foto

Drahomíra Hofmanová

  • nar. 24.8.1943 (73 let)
    Zlín, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Drahomíra Hofmanová je dcerou akademického malíře Karla Hofmana (1906-1998), matka byla ochotnická herečka, její cesta za uměním byla tedy jasnou volbou. Původně se jako dítě věnovala baletu, kvůli vrozené vadě páteře musela tento svůj sen opustit. Vystudovala kamenosochařství na uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti, poté ještě absolvovala herectví v Brně na JAMU (1967). Hrála v Divadle Petra Bezruče v Ostravě (1967-1973), které v této době procházelou svou zlatou érou s řadou významných osobností, které v té době nemohly působit v Praze (především Jan Kačer). Ostrava tedy dala Hofmanové řadu velkých hereckých příležitostí, v klasickém repertoáru, ale také v pohádkách a hrách pro děti. Spolu s manželem pak odešla do Brna, kde natrvalo zakotvila ve Státním (dnes Národním) divadle (1973-2002). Na prknech, která znamenají svět, se uplatnila především v českém klasickém repertoáru, v polovině 80. let znovu krátce hrála v Ostravě. V roce 2002 odešla Hofmanová do důchodu, odstěhovala se na rodné Valašsko, ale pohostinsky hrála v Městském divadle ve Zlíně. V roce 2007 se ale znovu vrátila do Brna a dnes ji můžeme opět vidět na scéně Národního divadla, například ve Veselých paničkách windsorských nebo v Královně Margot.

Před filmovou kamerou stála poprvé ve slavném filmu VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968), o dva roky později pak vytvořila jednu z hlavních rolí v dodnes neprávem opomíjenem dramatu KATEŘINA A JEJÍ DĚTI (1970). Až na několik málo dalších zajímavých filmových příležitostí (KAPITÁN KORDA, 1970; DIAGNÓZA SMRTI, 1979) se již na stříbrném plátně příliš neprosadila. Svou roli v tom sehrály nejen mateřské povinnosti, ale také hereččina participace na významných uměleckých počinech, v době normalizace ovšem zakázaných. V 80. letech ale hrála v řadě isncenací ostravského a brněnského televizního studia, významná je její herecká účast v řadě pohádek, hrála také v seriálu NEJVĚTŠÍ Z PIEROTŮ (1990). V roce 1999 se pak po dlouhých letech vrátila před filmovou kameru, aby ve filmu NÁVRAT ZTRACENÉHO RÁJE (1999) zopakovala svou kreaci Veselé vdovy z Jasného Všech dobrých rodáků. Významnou část tvorby Drahomíry Hofmanové tvoří také její práce pro rozhlas a dabing.

Drahomíra Hofmanová je podruhé vdaná, jejím prvním manželem byl již zemřelý divadelní režisér Pavel Hradil.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2012 Komedie za oponou (divadelní záznam)
2009 Gazdina roba (divadelní záznam)
2005 Kamenný klíč (TV film)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2003 Janek nad Janky (TV film)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Klaudynka (S02E01)
1999 Návrat ztraceného ráje
O bojácném Floriánkovi (TV film)
Osudové setkání (TV film)
Zakletý vrch (TV film)
1998 Bedna s datlemi (TV film)
Harumpant (TV film)
Jak přišli kováři k měchu (TV film)
Stromy umírají vstoje (TV film)
1997 O Držgrešlovi a Drždukátovi (TV film)
Zvědavý osel (TV film)
1996 Jak se Kuba stal mlynářem (TV film)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1993 Fontána pre Zuzanu 2
1992 Hřeben (TV film)
1991 Pravda visí na vlásku (TV film)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
Začátek dlouhého podzimu
1987 Jemné umění obrany
O písaři Tomáškovi (TV film)
1986 Třetí sudička (TV film)
1985 My holky z městečka (TV seriál)
1983 O zakletém hadovi (TV film)
Restaurace (TV film)
1982 Šťastný domov (TV film)
Za humny je drak
1981 Elektřina (TV film)
Zelené červené jablko (TV film)
1980 Moje kone vrané (TV seriál)
Zlatá panna (TV film)
1979 Diagnóza smrti
1975 Město nic neví
1974 Poštovský panáček
1973 Javorová fujarka (TV film)
Nultý kilometr (TV film)
1970 Kapitán Korda
Kateřina a její děti
1968 Všichni dobří rodáci

Dokumentární

1991 Případ Salieri (TV film)

TV pořady

2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace