Reklama

Reklama

Super Size Me

Trailer

Obsahy(1)

Proč jsme tak tlustí? Stačí dvě slova: rychlé občerstvení. Co by se stalo, kdybyste nepozřeli nic jiného než stravu z rychlých občerstvení po dobu celého měsíce? Filmař Morgan Spurlock se vydá na takovou cestu a je to ta nejriskantnější pouť jeho života. Pravidla? Třicet dní nesmí jíst nic jiného než co je na nabídce McDonalds, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše co je v nabídce alespoň jednou a musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván. Zatímco Spurlock přežvykuje pod zlatými oblouky, sjíždí celou zemi a rozmlouvá s počtem odborníků na rychlé občerstvení, s obyčejnými lidmi a navštěvuje školy, firmy a politiky. Spurlockova trýznivá hamburgerová dieta ho dovede k fyzické a citové proměně, která vás donutí zamyslet se nad objednávkou dalšího Big Macu. Super Size Me je film nabízející nový pohled na jeden z našich největších národních zdravotních problémů, na obezitu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (453)

Ant 

všechny recenze uživatele

Fast foody jsou jistě jedním z hlavních viniků obezity v dnešní době, ale nakonec si za to, jak kdo vypadá a co jí, může každý sám. Spurlock se zajímá o nejrůznější aspekty stravování lidí nejrůznějšího věku a je zajímavé slyšet názory kolemjdoucích, tak jako i nejrůznějších odborníků. Jen co se týče McExperimentu, který na sobě měsíc provadí, se mi zdá, že občas trochu symptomy přihrává. Z tohohle dokumentu jde krásně poznat, jak velký rozdíl panuje mezi Amerikou a Evropou, co se jídla týče. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že vám z McDonaldu naozaj dokáže v priebehu pár mesiacov narásť pekné sádelko, aj keď sa zrovna nemusíte napchávať len DoubleQuaterPoundermi a BigMagmi...sádelkový efekt vám za pár mesiacov vyčaria aj zeleninové šaláty s kvázi nízkotučnými dresingami, zmrzlinové milkshaky a mcdonaldové nízkotučné jogurty s medovými vločkami, keď ich máte na dennodennom jedálničku skoro každý deň v priebehu dvoch mesiacov...bola som v Amerike, dokonca som mala tú “česť“ každý deň obsluhovať pár stálych milovníkov McDonaldu, ktorí nevyzerali tak, ako nám to ukázal práve dokument Super size me... Morgan Spurlock podľa mňa veľmi jednostranne sprostredkoval realitu McDonaldového kalorického nezdravého jedálneho lístka. Myslím, že je to viac o životnom štýle američanov a nie o chybe v sieti potravinových produktov... Drvivá väčšina američanov má dve zamestnania, minimálny čas a chuť na varenie teplých večerí, mnohí nemajú čas na upratovanie vlastného brlohu, či výchovu svojich detí. A práve potravinový priemysel prispôsobuje svoju bohatú ponuku na časovo nenáročnú prípravu jedál, ktorá ich spotrebiteľom vyhovuje. Je však otázne, čo bolo skôr: ŽIVOTNÝ upracovaný ŠTÝL američanov alebo druhá varianta-lenivý štýl američanov alebo FAST FOODY? Napadlo ma, že by bolo vhodné pozvať Morgana na Slovensko a v priebehu mesiaca ho napchávať klobásou, slaninkou, údenými špecialitkami, dennodenná pivná dávka, sem tam dajaká žinčica a zákalačkové špeciality, v pravidelných intervaloch ho vážiť, merať tlak, robiť krvné testy a podobné blabla.. Myslím, že konečný váhový efekt by bol porovnateľný s tým McDonaldovým...Myšlienka dávať pozor na to, čo dávame do úst možno nebola zlá, no dokument bol až príliž jednostranne zameraný, aj tie demagogické repliky , čo sa sem tam mihli – hrôza! Viem, že budem veľmi kritická, no celé to veľmi škrípalo, aj keď to má istú výpovednú hodnotu. