foto

Jan Skopeček

  • nar. 19.9.1925 (89 let)
    Litoměřice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Skopeček se narodil 19. září 1925 v severočeských Litoměřicích. Jde o jednoho ze zakládajících členů libeňského Divadla Pod Palmovkou (1949), jehož členem je po celou dobu. Jde nejenom o herce a dramatika, ale také o tvůrce šesti divadelních her a několika rozhlasových dramatizací. Během 2. světové války byl nacisty držen v koncentračním táboře. Jeho manželkou je herečka Věra Tichánková.

Ve filmu a v televizi si zahrál zejména menší epizodní role či vedlejší postavy. Poprvé se ve filmu objevil v roce 1952 a to v dramatu ÚNOS. Jeho nejznámější hlavní rolí je otec v legendárním seriálu TŘI CHLAPI V CHALUPĚ. Na tento seriál v roce 1973 navázal film TŘI CHLAPI NA CESTÁCH.

Zahrál si například ve filmech DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, stvárnil četníka ve filmu VYŠŠÍ PRINCIP. Dále se objevil ve filmech KDO CHCE ZABÍT JESSII?, KLABZUBOVA JEDENÁCTKA, DRAHÉ TETY A JÁ, MAREČKU, PODEJTE MI PERO!, PARTA HIC, S ČERTY NEJSOU ŽERTY a v mnoha dalších. Jeho nejvýraznější postavou v posledních letech byl jednoznačně děda Novák v trilogii KAMEŇÁK.

Martin "Noviik" Novák

Herecká filmografie

2014 Policejní historky
2013 Kameňák 4
Škoda lásky (TV seriál)
2012 Definice lásky (TV film)
Vrásky z lásky
Život je ples (TV seriál)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
2010 Dešťová víla
Odcházení (divadelní záznam)
Vodník a Karolínka (TV film)
2009 Pamětnice
Peklo s princeznou
2Bobule
2008 Bobule
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Na rozchodnou (TV film)
2007 Crash Road
Trapasy (TV seriál)
2005 Kameňák 3
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
To nevymyslíš! (TV seriál)
Trampoty vodníka Jakoubka (TV film)
Vítězství (TV film)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Kameňák 2
Pražské padělky (TV film)
2003 Cesta byla suchá, místy mokrá (TV film)
Kameňák
Nepodepsaný knoflík (TV film)
2002 Kožené slunce (TV film)
Na psí knížku (TV film)
Waterloo po česku
2001 Samota (TV film)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1999 Jáma (TV film)
Muž s duchem (TV film)
Ošklivá princezna (TV film)
Policajti z předměstí (TV seriál)
1998 Císař a tambor
Motel Anathema (TV seriál)
Poslední vlak (TV film)
1997 Králův šašek (TV film)
Pražský písničkář (TV seriál)
1996 Hospoda (TV seriál)
Chladné srdce (TV film)
1995 Playgirls II
Zelňačka (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Ještě větší blbec, než jsme doufali
Nexus
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Příběh kriminálního rady (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Krvavý román
Pomalé šípy (TV seriál)
1992 Lady Macbeth Mcenského újezdu
Styď se, nebožtíku (TV film)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1991 Muž, který neměl důvěru (TV film)
Tedaldo a Elisa (TV film)
1990 Koho ofoukne větříček (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka (TV film)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
Pane králi, jdeme z dáli (TV film)
Utopím si ho sám (TV film)
1988 Dobří holubi se vracejí
Druhý dech (TV seriál)
Lovec senzací
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Milionová láska (TV film)
My se vlka nebojíme (TV film)
Pražské tajemství
1987 Anděl svádí ďábla
Arabesky (TV film)
Copak je to za vojáka...
Jak se princ učil řemeslu (TV film)
Ohňostroj v Aspern (TV film)
O zatoulané princezně
Případ kapitána Bábovky (TV seriál)
'38
1986 Čtvrtá strana trojuhelníku (TV film)
Hříšný Václav (TV film)
Manželství Mamerta Kalivody (TV film)
Návštěvní hodiny (TV film)
Peníze a krev (TV film)
Španělská paradentóza (TV film)
1985 Podfuk
Pohádka o Malíčkovi
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Dům u tří vlaštoviček (TV film)
Láska s vůní pryskyřice
S čerty nejsou žerty
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Všichni musí být v pyžamu
1983 Díra ve zdi (TV film)
Duch soudce Pauknera (TV film)
Fandy, ó Fandy
Hrom do kapelníka (TV film)
Návštěvníci (TV seriál)
Svatební cesta do Jiljí (TV film)
Záchvěv strachu
1982 Čertovy kameny (TV film)
Děkuju, pane profesore (TV film)
Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Od vraždy jenom krok ke lži
Příště budeme chytřejší, staroušku!
Za humny je drak
1981 Divoký koník Ryn
Každému jeho nebe
Muzikanti (TV seriál)
Pohádka o mokrosuchém štěstí (TV film)
Tajemství hradu v Karpatech
1980 Oddělení zvláštní péče (TV film)
Romaneto
Signum laudis
Snídaně v pánském pyžamu (TV film)
Svítalo celou noc
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Králova žena (TV film)
Od zítřka nečaruji
Robinsoni z Kronborgu (TV seriál)
Skandál v Gri - Gri baru
Střepy pro Evu
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Honza málem králem
Melouchář (TV film)
Mílaři (TV film)
Proč jsou na obloze draci
Šestapadesát neomluvených hodin
1976 Bouřlivé víno
Léto s kovbojem
„Marečku, podejte mi pero!“
Parta hic
Povídky Svatopluka Čecha (TV film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
Ženich uvízl (TV film)
1975 Dva muži hlásí příchod
Recepty doktora Kudrny (TV film)
Skopová kýta (studentský film)
Tak láska začíná...
Tam, kde hnízdí čápi
Titul pro hrdinu (TV film)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Drahé tety a já
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Za volantem nepřítel
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Družina černého pera
Hroch
Sen noci svatojánské (TV film)
Tři chlapi na cestách
Výstřely v Mariánských Lázních
1972 Ctná paní Lucie (TV seriál)
Lupič Legenda
Pan Tau to zařídí
Pan Tau v cirkusu
Záhada červeného pudru (TV film)
1971 Dobrodružství na Labi
Nemaluj si čerta na zeď (TV film)
Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
Třírohý klobouk (TV film)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
Zlý dům (TV film)
Ženy v ofsajdu
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Dlouhá bílá nit (TV film)
Drobínek (TV film)
F. L. Věk (TV seriál)
Pan Tau a Claudie
1969 Dobrodružství šesti trampů (TV seriál)
Pan Tau (TV seriál)
Přehlídce velím já!
Učedník kouzelníka Čáryfuka (TV film)
1968 České pohádky: Jak se sedlák se selkou ulakomili (TV film)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Maratón
Objížďka
O Honzovi a princezně Félince (TV film)
„Rakev ve snu viděti...“
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Záhořanský hon (TV film)
1967 Klec pro dva
Tajemství Viléma Storitze (TV film)
1966 Fantom Morrisvillu
Kdo chce zabít Jessii?
Křišťálová noc (TV film)
Martin a červené sklíčko
Nahá pastýřka
1965 Káťa a krokodýl
Lysistrata (TV film)
Třicet jedna ve stínu
1964 Cesta kolem světa za 80 dní (divadelní záznam)
Pět hříšníků
Tři chlapi po roce (TV film)
1963 Bez svatozáře
Hlídač dynamitu
Král Králů
Spanilá jízda
Tři chlapi v chalupě
1962 Deštivý den
Oranžový měsíc
Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
Zelené obzory
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
Jarní povětří
Ledové moře volá
Tažní ptáci
1960 Cesta domů (studentský film)
Generál (studentský film)
Nenávist (studentský film)
Nepokojné hody svaté Kateřiny (divadelní záznam)
Případ Lupínek
Rychlík do Ostravy
Valčík pro milión
Vyšší princip
Zlepšovák
1959 Mstitel
Princezna se zlatou hvězdou
Romeo, Julie a tma
Sny na neděli
1958 Hlavní výhra
Kubula a Kuba Kubikula (TV film)
Ohně na horách (TV film)
Poplach v Kovářské uličce (TV film)
Rozrušená země (TV film)
Smrt v sedle
Zatoulané dělo
1957 Poslušně hlásím
Škola otců
1956 Dobrý voják Švejk
1954 Botostroj
1952 Únos

Dokumentární

2014 Tajemství Lubomíra Lipského (TV film)
2013 Tělo slovem... (TV film)
13. komnata Jana Skopečka (TV film)
2011 Nikomu jsem neublížil (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Příběhy slavných: Pepíček (TV film)
2007 Předčasná úmrtí: Návraty (TV film)
2003 Pokračování příště (TV seriál)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Věčný Kristián Oldřich Nový (TV film)
1989 Zlatá ulička (TV film)

TV pořady

2013 Ještě jednou Galashow 60 (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Tenkrát na východě (TV pořad)
2001 Gulášek (TV pořad)
Na kus řeči (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1972 Záhada červeného pudru (TV film)

Fanoušci tvůrce