Reklama

Reklama

New York, píše sa rok 2095. Kdesi uprostred tohto obrovského megalopolisu budúcnosti krásna mladá žena s modrými vlasmi a mliečnou pleťou zúfalo roní modré slzy. Volá sa Jill Bioskopová (Linda Hardy), je mutantka - a je tiež pokusným králikom slávnej profesorky Elmy Turnerovej (Charlotte Rampling). Jill zatiaľ netuší, že Horus (Thomas M. Pollard), mocný boh s hlavou sokola, práve precestoval polovicu vesmíru, len aby ju našiel. Ostatní bohovia sa totiž rozhodli zbaviť ho nesmrteľnosti, a tak má už len sedem dní na to, aby v bludisku, ktorým sa toto mesto v posledných rokoch stalo, našiel Jill, zviedol ju a splodil s ňou dieťa! Lebo len tak môže zostať nesmrteľný naveky... Aby sa mu to ale podarilo, musí si nájsť vhodné ľudské telo, do ktorého sa prevtelí, akúsi božskú nádobu z mäsa a kostí. jediným vhodným kandidátom sa ukáže byť azda najslávnejší politický väzeň tých čias Alcide Nikopol (Thomas Kretschmann), ktorý kedysi burcoval ľudí proti systému hlásajúcemu novodobý apartheid, a preto ho mocní tohto sveta nechali na výstrahu zakonzervovať v obrovskej kapsli plnej tekutého dusíku, ktorá posledných tridsať rokov blúdila vesmírom... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (225)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné v detailech, leč strašlivě nevyvážené v celku. Bilalův film mě přesvědčil některými částmi výtvarného řešení, zejména vizuální stylizace prostředí depresivní cyberpunkové aglomerace je špičková, naproti tomu animace lidí pokulhává a zejména jemnější emoce není schopna vyjádřit vůbec. Živí herci jsou naštěstí jiné kafe, jak rozervanec Nikopol v podání tradičně skvělého Thomase Kretschmanna, tak křehce tajemná Jill Lindy Hardy. Velice nevyrovnaný je scénář, který vznikl dle zjevně mnohem komplexnější komiksové předlohy, z níž však povstává pro nezasvěcené pouze zmatená drť jmen a nikam nevedoucích osudů. Ve filmu se tak příliš dlouho vytváří jakýs takýs nosný příběh a jeho vizualita nedokáže určitou vykořeněnost dialogů i osudů uprostřed nehostinného fikčního světa nahradit. Nelze popřít, že pro osoby znalé komiksu se vše jeví jinak... Ježto se však mezi ně neřadím, musím nutně posuzovat Immortel jako zmatený a místy nudný pokus nové generace, který teprve v závěru dokáže evokovat čitelnou atmosféru a vygenerovat jistý emotivní náboj. Enki Bilal si ukousl velké sousto, přeplnil ho symboly a obrazy, čímž rezignoval na pozornost nezasvěcených. Krom toho však nedokázal jako filmař udržet svoje dílo v koherentním celku, což je chyba těžko svalitelná na předlohu... ()

Adam Bernau

všechny recenze uživatele

Provařené zboží v novém obalu. Zajímavý kyberpunkový formát obsahující však jen klasickou nudu a zbytečnost. Egyptského boha očima svařujícího traverzu jsem ještě zvládl, ale když se frajerka skamarádila s držákem na toaletě, už mi to stačilo. No a jelikož se Hor vtělil do krásného disidenta, přičemž kyberfeťačka má přece tři měsíce staré orgány, nebylo už důvodu sledovat další děj. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ako pozerám, film má dosť kontroverzné hodnotenia. Pravdupovediac si ani neviem predstaviť, že by to bolo natočené v inej forme, ako animovanej a presne tento spôsob sadol, herci dokonca filmu prepožičali aj svoju podobizeň. Dosť dlhú chvíľu som čakal, akým smerom sa bude film uberať a musím povedať, že mohol byť trošku akčnejší, dramatická časť sa mohla kľudne stiahnuť. Lebo grafiku na to rozhodne mal! Trošku nedotiahnuté mi prišli aj dosť priemerné postavy príšer. Ale inak super aj čo sa týka záveru. Kľudne by sa podobných filmov mohlo točiť viac. Aspoň by už vedeli ako na to. 70%. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Comicsovou předlohu neznám. Vizuální podoba mi nepřišla nijak úžasná, byl bych radši, kdyby se tvůrci tolik nerozmachovali, když jim na to rozpočet nestačil. Už vůbec jsem nechápal, proč jsou některé postavy animované (docela mi to vadilo). Celkový chlad a odlidštěnost mohl být záměrem, takže to nekritizuji. Immortel je hodně náročný na sledování, divák nedostane nic zdarma. I tak se mi na něm něco dost líbilo, i když nedokážu přesně formulovat co. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film, který dozajista nesedne každému. Osobně mě ale tahle atmosférická pecka bavila - kombinaci animovaných sekvencí s hranými jsem shledal velmi zajímavou, jakož i velmi podařené výtvarné provedení filmu, kvalitní obsazení a skvělou hudbu, která vytváří v některých scénách skutečně působivý doprovod. Těžko lovit z paměti film, který by byl tomuto podobný - už pro tu celkovou originalitu za mě osobně 4 hvězdy. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (2)

  • Keď sa doktorka Turnerová rozpráva s Jill po prvýkrát, pozrie sa na digitálne zobrazenie Jilliných telesných predpokladov, ktoré hovoria, že jej výška je 4 palce a 8 stôp, čo v prepočte vychádza na približne 254 cm. (Melios)
  • Film volně navazuje na sérii komiksů "La Foire aux Immortels", za níž stojí režisér snímku Enki Bilal. (Terva)

Reklama

Reklama