Robinsoni z Kronborgu (TV seriál)

Rodinný

Československo, 1978, 5x30 min

Pavel Kraus

Adaptace románu Františka Běhounka a jeden z kultů mých dětských let. Výprava není téměř žádná, všechno je natočeno v interiérech a objeví se zde pouze tří (a později čtyří) herci. Ovšem skvělí herci - v roli kapitána Jensena charismatický Eduard Cupák, v roli námořníka Trigeho Karel Hlušička a plavčíka Petra si zahrál Vladislav Beneš (dnes herec ND, který je známý především díky dabingu) a v posledních dílech se objeví také Ladislav Mrkvička.(25.7.2007)

Ostrůvek kdesi u "nejjižnější výspy Jižní Ameriky", drsné podnebí přímo čiší z obrazovky, atmosféra by se dala krájet. Rize televizní, většinou studiový počin, přesto pracuje s tajemnem a napětím natolik dobře, že se na něj dá dívat i po letech. Na výsledném dobrém dojmu se významnou měrou podílí i výborná dramatická hudba. Pro upřesnění: Ladislav Mrkvička vystupuje již od druhé epizody, na konci seriálu si v rolích pašeráků zahráli i Petr Oliva, Jan Skopeček a ještě jeden chlapík, na nějž si momentálně nedokážu vzpomenout.(14.8.2007)

Minimalistické, ale napínavé téměř stejně, jako knižní předloha. Fascinovala mě tehdy naprostá bezútěšnost prostředí, kterou určitě nebylo jednoduché po celou dobu natáčení udržet, a na tu dobu skvěle použité primitivní trikové záběry suplující moře a tak, které nejen nepůsobily trapně, ale dotvořily perfektně celkové vyznění seriálu.(22.3.2010)

Né příliš dobré zpracování podle F.Běhounka.Snad jen pro ty,kdo budou číst knihu,bude snažší představit si osoby a snad i prostředí.(7.6.2009)