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nevadí, že to všichni víme. Člověk je totiž panák fackovací a dokud mu netryská krev z otevřených ran, je mu fuk, co ví. Všichni víme, že se v mekáči cpem svinstvem. Neví to snad jen děti, ale i ony to - nějak - jednou zjistí. Spurlock natočil přímočarý a energický dokument, který má drajv a dokáže trefit všechny hřebíky na hlavičku. Příliš nespekuluje, spíše si pohrává s fakty. S fakty sice známými, jenže on ten fackovaný tvor potřebuje občas vidět, ne jen vědět. Škoda. Možná jednou hamburgery budou mít něco na způsob štítků na krabičkách od cigaret - miniaturní displeje a repráčky, které po každém soustu zakřičí: "Právě sis ukousl dvě stovky kalorií, ty tlustý prase!" Docela bych tomu i věřil. Zákony a zákonodárci totiž rádi dávají najevo, že o škodlivosti ví a snaží se vzbudit dojem, že s tím něco dělají. Jen proboha bacha, aby nám neklesly tržby. Je třeba prodat a být vlídný k lidem, no ne? Jsou šťastní, hladoví a vypasení, rovnou na porážku. P.S. Ty metrákové obludy na místě servírek vyznívají skoro až recesisticky. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Chudák chlap. Původně jsem se chtěl rozepsat o mém vztahu k Mekáči, ale koukám, že to už spousta lidí udělala za mně (aka byl jsem tam jednou a nic tak bez chuti jako hambáč jsem nejedl, nikdy více)... Začala ale ve mně hlodat myšlenka - pořídit si krokometr, protože mě zajímá, kolik toho denně nachodím:) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že autor tohoto snímku je fakt magor. Jako myšlenka je zajímavá, ale praktikovat to na sobě nemusí dopadnout dvakrát valně. Tak jak mu doktoři na začátku řikali, že má nezvykle zdravé tělo si dokázal během pouhého jednoho měsíce pěkně zdevastovat. Občas jsem se mu i ironicky zasmál :) Jinak, i když se občas stravuju ve fast foodech ne zrovna v Mc Donald ale ono to je respektive jedno...film mi je neznechutil ale vysvětlil vlastně to co všichni víme. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Film byl nejúspějším dokumentem v historii, když ho uvedli v Austrálii. Za první dva týdny vydělal 800 tisíc US dolarů. (don corleone)
  • Během premiéry v San Franciscu prozradil Spurlock, že během natáčení v řetězci ve městě New York, měli tvůrci problémy s natáčením přímo v restauraci. Nahrazovali to tedy buď skrytou kamerou nebo konzumací jídla v autě. V jiných městěch problém nebyl. (don corleone)

Související novinky

Zemřel dokumentarista Morgan Spurlock

Zemřel dokumentarista Morgan Spurlock

25.05.2024

Svět dokumentárního filmu přišel o jednoho ze svých výrazných představitelů, ve věku třiapadesáti let totiž ve čtvrtek 23. května v New Yorku zemřel americký na Oscara nominovaný dokumentarista… (více)

Spurlock a hollywoodská superagentka

Spurlock a hollywoodská superagentka

06.07.2016

Pokud vám jméno Morgan Spurlock nic neříká, zřejmě moc nekoukáte na dokumenty. Režisér Super Size Me, Nejlepšího filmu, jaký byl kdy prodán nebo Mansome o sobě dal naposledy vědět 3D výletem s… (více)

Politika nebo vědecký pokrok?

Politika nebo vědecký pokrok?

18.12.2005

Právě tímto tématem se bude ve svém novém dokumentu zabývat režisér Morgan Spurlock, který už zaujal svým anti-mcdonaldovským dokumentem Super Size Me. Nyní podle vlastní knižní předlohy nazvané THE… (více)

Reklama

Reklama