Kalvárie (festivalový název)

Ordeal, The

Drama / Horor

Belgie / Francie / Lucembursko, 2004, 94 min

Fabrice Du Welz

Chápu dobrá i špatná hodnocení, tohle může být i pro fanoušky exploitationu dost nedivácká záležitost. Rozhodně nejde o detailní zobrazování násilí, "jen" o vyšinutou až surreálnou atmosféru. Naturalistický look jako ze 70. let, který by žádný americký film nemohl v dnešní době mít. Evropa jede. Calvaire je pro někoho špatným filmem, ale rozhodně nelze označit za rutinu. V tomhle režisérovi, kterého neumím vyskloňovat, rozhodně něco dříme, brzy uvidíme jak zapůsobí druhým filmem, Vinyan vychází v dubnu na DVD a určitě půjde o přístupnější záležitost.(22.2.2009)

Velice příjemné překvapení, v rámci novodobého exploitation patří Calvaire k absolutní špičce. Snímek nehraje na přehnanou brutalitu a krvavost, šlape spíše po psychologické cestě. Tudíž působí docela uvěřitelně a reálně, což divákovi na klidu nepřidá. Partička vidláků je vyobrazena nadprůměrně odporně, jen v málo podobných snímcích jsou působivější (Storm Warning). K plnému hodnocení schází sympatičtější hrdina, ke kterému by bylo snažší najít cestu, vžít se do něj a více ho tak litovat. Moc děkuju Belgii (Francii, Lucembursku) za tenhle film, takový dnes nemá v USA velké šance vzniknout. Horror movie of the year(29.8.2008)

• obitus

Francouzska novinka, ktera je pro me osobne velkym zklamanim. Po vetsinou nadsenych reakcich jsem se tesil na opravdu intenzivni zazitek, ale dostalo se mi jen koncentrovane nudy. Pribeh zpevaka, kteremu se na venkove rozbije auto a stoji ho to nakonec malem zivot neni sice dvakrat originalni, ale to by az tak nevadilo. Bohuzel vetsinu filmu se nic moc nedeje a i kdyz to moc hezky vypada (skvela kamera) a je to dobre zahrane, nejak to nema silu a snaha sokovat vetsinou uplne vysumi do prazdna.(15.8.2005)

Stalo se Vám někdy, že jste viděli nějaký film a ještě pár let jste o něm mluvili??? A nebo když se Vás někdo zeptá, zda jste viděli nějaký podivný dobrý film a Vy neustále říkáte jeden název filmu??? Tak to se mně i mé sestře stalo u filmu "CALVAIRE"! Dodnes se z toho nemůžeme vzpamatovat! Opravdu tak psychicky napínavý a perverzní film jsem v životě neviděl! A přísahal jsem na svou smrt, že ve Francii a v Beneluxu "NIKDY" nepůjdu do LESA!!(15.7.2008)

• Pumiiix

Velké zklamání. 4/10*(14.2.2010)

Kvalitní psycho ze zemí Beneluxu. Charismatický zpěvák Marc se po cestě na vánoční koncert dostane do zapomenutých končin plných bláznů a dementů, co už na první pohled smrdí a ošukají všechno, co se hýbe. A Marc nemá k děvce až zase tak daleko, jak by se mohlo zdát... Docela depresivní snímek, jehož první polovině by určitě prospěl o něco větší spád. Ale big thumbs up za štědrovečerní večeři a prase na vodítku. (screeny)(1.1.2009)

Pro mě trošku zklamání, sice prostředí je pro tenhle typ hororu absolutně dokonalý, stejnětak banda vidláků působivě úchylná a taneček v hospodě tak podivnej, až byl mrazivej, ale celkově mi to přišlo slabší než jsem čekal. Samotný psychický a fyzický mučení mi přišlo málo dotáhnutý a krátký, i když moc pěkně realisticky působící, byla z toho cítit taková správna bezmocnost oběti a konec a vlastně celá ta pointa s Glorií mi přišla blbá a dost divně podaná.(31.7.2008)

