Reklama

Reklama

Zimní válka

(festivalový název)
  • Finsko Talvisota (více)
Trailer
Finsko, 1989, 195 min

Režie:

Pekka Parikka

Předloha:

Antti Tuuri (kniha)

Kamera:

Kari Sohlberg

Hudba:

Juha Tikka

Hrají:

Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Antti Raivio, Esko Kovero, Markku Huhtamo, Martti Suosalo, Matti Onnismaa, Konsta Mäkelä (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V řijnu roku 1939 začalo Rusko požadovat po Finsku značnou část jeho území. Finsko však jako vojensky neutrální stát odmítalo ruské požadavky. Proto 30. listopadu Rusko vtrhlo do Finska, které však bylo na vojenský vpád dobře připraveno. Začala "Zimní válka", která skončila 12. března 1940. Do této války odjíždějí i bratři Hakalové, Martti a Paavo. Byli povoláni, aby bránili svou zem. Mladší Paavo to bere jako čest, ale starší Martti vidí, že i ten nejzkušenější voják může padnout. (Isherwood)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

1945 

všechny recenze uživatele

Uživatel Prankster mi mluví z duše: atmosféra, forma, děj - vše bylo mdlé jako školní omáčka. Rýpat se v ní tři hodiny byla pro mě opravdu těžká dřina... Postavy se mi na plátně pletly také... Někdo tady napsal, že komu se líbilo Bratrstvo neohrožených tak bude opěvovat i Talvisotu. To opravdu neplatí... S Bratrstvem neohrožených, Trestným praporem a jinými válečnými klenoty není možné tento film vůbec srovnávat. Statečnost Finů v zimní válce by si rozhodně zasloužila kratší a dynamičtější filmové zpracování s ucelenou myšlenkou. Zajímavou vedlejší dějovou linií by mohl být sám o sobě Simo Häyhä, o kterém není ve filmu ani zmínka. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

S těmi chvalozpěvy bych byl opravdu trochu opatrnější. Téměř hodinový rozjezd má seznámit s postavami, ale v těch nefinský divák ztratí orientaci, jakmile je zahlcen jednou bitevní scénou za druhou, které se na něj valí stejně jako hordy bolševiků na čím dál vyčerpanější obránce. Na dobu vzniku jde o řemeslný nadstandard, ale pokud v tom někdo neviděl patos, měl by si protřít (patrně unavené) oči. ()

Reklama

ravenir 

všechny recenze uživatele

Příznivci "díla" prominou, po dlouhé době mě něco přinutilo komentovat. 83% nabádá k respektu a komentáře nadšených uživatelů, které srovnávají s Bratrstvem neohrožených (??!). Výsledek - bez první úvodní hodiny celé 2 hodiny 15 minut bojů na jedné louce, schovávání se před ruským dělostřelectvem, které má celou louku jako na dlani, a před letadlama. Zezačátku přinášel zprávy o celkové situaci ve válce veterán z občanské války Ylli, ale jakmile dostal v první minutě války zásah do hlavy, bylo po zpravodajství. Ani slovo o perfektní poziční válce, kterou Finové vedli, o přepadové strategii malých komand, o rychlých přesunech v závějích sněhu, které dělaly Sovětům obrovské problémy (mimochodem, tady jsem měl pocit, že se to celé natočilo v říjnu a sníh dovezli z hor, dyť ho tam bylo pár?). Prostě - velký nevyužitý potenciál, ko konci už jsme přetáčel na rychlost 2x, to se nedalo vydržet! Kdyby to bylo tak dobré, jak to bylo děsně zbytečně dlouhé... ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Fínsky vojnový klenot rozprávajúci príbeh hŕstky mužov, ktorí v takzvanej Zimnej vojne s minimom výzbroje a často v civilnom oblečení bránili svoju vlasť proti sovietským votrelcom. A ubránili sa. Oproti americkým vojnovým filmom je tento priamočiary a hustí do diváka jednu naturalistickú scénu za druhou. Až je to občas nepríjemné. Dodnes mám v pamäti brutálnu scénu, kedy fínski vojaci bojujú na nože proti nepriateľom v zákope či scéna, kedy jednoho vojaka roztrhá delostrelecký granát. Ale čo je hlavné, chýba tu akýkoľvek pátos či trapácke patriotické preslovy. Tu totiž na diváka čaká len a len tvrdá realita. Za celý film sa síce objavia aj nejaké hluché miesta, ale aj tak vás film spoľahlivo udrží v napätí až do konca. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tříhodinový opus, který ukazuje válku spíš v její každodennosti. Každou chvíli zabijí kamaráda, únava, vyčerpanost, nekonečné noční hlídky a útoky nepřítele. Letecká převaha Rusů je psychický teror stejně jako bombardování. Hrdinský odpor malého národa proti veleříši. Velmi slušná výprava. Uteklo to jako voda. 80% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (14)

  • Natočená k 50. výročiu Finsko-Ruskej vojny. (andykovac)
  • Výzbroj fínskych vojakov sa skladá z pušiek Mosin Nagant 1891/30 a Mosin Nagant 1928, samopalov Suomi a ľahkých guľometov Lahti-Saloranta. Sovietskí vojaci sú vyzbrojení puškami Mosin Nagant 1891/30 a ľahkými guľometmi DP 28. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama