Reklama

Reklama

Zimní pohádka

(TV film)
Československo, 1969, 40 min

Obsahy(1)

Děj inscenace jednoaktovky finského autora Runara Schildta "Šibeničník" se odehrává v zimě roku 1840 na statku ve Finsku. Pozdě v noci se vrací z lovu domů plukovník Toll. Dá se do řeči se svou mladou hospodyní Marií. Vypráví jí o svém životě. Přizná se jí, že kdysi v touze po moci koupil kouzelnou figurku Šibeničníka. Ta přináší svému majiteli úspěch, nelze ji však darovat ani zahodit. Je možné ji pouze prodat, a to vždy za nižší cenu, než za jakou byla koupena. Majitel se figurky musí zbavit před smrtí, jinak jej čeká věčné zatracení. Toll koupil Šibeničníka za pouhé zrnko písku. Marně se jej však později snažil prodat: nic nemá menší cenu než zrnko písku. Marie se rozhodne plukovníkovi pomoci… (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace nám šly, Lubor Tokoš jako negativní postava by kliďánko střihl i padoucha Kornelyho z Vinnetoua a Poklad na Stříbrném jezeře. Inscenace je vždy položena na kvalitním scénáři, tudíž kulisy jsou vždy druhořadé jako by divadelní, dneškem to Škoda. Drahomíra Hofmanová v blond je zajímavá ale kočka to byla jako královna ve Zlaté panně. Za mě 3 stars. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

První půl hodina je typickým znakem vleklé podívané televizních filmů ze 60. let. O Šibeničníku se dozvíme právě až v posledních deseti minutách, kdy já už byl opravdu unavený z toho neustálého remcání Lubora Tokoše. Je to konverzační nuda, ve které se jakožto ve filmové podobě nic neděje. Spíš než pro film měla literární předloha Runara Schildta posloužit pro rozhlasovou hru. [15. hodnocení, 1. komentář, 61%] ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Hra finského dramatika Runara Schildta (1888 – 1925) je ponurou, syrovou baladou o pošetilostech člověka, o pomíjivosti úspěchu a štěstí i o touze po lásce. Televiznímu provedení z dílny ostravského studia vévodí herecké kreace vynikajícího Lubora Tokoše i Drahomíry Hofmanové, kteří tento temný příběh proměnili v uhrančivou erupci slov a pohledů. [Nic pro novodobé hlupáky a netrpělivce – viz. zdeny99]. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama