplně nesedlo, zbytek byl velmi dobrý až skvělý. Velice se mi zamlouvá audio-vizuální zpracování - jednoduchá až minimalistická kresba pozadí zanechává ve spolupráci se zvláštním zvukově-hudebním doprovodem parádní dojem. Rozhodně jde o jedno z nejzajímavějších filmových děl, jaké jsem měl tu čest vidět, a také je to velice atraktivní varování před nebezpečím závislosti na internetu:-) 8/10 ()

Reklama

Kicune 

všechny recenze uživatele

Tak z tohohle anime jsem absolutně zklamaná… Samé výborné hodnocení, dokonce i tady na ČSFD je ve 200 nejlepších děl… Ale nechápu proč… Paranoidní atmosféra, děj se netáhne, ale plazí, že jsem u toho skoro usínala. Celkem předvídatelný konec, který jsem už tolikrát viděla. Mix Matrixu, Evangelionu a Ghost in the Shell, jen roztahané a nudné. Každopádně, přiznávám, Lain je kvalitní, ale na mě žádný dojem bohužel neudělala. Dávám jednu hvězdičku za to, že to má pouze 13 dílů, víc bych prostě nevydržela. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé anime Serial Experiments: Lain z roku 1998 vlastne nastavuje zrkadlo dobe, ktorá má a príde a možno už aj prišla čo sa týka moderných technológií. To čo sa hovorí o ohni, že je dobrý sluha, ale zlý pán platí aj o moderných technológiách, majú nám slúžiť, ale niekedy robia pravý opak. Anime je fakt veľmi zaujímavé, ale čo mi vadilo tak jeho sledovateľ je len pasívnym prijímateľom celého príbehu, celý príbeh totiž nevyvoláva také emócie, do nikoho sa nevžijete a teda je Vám to úplne šum a fuk ako celé anime dopadne. Tak isto hlavná hrdinka je ako keby rozprávačka, aj keď sa jej tam udejú rôzne veci. Inak je anime veľmi dobre koncepčne aj celkovo zvládnuté, ale mne nesadlo, nevedel som sa z neho tešiť tak ako by som chcel. A naozaj ak si povieme pravdu na dnešnú dobu je toto anime dosť pomalé a málo čo sa v ňom deje, ale výpovednú hodnotu nakoniec má a tak udeľujem pol bod a oplatí sa pozrieť. (Hodnotenie 3,5) ()

ravalah 

všechny recenze uživatele

Nemam rad, kdyz na neco zacnu koukat a nedokoukam to, pokud neuznam, ze je to absolutni hloupost. Tak myslenka by tu byla, ale zpracovani je unavujici a serial mi v hodne pasazich notne myslenkove ujizdel. Proste jsem nestihal chapat, co autor zamyslel tim a onim a uz navazovalo dalsi psycho. Zde hojne zminovane Matrixy a GITSy jsem nemel problem pochopit, s Evangelionem to bylo ke konci horsi. Ja nejsem filozof ani psycholog, abych se chtel hnipat v nejakem vedomi, nevedomi a premyslel o souvislostech, ktere proste nejsem schopen videt. Jsem obycejny omezenec s celkem primocarym myslenim i jednanim a tahle dila proste nejsou pro me. Takova Paprika, ac je spis o snech, pro me byla daleko vice stravitelnejsi. ()

Galerie (447)

Zajímavosti (5)

  • V časti "Layer:04" chlapec hrajúci hru Phantoma sa pýta Lain, či je PK (player killer), výraz používaný v starých dungen hrách. PK je hráč, ktorý zabíja ostatných hráčov. (Flipper)
  • Psyche procesor sa v seriály vyslovuje ako "psukhe", originálna Grécka forma slova. (Flipper)
  • V seriály sú nespočetné množstá narážok na Macintosh od firmy Apple. (Flipper)

Reklama

Reklama