Plakáty
James Stewart jako Destry, starostův zástupce s vybranými způsoby, jež nemá rád zbraně, je povolán do zkorumpovaného pohraničního města Bottleneck, aby tam nastolil pořádek. Zprvu se mu do tohoto těžkého úkolu moc nechce, ale změní názor, když potká okouzlující Frenchy (Marlene Dietrich), majitelku baru, která tu zpívá legendární hity jako The Boy sin The back Room, a do níž se Destry bezhlavě zamiluje. Díky mnoha nezapomenutelným hereckým výkonům a vtipným dialogům představuje tento western opravdovou lahůdku pro milovníky tohoto žánru a pokládá vysoko laťku pro nadcházející westernové komedie. (oficiální text distributora)
Houdini
NFR 1996(5.4.2004)
Kulmon
Jak to tak chodí, Jimmy Stewart stojí vždy na straně práva, ve westernu však tentokrát vůbec poprvé. Destry Rides Again (ten český název Vzpoura žen je zcela mimo) není sice zrovna originální, ale Jimmy a Marlene je pár k pohledání a nějaké drobné chybičky jsou zapomenuty. Zajímavosti: První western Jamese Stewarta. *** James Stewart a Marlene Dietrich spolu prožili po dobu natáčení románek, který vyústil v Marlenino nechtěné těhotenství a potrat. *** Film byl o dvacet let později převeden do divadla. *** Film byl v roce 1996 zvolen do National Film Registry. *** V roce 1945 byl Destry nastudován jako rozhlasová hra, kde si James Stewart zopakoval svou roli z filmu. *** Role Toma Destryho Jr. byla nejprve nabídnuta Garymu Cooperovi, ten však požadoval příliš mnoho peněz. *** Bitka mezi Marlene Dietrich a Unou Merkel neměla žádnou choreografii. Obě herečky se pouze dohodly, že nebudou používat rány pěstí. Používaly kopy, tahání za vlasů, což mělo za následek, že Marlene Dietrich měla pak několik týdnů modřiny. *** Bitka byla natočena na jediný záběr. *** Marlene Dietrich neměla žádný zájem točit western. Přesvědčil ji její přítel Erich Maria Remarque, že tím bude víc Američanka a bude tak víc bojovat pro nacistům.(26.8.2011)
EdaS
Neskutečně svěží a energická westernová komedie s nepravděpodobnou, ale o to lepší dvojkou Stewart - Dietrich. Proč se dodnes tak zábavný snímek dočkal od stejného režiséra už v roce 1954 remaku, je mi tedy záhadou.(24.3.2008)
berg.12
Spojení James Stewart - Marlene Dietrich - western bylo pro mě zprvu stejně nepředstavitelné, jako že ve westernu uvidím nějakého Rusa nebo takhle řádskou ženskou rvačku. Ale ono to opravdu skvěle funguje, i když to nakonec určitě není tak jednoznačná komedie, jak se nám text distributora snaží sdělit.(28.5.2007)
ladynka
Romantický obraz Divokého Západu mi, jak jsem si myslela, zničili Nesmiřitelní. Naštěstí existují i starší filmy jako Destry. Ne že by byl příliš romantizující, ale ta manipulace s tradičními westernovými schématy, nadsázka a humor je okouzlující.(28.10.2007)
NinadeL
Mezi lety 1937-1939 se toho v životě Marleny Dietrichové odehrálo mnoho. Stala se americkou občankou, ukončila svou spolupráci s Paramountem a prožila velice dlouhé prázdniny v Evropě. Dokonce se při nich i opálila. Měla-li se vrátit na pomyslný vrchol hollywoodského nebe, s westernem riskovala hodně. Ale nebyla by to produkce s Marlene, aby dopadla zle. Konečně Universal měl pevnou půdu pod nohama a jednou z těch noh byl mladý Jimmy Stewart. Stala-li se další podpěrou dokonalá interpretace písní You’ve Got That Look a The Boys in the Backroom, neměla Marlene už mnoho na vybranou, než ve svém novém účesu, který parodoval Shirley Temple, postavit opět na vrchol a dokázat tak Americe, že bez Evropanů by western nemohl být nikdy američtější.(5.8.2010)
Javert
Další z povedených westernů ze starého Hollywoodu, tentokrát s komediálním nádechem. Opěvovat Stewartův výkon by bylo nošení dříví do lesa. Parádně napsaná a zahraná byla role jménem Boris Alexandrovič Stavrogin, kterému nikdo neřekne jinak, než Callahan. A nedovedete si představit, jak ho to dokáže štvát...:-)(20.1.2009)
RHK
Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/.(16.6.2010)
jonyyy
Do posledních minut jsem netušil, proč má film český překlad Vzpoura žen a myslím, že je celkem nevhodný a nicneříkající. Celkový dojem je poměrné zklamání. Celý průběh si budoval něco, co jsem čekal, že vygraduje v úplném závěru a nakonec přišlo úplně něco jiného a naprosto nečekaného, co předchozí průběh naprosto nijak nenaznačoval. 71%(29.1.2011)
Cubinho
James Stewart opět předhazuje ten svůj "ksicht", kvůli němuž byste mu ani vlásek na hlavě nezkřivili. Skvěle mu sekunduje (nebo spíše on sekunduje jí) vynikající M. Dietrichová. Co se mi líbilo, tak to byl opravdu přelidněný saloon, ve kterém se scházeli muži z celého městečka jen proto, aby uviděli svou "bohyni" Merlene, přičemž ženy zůstavaly doma žárlící na své manžely:-) 8/10(29.1.2010)
Revanx
Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(22.1.2009)
liquido26
Tom Destry jr. v podání Jamese Stewarta je rozhodně ten nejpodivnější a nejsympatičtější strážce pořádku, jaký na Divokém západě kdy byl. A když už mluvíme o strážcích pořádku, znal jsem jednoho chlápka a ten ... :-)(16.9.2009)
Foma
Ani nevím proč, ale mám u tohohle filmu neodvratnej pocit, že to je skutečně jedno z velkých děl americký kinematografie. Označení komedie je výrazně zavádějící, protože jsou zde opravdu vtipné dialogy, ale jinak je to tragédie par excellence, v něčem i připomínající Bizetovu Carmen. Femme fatale Marlene Dietrich a neuskutečnitelná láska s ní. Emoce vyvolávající vedlejší postavy, z nichž každá je věrohodná a životná, zajímavá zápletka, Stewart samozřejmě skvělý a mnoho dalších ingrediencí, které činí z tohoto díla hluboký zážitek.(25.5.2009)
Hejtmy
odpad!{124/1001} Můj nejmíň oblíbený žánr je western. Jednou z mých nejmíň oblíbených hereček je Marlene Dietrich. Takže je asi jasné, že tenhle film, ještě navíc smíchaný s pokusem o komedii, se mi líbit nemohl. 5%(22.11.2010)
senor
Úžasný vtipný western. Skvěle napsané i zahrané. Výborné střídání žánrů od grotesky po drama.(17.12.2009)
Alf
role, kterou si Marlene Dietrich (ten souboj je skutečně úžasný), viditelně užívá (a nejen ona) - a divák s ní....(2.12.2004)
Pecival
Komentář obsahuje lehčí spoil. Celý film se těším až konečně Stewart nasadí kolty a pořádně si to tam potočí. A ono ... nic. Konec byl pro mě velké sklamání. Je prostě takový nemastný, neslaný. Ale jinak je to docela solidní záležitost, komedie to až tak úplně není, ale je to docela pohodovka.(5.7.2011)
Jezinka
Není to úplná komedie a dost to táhne právě James Stewart, jeho slušný chlapec je skvělý. Rvačky výborné a závěr jak má být. Oficální text distributora je trochu mimo.(3.12.2011)
vitekpe
Westerny nikdy nebyly muj salek kavy. Bohuzel to nezachranuje ani "catfight" mezi Marlene Dietrich a Unou Merkel...tak snad jindy a jinde...(2.10.2008)
Jorge-Z
Úsměvný western s Jamesem Stewartem a Marlene Dietrich.(16.7.2010)
| Na DVD od: | 01.11.2004 Universal |
|---|
Podobné
- Winchester '73 (TV film) (1967)
- Záchrana vzácného plemene (1966)
- Shenandoah (1965)
- Destry (TV seriál) (1964)
- Noční přepadení (1957)
- Destry (1954)
- Vzdálená země (1954)
- Souboj v Silver Creek (1952)
- Zátočina řeky (1952)
- Winchester '73 (1950)