Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dave Spritz (Nicolas Cage), oblíbený moderátor televizního počasí v rodném Chicagu, dostane svou životní šanci poté, co je pozván na konkurz do ranní show. Zatímco jeho profesní kariéra se ubírá tím nejlepším směrem, jeho osobní život je v troskách. Prožil bolestný rozvod, má problémy se svými dětmi a jeho otec, držitel Pulitzerovy ceny (Michael Caine), onemocněl. Balancuje mezi optimismem a depresí a hledá sám sebe. Zatímco se Dave snaží získat nad situací kontrolu, začne si pomalu uvědomovat, že život je, stejně jako počasí, naprosto nepředvídatelný. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tak si říkám, že jsem vlastně docela zvláštní člověk. Zatímco při chladném vyvražďování v Schindlerově seznamu jsem byl poměrně chladným divákem, tak krátká epizodka, kdy Dave běží s plněnou taštičkou vedle automobilu mě dohnala k slzám. Podobný typ filmů mám opravdu rád a rozhodně tu nejde jen o smolaře. K samotnému snímku jsem přistupoval poměrně skepticky, nevěřil jsem, že by se mi mohl líbit, už jen protože jej natočil Gore Verbinski, kterého opravdu nemusím. Jenže jaké pak bylo mé překvapení, když jsem do samotného příběhu vklouzl hned v prvním záběru, bylo mi jasné, že nakonec to dopadne úplně jinak. Ještě trochu odbočím a prozradím vám na sebe jednu maličkost, mám totiž jednu odpornou vlastnost, soudím film podle začátku, když jsem okouzlen prvním záběrem, je mé hodnocení je většinou dost vysoké, pokud jsem zhnusen, mám co dělat, abych snímek dokoukal, i když se pak poměrně dobře rozjede, nedokážu si k němu vytvořit žádný vztah. Tak a teď už konečně k samotnému snímku... Vím, že bych tím slovem neměl plýtvat, ale Pan Rosnička je geniální. Když jsem si tu pročetl pár komentářů zarazil jsem se zejména u toho od uživatele Lima, se kterým mohu souhlasit, až na pár věcí. Pan Rosnička je opravdu sled epizodek a vážně se jedná o film plný životních mouder, ale rozhodně není hloupý, chce to jen chápat. Btw srovnání s Americkou krásou mě napadlo také. Samotná děj lze poměrně snadno rozfázovat na několik částí, sledujeme komorní drama mezi otcem a synem, mezi Davem a jeho životem a v neposlední řadě jeho vztahy s rodinou. Tady je docela nutné vyzdvihnout nesmírně povedený scénář, který se nad ničím nepozastavuje a ukazuje vše bez příkras, přesně tak jak to v běžném životě vypadá. Scénář je vůbec jedna z věcí, která tento film vyzdvihují nad většinu ostatních, je totiž perfektní a to jak po stránce dialogové, tak i po té dějové. Pokud k tomu přidáme úchvatné hrátky se symbolikou, podobné experimenty s barevností, jaké byly i Il Mare, perfektní herecké výkony a nádhernou hudbu, získáme jeden z nejlepších snímků uplynulého roku. Co k tomu říct závěrem, Gore kašli na blockbustery a věnuj se raději takovýmto filmům. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Steven Conrad | Hudba: Hans Zimmer | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Escape Artists | Rozpočet: 22 miliónov $ | Tržby: 19,039,770 $ || Neprekvapujúci kasový prepadák. Emočná plochosť a schopnosť scenára znechutiť všetky postavy k nefandeniu je obdivuhodná. Blbé téma s blbými postavami v skvelom kabáte hviezdych hercov a inscenačného týmu. 3 len pre to, že vzťah otca a syna medzi Cageom a Caineom naozaj fungoval. 60% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Sled zdanlivo nesúrodých epizód z niekoľkých týždňov večného smoliara, ktorý vo výsledku obsahuje silnú výpoveď o postavení muža stredného veku. Kto z nás nezažil ten pocit, že nech sa snažíme akokoľvek, rovnako je všetko inak a väčšinou k horšiemu? Podobných filmov je samozrejme množstvo, ale tento ma proste nejak bavil viac. Pekný, skôr smutnejší príbeh. Keby hral hlavného stroskotanca ktokoľvek iný než Nicolas Cage, bolo by to oveľa horšie. Nicolas Cage dokáže zahrať čokoľvek a sem sa jednoducho hodil. No, žiadny veľký zázrak tento filmík nebol. Avšak herecké umenie Nicolasa Cagea je nesporné, dokázal vyzdvihnúť tento napospol smutný snímku a dodať mu patričnú úroveň. Myslím si, že keby tam nehral on, tak by to také nebolo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film byl pro mě obrovským překvapením. Od pana Verbinského jsem vůbec nečekal takhle komplexní film se silnou vypovídací hodnotou o nedostatku štěstí a spokojenosti v životě člověka moderní západní společnosti. O člověku, který má na první pohled všechno, ale materiální dostatek až nadbytek mu nemůže pomoci překonat prázdnotu jeho života bez smysluplnosti plynoucí z práce, bez naplňujícího rodinného vztahu a bez uznání ze strany rodičů, v tomto případě velmi úspěšného otce, spisovatele oceněného Pullitzerovou cenou. Vynikající, typově přesný, posmutnělý Cage i v roli jeho otce, staromilského intelektuála, Michael Caine. Nová Americká krása, i když napodruhé už samozřejmě ne s takovou průrazností... Podobné filmy: Americká krása, Volání o pomoc, Elementární částice, Štěstí na dosah, Ztraceno v překladu, Ledová bouře, Tichá dohoda ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V peňaženke máte iba jeden dolár a smrteľne chorý otec chce noviny. Niekto po vás hodí hamburger či kolu. Manželka si to rozdáva s novým priateľom. Vášho syna sexuálne obťažuje nový poručník. Čiže máte opäť deň blbec. Až kým si neuvedomíte, že máte rok blbec a vlastne posledné desaťročie blbec. Potom vás nezachráni ani relatívne dobrá práca, kde si prídete na slušné peniaze. Občas som rád, že i keď som cca vo veku hlavnej postavy, tak som si nezvolil tento životný smer, on by ale napriek všetkému asi nemenil s niekým bezdetným. Dej v podstate nezačína ani nekončí, kríza stredného veku je príliš dlhá, monotónna a napriek tomu zložitá, aby dokázala uspokojiť potreby dramaturgického oblúku. Nechýbalo veľa a mohli sme tu mať ďalšiu klasiku, ale niečo tomu skrátka chýba, i keď sa ťažko identifikuje, čo presne... 70% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Nicolas Cage (David Spritz) nahral všetky vnútorné monológy v nahrávacom štúdiu ešte pred natáčaním. (sWONDER)
  • Dave (Nicolas Cage) jazdi vo filme na aute Volvo S80. (sWONDER)
  • Studio Paramount Pictures i přes protesty navrhlo, aby se místo Chicaga natáčelo v Kanadě. Gore Verbinski a Nicolas Cage však trvali na tom, aby se točilo v Chicagu. (becki_tu)

Související novinky

Cage jde z role do role

Cage jde z role do role

05.03.2005

Příští film Nicolase Cage bude režírovat Neil LaBute. Režisérův dlouho očekávaný projekt THE WICKER MAN, je remakem thrilleru z roku 1973. LaBute hodlá postupovat podle vlastního adaptovaného scénáře… (více)

Reklama

Reklama