V rámci žánru absolutní vrchol. Explotation horror ve své nejryzejší, nejčistší a nejmrazivější podobě. Tvůrci sice během filmu lehce brnknou o řadu tradičních témat z kultů počínaje Deliverance (1972), Straw Dogs (1971) a The Texas Chaisaw massacre (1974), ale opravdu jen lehce, aby dodrželi pár klasických klišé. Příběh mladého zpěváka, kterému se poláme minibus někde v odporném lese poblíž odporné osady vesnických buranů, je skutečně děsivý a v běžném divákovi zanechá jistě nesmazatelnou stopu. Nejděsivější na tomto filmu je, že je velice uvěřitelný, takový příběh by se mohl v podstatě klidně někde stát. Stejně tak i samotné filmové ztvárnění vykazuje pocit skutečnosti a reality. Nehledě na to, jak se vybarví postavy filmu, které jsou totálně psychicky ujeté, první polovina je jen tím známým klasickým mrazením, kdy víme, že ten hodný, citlivý a překvapivě empatický dědek, u kterého zpěvák nalezne útočiště, má něco za lubem ... Něco tak nekalého, odporného, ujetého a zvrhlého, že si to rozhodně dopředu nebudete moci představit. Vše, co se ve filmu odehrává, je opravdu psycho. Jsem rád, že se tvůrci filmů vrací v posledních letech k těmto silně eplotačním tématům. Tohle je opravdu kvalita. Pro nezvyklého diváka však traumatizující zvrhlost, proto raději dopředu varuji ...(28.7.2008)

Dusný dedinský survival so 40 minútovým rozbehom, ktorý by sa dal spláchnuť za 10 minúť aj to by to bola ťažká zívačka. V kontexte toho čo následuje po (must-see) redneck disko žúrke tomu rozumiem, a je to škoda. Fabrice Du Welz sa vie oháňať kamerou a grungy štýlom filme silne evokuje Gaspara Noé, čo je pre tento film určite to najorechovejšie. Trochu zamrzí vypustený záver, ale na logiku sa v týchto vodách nikdy nehralo. 60%(27.2.2009)

• Faustka

Tenhle vidláckej úlet mě nebral. DIVNEJ!!! Nelitovala jsem toho "zpěváka"...pche...patřilo mu to, takhle nevýraznej chlap, bez jiskry, ječel, mečel a skučel, jako starej kozel, byl posranej strachy a jediný co zvládl byl běh, když už šlo do tuhýho...potom mu došli síly, tak už se jen klátil...hekal a vřeštěl, jak baba na trhu...no vlastně hadry na to měl "transvestit Gloria". Jednu dávám, jen za tu taneční kreaci magorů v hospodě...ta byla rajcovně úchylná...tleskám.(27.7.2009)

• petero

Od v podstate francúzskeho hororu i keď belgického režiséra dnes fanúšik hororu čaká notnú dávku brutality hlavne keď je to príbeh človeka čo sa dostane do spárov značne úchylných vidlákov a teraz trošku zaSPOILERujem pretože som čakal že obeť sa schopí a začne miestnych masakrovať pri úteku za slobodou ale film sa drží hodne reálu ako by to asi mohlo aj v skutočnosti byť a k zbrani sa dostáva tesne pred záverečnými titulkami. Všetko je to strašne naťahované i keď naturalistické ale aj nudné a tak najzaujímavejšou scénou mi prišla vynikajúca hororová skladba ktorú predviedol miestny štamgast v krčme na klavíry, teda hlavne jej začiatok.(13.2.2008)

Já teda nevím, čekala jsem mnohem více šokojící, prapodivné, ohromující či jinak neobvyklé a dosud nepoznané pocity, ale krom nudy z první půlky filmu, navíc bez filmové hudby to se mnou moc nehlo. Toho zpěváka jsem samozřejmě litovala - no, každej na to máme jinej názor:)), i když "ženesepa" neposlouchám. Narazit na taková individua, to se může stát každému z nás a v dnešní době už je úplně jedno v jakém státě, městě nebo lese.. Jen jsem netušila, že se u toho taky zasměju. Taneček netaneček, nebo spíš takové hopsání ala "vytřepu ze sebe duši" vesničanů v hospodě, při bušení jednoho z nich do klavíru, které se podobalo spíše škrabání nehtů o tabuli, než melodii lahodící uchu, mně na tváři vykouzilo i úsměv. A paradoxně úsměvných situací tu pro mne bylo více, než těch šokujících. Zkrátka v prdeli jsem z toho nebyla.(21.6.2009)

• Ruut

Uvěřím bez problémů, že na samotě u lesa straší pominutý dědek a že má k ruce místního retarda. Ale co znamená ta nedaleká vesnice, kde žije jen tlupa dalších úplně stejných bláznů? Hodně špatný scénář nezachraňuje bohužel ani dobrá režie. Napětí skoro nulové. A násilné scény tačené dost unile, takže Calvaire nemůže ani pořádně šokovat. Nuda.(9.2.2009)

První poznatek? Soulož s prasaty je jen zlomek toho, jaké hrůzy diváka v průběhu filmu čekají. Přesto opravdu naprosté nadšení a pro mě bez nadsázky jeden z nejpůsobivějších filmů vůbec. Jsou zkrátka snímky, na které je člověk připraven až v určitém věku... A pak jsou filmy, na které Vás nepřipraví vůbec nic. Což je přesný příklad Calvaire. KVIFF 2010(10.7.2010)

• bassator

45th KVIFF 2010 - FOCUS ON BELGIAN FILM - Zaostřeno na belgickou kinematografii (Calvaire / THE ORDEAL / Kalvárie)(24.8.2011)

Jsem zklamán. 45 minut se tam nic neděje, když pak něco začne, stejně to nemá moc tempo. Není tam jediná napínavá scéna, obsazení nezaujalo a vlastně jsem to asi ani moc nepochopil. Taneček byl..no dejme tomu zajímavý. 55%(20.6.2011)

• Ai.ma

jednu hvězdičku za plakát.(25.12.2008)

• heyda

Co to proboha mělo znamenat? SPOILERY: Začalo to scénkou, kdy si chce šedesátiletá babča ještě zadovádět s třicátníkem, který se stal celebritou v tamním domově důchodců tím, že zpívá úchylné songy, které evidentně frčí, jak disko v osmdesátých. WTF?... Pak se děj hezky přesune do tajuplných lesů, kde se nachází 2 degeneři. Jeden honí celý film psa a nakonec je šťastnej, že ho našel (našel ale tele, kokot).... No a ten druhý měl asi kdysi nějakou ženu, která byla natolik rozumná, že vzala od něj rohy, jenže on se s tím chudáček nevyrovnal a proto se začne hezky starat o svého hosta a to natolik, že našeho slavného zpěváka převleče do babičkovských šatů a rázem je z něj manželka Glórie. To všechno by se ještě dalo tolerovat na 1 hvězdičku. Ale pak přišla na řadu pasáž s obyvateli místní vesničky, stylový folklórní taneček a nesmyslná přestřelka, která pohřbila film ještě hlouběji. Vezmu-li v potaz tohle všechno + totálně ujeté chování postav + divný scénář + absenci napětí + absenci krve + milión chyb, tak mi musíte dát za pravdu, že to nelze hodnotit jinak než ODPAD.(25.1.2011)

Pro mě dost rozpačitý film. První půlka se sice vleče, ale jde z ní cítit určité ticho před bouří, něco jako "každou chvíli to vypukne". Což o to, druhá půlka naběhne do jakýchsi exploitation vod, ALE... Hlavní hrdina, kterého drží v zajetí pošahaný stařec, nemá ani kapku soudnosti a vzdoru na to, aby něco podnikl pro svou záchranu nebo (nedej bože!) pomstu za své trýznění a prznění. Tenhle týpek je prostě štětka od přírody! Na druhou stranu skvěle zapůsobila kamera a ponuré prostředí statku uprostřed ničeho. Spíše mi to přišlo jako ukázkový příklad toho, jak forma vítězí nad obsahem. Ale vzhledem k tomu, že Calvaire se mě zdál přece jen "čtivější mezi řádky" než Vinyan, tak nemohu jinak, než za 50%.(27.7.2010)

Čekal jsem to horší, ale mohlo to dopadnout i lépe. Horor s nápadem, který mě udivoval po celou dobu filmu. Při přijezdu na penzion se mi zdál divný jen člověk, který hledal svého psa. Nakonec se to zvrtlo v dobrou podívanou. Hlavní herec Laurent Lucas mi tolik neseděl, přesto zvládl svou práci obstojně. Slabší začátek, za to lepší konec. Spíše střídavé pocity, chvilku jsem přemýšlel nad horším hodnocením, tak že beru Calvaire jako lepší tři hvězdy... 6/10 = 65%(10.10.2011)

<< předchozí 1 2 3 4 5