Reklama

Reklama

Krabi

  • angličtina Crabs (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Sci-Fi / Horor
Československo, 1976, 11 min

Obsahy(1)

Jsou tyto původně biologické zbraně hromadného ničení z oceli nebo z titanu? (oficiální text distributora)

Recenze (34)

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, neuvěřitelně atmosférické a temné sci-fi a to se jedná milé děti o animovaný kraťas. Kam se na něj v tomto hrabou i kdekteré velkorospočtové celovečeráky. Evoluce a devoluce autoreplikujících se robotů – sen šíleného vědce. Technologie požírající sebe sama nezajímající se o živé organismy, takže se nebojte, pokud ovšem nemáte kovovou zubní protézu, nebo kovové knoflíky, a vy co máte kovovou kloubní náhradu, utíkejte co nejrychleji, co vám ona dovolí. Film jsem viděl už v dětsví v televizi a když jsem si ho teď po mnoha letech pustil, vzpomněl jsem si jak mě to už tehdy silně zasáhlo. Jak je u Mergla zvykem, je to film k přemýšlení. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi temná animovaná groteska o tom, jak může dopadnout pokus o výrobu zbraně hromadného ničení. Nedá se jí upřít atmosféra a zajímavé výtvarné řešení, ale co boduje především a řadí toto dílko do zlatého fondu naší animované tvorby, je námět s chytrou pointou, který je převzatý ze známé sci-fi povídky, kterou jsem kdysi měl možnost si přečíst. Podobný námět zpracovává ostatně i Stanislav Lem ve svém vynikajícím románu Mír na Zemi. Snad jedinou nevýhodou je příliš malý formát. Jde zkrátka o typickou zkratku krátkých animovaných filmů. Tomuhle kousku byl slušela středometrážní délka. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora končí otázkou, zda z oceli, nebo z titanu. Škoda že nenabízí možnost uhlíku. Atmosféra na jedničku, taktéž hudba i zpracování - s jedinou výjimkou, která se u mě u české animace objevuje docela často a to s podobou lidských aktérů, kteří jednoduše neladí se zbytkem jak kresbou, tak barvou... (I s touhle nechutně subjektivní kaňkou je to ale pořád vynikající záležitost, která si nezaslouží být zapomenuta). Taktéž škoda přespříliš krátké stopáže. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsme se tvůrci nějak nepotkali... ani s Merglem, ani s Dněprovem. Je to škoda, protože atmosféra je nádherně tíživá, bezútěšná i bezvýchodná, očekávatelná pointa slušná, sci-fi hudba to jen podtrhuje. Tak proč to dokážu jen ocenit, ale nikoli už si to užít? Kvůli poselství, jež je však (podobně jako další pacifistické utopie) maximální klišé? Kvůli stereotypu kraťounkých deseti minut? Nevím proč. A štve mě to. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

klasika mezi českými animovanými filmy. Víc než animace upoutá vytvořená atmosféra a příběh, který má silné poselství. Rozhodně stojí za pozornost v každé době. Připomenout si ho můžete tady - http://www.youtube.com/watch?v=F4R2nHgfFts [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama