Reklama

Reklama

Království prstenu

(TV film)
  • Česko Prsten Nibelungů (více)

Obsahy(1)

Bombastické televízne spracovanie najslávnejšej germánskej legendy. Fantasy príbeh nakrútený podľa ságy o Nibelungoch, ktorá inšpirovala J.R.R. Tolkiena pre jeho románove bestsellery, ale aj Richarda Wagnera, jedného z najfenomenálnejších svetových skladateľov. Príbeh plný mágie, vášne a dobrodružstva sa odohráva v dávnoveku, v čase prechodu zo starého sveta bohov do nového veku. Tento svet bol ovládaný mágiou a kúzlami a bohovia sa prechádzali spolu s ľuďmi po rovnakých cestách. Spomedzi ľudí je jeden vyvolený, aby skoncoval s kliatbou démonov a raz a navždy oslobodil svet ľudí od nekonečného krvipreliatia. Tento udatný muž, kováč Siegfried však musí zdolať mnohé prekážky a čeliť mnohým intrigám, ktoré chcú jeho úmyslom zabrániť... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (143)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný by měl točit Nibelungy než Němci, konkrétně Bavoři. Tento film, pravda, vznikl v koprodukci, ale režisér je německý. Jde o velmi zdařilé (byť dosti volné) zfilmování starogermánské ságy, které by nemělo být hodnoceno optikou diváka, který zná jen Pána prstenů. Výborná hudba, vhodní herci. Relevantní je srovnání s dalšími filmovými adaptacemi Nibelungů. Harald Reinl natočil v 60. letech též velmi zdařilou verzi, která se mi jeví v něčem ještě lepší než tato. Zdá se mi pohádkovější, malebnější a více se drží původní literární předlohy. Navíc nemám rád přílišnou akčnost a naturalistické znázornění válečných scén, které, bohužel, jsou v novější tvorbě pravidlem (zde jsou naštěstí jen v úvodu 1. části filmu). Tomuto Edelovu dílu těch 5 dávám, i když vidím, že je nikdo z komentujících přede mnou nedal. Ad paascha: co je na tom filmu východoněmeckého? ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že na televizní poměry se jedná o velmi zdařilé dílo. Je na něm znát punc "evropské" produkce, tedy menší rozmáchlost příběhu a vetší věrnost předloze, která zde není nijak zvlášť zprzněna. Herci hrají velice slušně, za sebe musím pochválit Kristannu Loken, jejíž obsazení za Brynhild je prostě geniální. Naopak mě spíš zklamal Benno Fürmann, který hrál na moje gusto příliš unyle. Spíš by se hodil do Wagnerovy opery, i když tam by nejspíš musel opět předstírat zpěv :-). SPOILER Závěrečná scéna, kdy se Brynhild objeví na lodi se Sigurdovou hranicí, nebyla dost efektní - jednak vizuálně scéna s počítačovými plameny nevypadala moc dobře, jednak to chtělo trochu natáhnout scénu sebevraždy, v téhle scéně je trocha patosu na místě. A závěrečná písnička je sice moc pěkná, ale svou moderností se tam nehodí. ()

Reklama

Dallas 

všechny recenze uživatele

Na TV produkt je to kurňa dobré fantasy. Už som to napísal mnohokrát a zopakujem to znova, že fantasy jednoducho milujem. Legendu o Nibelungoch som poznal, len velmi okrajovo a príbeh ma príjemne prekvapil. Už na začiatku ma pohltil a čakal som ako to celé dopadne. Síce je to trochu predvídateľné, ale čo už. Samozrejme, že je vidieť, že ide o TV film. Herci sú tiež klasicky televízny(výnimky sú Sydow a Loken). Ale réžia je však nad televíznym priemerom. Hlavný hrdina mi pripadal trochu prihlúple. Zato Kristanna Loken je severská kočka tak krásna ako je veľa na Islande gejzírov a ani herecky čuduj sa svete sa tu nestráca. V druhej polovici sa vytráca akcia a dej sa nám zamotáva. To však nevadí, lebo nakoniec sa všetko vyrieši tak ako sa na starú pohanskú legendu patrí. Možno som z hodnotením išiel trochu vyššie, ale na TV film je to skrátka výborné. 70% ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale herecký projev Benno Fürmanna v roli Siegfrieda mi silně připomínal herectví (dnes již legendární) Arnolda Schwarzeneggera v Barbaru Conannovi nebo možná ještě spíš (neméně "legendární") Davida Hasselhoffa v Knight Riderovi. Siegfriedova role vyžadovala někoho, kdo by působil udatně a odvážně, ale také inteligentně. A mě by tam sedl více někdo, kdo má spíš pod čepicí, než kdo to má v pažích... Ačkoliv... možná se nakonec Fürmanův macho styl do pojetí role docela hodil - i když jsem toho náfuku občas z duše neměl rád a přál mu, aby ho drak usmažil na škvarek. Štěstí však stálo při Siegfriedovi a on proplul se ctí všemi nástrahami, až do pochmurného finále. Za to Kristanna Loken mi nedostatky v obsazení rolí vynahradila - ta se mi tuze líbila:-) _______ Autoři se severské legendy až tak nedrželi, a tak došlo k několika změnám. Příběh, který je v legendě roztahaný do mnoha let, se zde trochu smrskl, také bylo pozměněno několik reálií (plášť neviditelnosti byl nahrazen maskou, která umožňuje změnit vzhled; o jediném zranitelném místě na těle se král Gunter dozvěděl nikoliv od své sestry, ale přímo od Siegfrieda atd...). _______ Nicméně zůstává otázka, kam s ním... Styl vyprávění i výprava působí hodně pohádkovým dojmem. Ale přitom to nekončí zrovna právě happyendem, za což děti dvakrát nepoděkují... :-) _______ Líbilo se mi vcelku citlivé vyobrazení koexistence dožívající pohanské éry a nastupujícího křesťanství. Těžko říci, jestli vskutku taková tolerance existovala. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru fantasy je to možno celkom fajn, neviem posúdiť, keďže v danom žánri nemám príliš rozhľad. Za seba môžem povedať, že ma to príliš nechytilo, či už po vizuálnej alebo obsahovej stránke. Hneď na prvý pohľad bolo vidno, že film dopláca na nízky rozpočet, niekedy to vyzeralo chaoticky a amatérsky - aspoň na môj vkus. Samozrejme, hollywoodske triky nie sú pre mňa povinnosťou, moc si na ne nepotrpím, lenže aspoň taký zlatý stred... Uznávam však, že niektoré kulisy vyšli naopak parádne, bez hocijakých chýb. Ďalšie mínusové body vidím v hereckých výkonoch. Tie sa mi zdali absolútne odfláknuté, až príliš chladné. Iný herecký výber by prospel, hlavný protagonista mi svojim (ne)hereckým prejavom liezol na nervy v podstate celý čas a Kristanna Loken je síce pekná ale viac tu toho tiež nepredviedla. Z tých ostatných mi utkvel v pamäti možno ešte Pattinson, ktorý zahral taký priemer - viac mu však potenciál jeho postavy ani nedovoľoval (rozhodne lepšie, ako v upírskej ságe...). No a obsah? Tam si to netrúfam hodnotiť, keďže, ako som už spomínal, dobrodružné fantasy ide tak trošku mimo mňa. Bolo to však celkom pozerateľné, i keď niekedy trošku naivné - a na niektorých scénach by sa patrilo buď viac zapracovať alebo ich vypustiť úplne. Pôsobili totiž zbytočne, iba do počtu, nasilu vsunuté kvôli knihe... Taký priemerný koprodukčný televízny film. Vzhľadom na potenciál, ktorý mala predloha (nečítal som, iba som usúdil podľa popisu :-)) však mierne odfláknutá práca. 2/5 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Výtvarník John Chalfant navrhl draka Fafnira podle varana komodského a T-Rexe. (Zdroj: jchalfant.com) (Spinosaurus)

Reklama

Reklama