Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako dobrou hudbu může hrát velký symfonický orchestr či jeden bluesový muzikant se starou kytarou, tak i dobrý film může vzniknout ve velkých producentských společnostech nebo jen za mizivé náklady. Druhou cestu zvolil kameraman Martin Duba. Vzal svoji ženu, děti, zvířata, kamarády a všichni společně natočili příjemný celovečerní film za rozpočet doslova a do písmene rodinný. Rodina Martina Duby hraje rodinu pana Kuby a jejich kamarádi hrají jejich kamarády. Kubovi žijí přes léto na statku, v němž provozují hospodu, chovají koně. Otec podniká, ale očividně se mu nedaří. Statek chátrá. Až příchod záhadného mladíka Františka obrací všechno k lepšímu a příběh se dále nese v atmosféře umožňující každý den zázrak. Film, který diváka zaujme především pozitivním pohledem na svět, v sobě nezapře svého tvůrce, jednoho z nejlepších českých kameramanů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Ferenzo 

všechny recenze uživatele

Film hodnotím vysoko hlavně proto, že se odehrává v hospodě ve vsi Solec, kde jsem zažil dva skvělé večery s koncertem a hlavně ve filmu hrají moji kamarádi. Když jsme byli v kině Forum v Mladé Boleslavi na premiéře, bylo zadarmo pivo :), takže nemohu hodnotit špatně. Ale pokud se mám vyjádřid k filmu, je to poměrně nuda ale vzhledem k rozpočtu a celkové produkci, klobouk dolů. Je to výkon. 40%. ()

Bukiet 

všechny recenze uživatele

Filmeček malý, ale milý. Pohádkové polaskání o tajemném Františkovi, který s sebou na zašlý statek přinese pocit radosti a lásky. Jinak musím říct, že mne český film už dlouhá léta nezajímá a takto jsem přistupoval k tomuto podomácku udělanému filmu. Zpočátku jsem si musel zvyknout na neherce v hlavních rolích, ale po chvíli tady začalo působit to, co známe z filmů šedesátých let. Lidé prostě mluví a jednají normálně, jak jste zvyklí slyšet a vidět v běžném životě, pokud kolem vás ovšem nežijí samí divadelní herci, ale ani ti mnohdy mimo jeviště nemluví jinak. Šťastnou ruku měl režisér s obsazením Adama Stivína do klíčové role Františka. Zkrátka tenhle jednoduchý příběh mě vzal víc než většina české filmové produkce za posledních dvacet let. Na nic si nehraje. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Kameraman Martin Duba si natočil se svou rodinou poloamatérský film, který díky jeho profesi má vizuál standardního nadprůměrného filmu, ale jinak je tahle záležitost ze statku bezdějová, atmosférická a přesvědčivě letní. Pokud se člověk nechá unášet a opájet lyrikou, dá možná i hvězdu navíc. Určitě to je smysluplnější film, než Dubův druhý režijní kousek Bella Mia (2013). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kdyby Martin Duba nepodělal ten konec, dám tomu 4*. Je to takové to další typické české nic o ničemu (chápej, že to nemá nějaký větší příběh), ale je to celkem zajímavé. Duba vzal svoji rodinu, příbuzné a kamarády a natočil s nimi film. Takže herecké výkony jsou otřesné, ačkoli se všichni snaží, což se musí ocenit. Kamera je zvládnutá dobře (protože Duba je profesionální kameraman) a hudba se tam taky hodí, dlouho dobu je to celkem poutavé, jenže pak, asi půl hodiny před koncem, to ztratí skoro všechno, stane se z toho blbost (to tam musel ten pes umřít, aby to mělo jeden ze tří znaků typického českého filmu) a i ta záchrana statku je celkem blbě vymyšlená, úplně to ztratilo ten klid a ticho, co tam byl předtím. Scénář je i celkem odfláknutý, jelikož to začne příchodem mladíka na statek. Mladík tam chce pracovat zadarmo, spát venku pod stanem, nikomu neřekne, kdo vůbec je či odkud přišel a nakonec i SPOILER záhadně zmizí bůhví kam KONEC SPOILERU a vysvětlení nechť si udělá každý sám. Já jak koukám na toho Lynche tak jsem si tam našel znaky k nějakému vysvětlení, nevykecám vám to tady úplně, vysvětlete si toho mladíka sami, ale já tady vypíšu aspoň znaky, vedoucí k tomu, jak jsem si to vysvětli já a jestli to chce někdo luštit, prosím - objeví se odnikud, zná absolutně neznámou vesnickou legendu, o které vědí jenom místní, s každým si dokáže najít řeč, má balíček karet, kde jsou jenom žolíci, pořád chodí do přírody a nejčastěji na pole a nakonec si prohlíží ten statek a pak kouká na oblohu. Toť vše asi, je to fajn film, ale konec je absolutně nezvládnutý. Silné 3* Btw, ten plakát je super, klidně bych si ho někde nalepil. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Léto. Sluníčko, koupání, projížďky na kole... Zní to možná strašně banálně, ale přesně taková atmosféra bezstarostných prázdnin z filmu vyzařuje a dokonale přesvědčí, že snad není lepší způsob trávení léta než tento někde na polorozpadlém statku kdesi na samotě. Že takové hospodářství vyžaduje spoustu práce a obnáší mraky starostí pomiňme :) Správce statku je vlastně poloamatérský film, ovšem to mu spíše pomáhá - působí tak víc přirozeně. Lehce mě zklamal akorát v jednom: v myšlence, že statek a hospodu může zachránit U rampa pro skateboardisty a bruslaře - to mi přišlo docela naivní. Pozitivní dojem z filmu to však nezkazí. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama