Reklama

Reklama

Kalvárie

(festivalový název)
  • Belgie Calvaire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marc Stevens je hezký, mladý zpěvák, který cestuje svým Vanem od města k městu. Bohužel uprostřed lesa se mu pokazí auto. Pozdě v noci, za nepřestávajícího déště nemoudře poslechne radu Belga Boryse a vydá se do hotelu majitele Paula Bartela. Na začátku se zdá být majitel mílým a samotným člověkem, ale později se projeví jeho psychopatické stránky. Nabízí Markovi pomoc v nápravě auta. Zpěváka už znepokojuje při procházce lesem pohled na vesničany znásilňující prase. Jeho obavy jsou na místě. Bartel zničí jeho auto, omámí ho... a tady začíná Markova noční můra. Noční můra, která se skládá ze svázání, skalpovacích elementů, ukřižování a znásilnění... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (168)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na bizarní filmy se rád podívám, tahle úchylárna mě však za srdce nevzala. Větší část filmu se nepříjemně táhne a jeden neví, zda se jedná o existenciální drama, či dokument o hospodě na samotě u lesa. Hlavní hrdina se sice pokouší dostat ze zajetí psychopatického hostinského, ale nakonec místo boje jen tak přežívá. Myslím, že ve skutečnosti by bojoval více, jelikož pud sebezáchovy má člověk v sobě zakódovaný hodně hluboko. Žádná z postav si sympatie diváka nezíská, a tak je vcelku jedno, kdo a v jakém pořadí se odebere na věčnost. Vrcholem bizarností je scéna ve vesnici u piva, kdy jeden magor sedne ke klavíru a zbytek magorů se pustí do tance. Přehlídka debilů jako ze sanatoria pro těžce postižené...Nejlepší na filmu je kamera a lesní scenérie, zejména bažiny s povalujícími se kotouči mlhy. Na dobrý film je to ale hodně málo. ()

Khumbac 

všechny recenze uživatele

Je třeba si to nechat rozležet v hlavě, aby k tomu člově vůbec něco mohl napsat. Řádná zvrácená vdilácká nechutnost s prasety + děj s "Glorií" neboli zpěvákem. To vše ntočeno jakousi poloamatarskou kamerou. Záběr když jede zpěvák v autě mi trochu připomínalo Tarantinovo/lynchovsko umění. Když se na pozadí promítala cesta bylla to nudná nutná blbost, nad kterou člověk zafará:) Závěrečná honička mohla být delší a lepší. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Dusný dedinský survival so 40 minútovým rozbehom, ktorý by sa dal spláchnuť za 10 minúť aj to by to bola ťažká zívačka. V kontexte toho čo následuje po (must-see) redneck disko žúrke tomu rozumiem, a je to škoda. Fabrice Du Welz sa vie oháňať kamerou a grungy štýlom filme silne evokuje Gaspara Noé, čo je pre tento film určite to najorechovejšie. Trochu zamrzí vypustený záver, ale na logiku sa v týchto vodách nikdy nehralo. 60% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsem teda čekal něco víc. Slušná kamera a herecké výkony, taky to má pár atmosférických scén a dokáže to i občas působit správně hnusně a to i bez jakékoli krvavé scény. Ale jinak je to mdlé a od ostatních exploitation filmů se to zas tak moc neliší, aspoň příběhem ne. Nejvíc mi ale vadí, že se to tváří jakože strašně psychologický film a přitom tu ta psychologie není skoro vůbec. Co vlastně víme o hlavním hrdinovi kromě jeho povolání? Co víme o Bartelovi kromě toho, že mu umřela žena a jemu z toho hráblo? A hlavně - proč pak zničehonic hráblo celé vesnici? Na základě čeho? Pokus o přesah (jestli jo, tak je ta extrémní černobílost spíš k smíchu), kvůli odlehlosti od celého světa? Hromadu věcí abych si domýšlel bez žádných vodítek. U filmu, co chce být psychologický. Špatné to rozhodně není, jak už jsem naznačoval, v určitých momentech to funguje dobře (hlavně teda uprostřed filmu, kdy se to konečně celé rozjede), ale čekal jsem od toho prostě něco víc. 3* ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ano, cesty lidské mysli a psychiky jsou opravdu klikaté a nevyzpytatelné. Skutečná uchylárna. Až se vám bude chtít smát, jak dobře vymyšlená, skvěle napsaná a výborně odehraná. Jackie Berroyer v roli Bartela je až geniální, vesničané bizarní a hlavní hrdina nesympatický, jeho zpěv stejně jako fňukání je otřesně nepříjemné. Jeden z těch filmů, kde vůbec nikdo není normální a občas z toho vzniknou krásné scény, jako např. ta s fotografiemi ošetřovatelky nebo hospodské hudebně-taneční číslo.... Až bych se nebál to napálit naplno. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Režisér filmu se vyjádřil, že chtěl vytvořit film, ve kterém diváci sympatizují se zápornou postavou, a ne s jeho obětí. (aknamor)
  • Podle režiséra jsou ve filmu jen dvě postavy, a to Marc a Bartel. Ostatní lidé ve filmu jsou jen jakousi variací na postavu Bartela. (aknamor)
  • Kromě houslí v závěrečné scéně a následných titulcích a hry na klavír ve scéně v hospodě není ve filmu žádná další hudba. (aknamor)

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama