Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mám rád film noir, leč tahle parodie na zažité noirové postupy mne příliš nebavila. Nápad je to bez nadsázky neotřelý, ale trochu nešťastné bylo nejspíš převedení tématu do prostředí americké střední školy, patrně nejsem ten pravý cílový divák. Reflektoval jsem sice, že žánrová schémata tu byla dobře vystižena a jednání náctiletých hrdinů motivované etickými principy z knih Raymonda Chandlera má zajímavě absurdní rozměr, ale klasický prožitek z hard-boild detektivky se nedostavil a tahle pseudo - ,,drsná škola" ani dostatečně nepobavila... Tak nevím... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjdem trochu proti prúdu, keďže ma na tejto nízkorozpočtovke zaujala viac forma než scenár. Vynaliezavý strih, zaujímavé uhly kamery, snové sekvencie, hudba a zvuk a tak podobne. K tomu reflexia noirového subžánru v príbehu, kde mi bolo viac menej jedno, ako sa veci majú a pri záverečnom odhalení som akurát skonštatoval, ako si tvorcovia s konvenciami žánru pohrávajú, respektíve ich napĺňajú vo filme, ktorý vizuálne žiaden film zo 40 rokov nepripomína. Namiesto toho, aby som zažíval prezretie po tom, ako všetko do seba zrazu zapadá a ako je všetko inak a ja som sa nechal napáliť. Alebo si pokladal otázky typu, ako si to ten Brendan dokázal tak presne vycucať z prsta. Ale ako sa tu už napísalo, Brick sa naplno docení skutočne asi až po druhom pozretí. Či sa k nemu niekedy odhodlám, si nie som úplne istý. No a outfit JGL je príšerný a dosť ma v priebehu sledovania rušil. ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Mam par dovodov, preco take nizke hodnotenie. Absolutne nerealisticke spracovanie. Uplne mimo. Dalej ta hrozna hudba. Dlha stopaz. Fakt, ze hned od zaciatku som vedela, akym smerom sa to uberie a kto za tym stoji. Jednoducho ma to obralo o energiu a aj napriek tomu, ze o malo potencial, musim dat bohuzial iba dve hviezdy.Tie strasne, az parodicke sceny, ked bol Brendan mlateny Tugom, ked dostaval rany jednu za druhou, uplne hrozne vykreslenen postavy, niekedy mi to az pripominalo amaterske studenstke video, kde je nejasny reziser, kde herci nevedia co maju hrat a kde si asi slahli trochu z tej tehly ...ale, skoda slov. naozaj odporucam len takym , ktori maju chut si pekne ponadavat, ze na co som sa to dal do pekla nahovoit. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasická premisa "moje bývalá zemřela za záhadných okolností, a tak musím zjistit proč" zahalena do rádobytajuplného hávu, asi tak bych mohl charakterizovat Brick. Na tenhle snímek jsem se hodně těšil, i když jsem vůbec netušil o čem bude, obrázky, trailer a úžasné postery mě prostě dokonale dostali, ale to co jsem nakonec zhlédl bylo směšné. Herecké výkony ani technická stránka snímku nestojí za moc, jedná se o naprostý průměr, který neurazí, horší je to už se scénářem, který je dost zoufalý. Nejvíc to odnesly postavy, hlavně chlapec jménem Rambo (český překlad), ehm, kterého ještě dokonale zesměšňuje jeho představitel Noah Fleiss, jakýsi svalnatý bouchač (čemuž herec moc neodpovídá) s drsným kukučem (směšné). Závěrečná část u Draka v domě je asi vrcholem filmu, neboť úplný závěr, který následuje o chvíli později je opět ta nudná rozprávka, kterou jsme mohli sledovat celou dobu. Takže Brick má sice několik světlých momentů, ale celkově se jedná o snímek, na kterém by se mohlo ještě hodně zapracovat. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Rian Johnson .. Lunch & brick. __ Nesedlo. Příběh provařený, vyprázdněný a především málo uvěřitelný. Po režijní stránce snaživé, kamera také pracuje zajímavě, ale ani tak mne lynčující atmosféra nepohltila. Možná to nešlo i kvůli úplně otřesnému médiu, kterému vždy v intervalu několika minut na pár vteřin zamrzl obraz. Sice to podtrhovalo syrovost, rytmizovalo děj, ale také rušilo. A zkusit to znova? Hm, v nejbližší dooobě určitě ne.. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)
  • Rozpočet filmu byl pouhých 475,000$. Scénář byl hotov v roce 1997, Rian Johnson na film sháněl peníze 6 let. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama