Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to podvodník a lhář, to musí být jasné každému soudnému člověku. A Líza Curryová rozhodně soudná je. Nikdo přece nedokáže přivolat déšť. Nikdo nedokáže zařídit, aby se ničivé tornádo vyhnulo právě našemu městu. A zvlášť ne za pomoci tak směšných a primitivních prostředků, jaké ten blázen lidem prodává - a jaké si ti ještě větší blázni od něj kupují. Jenomže on neprodává jen ty svoje legrační tyčky. On prodává naději. Naději, že se nebe konečně zatáhne mraky a na vyprahlou, rozpukanou půdu se snese déšť, který lidé, pole i dobytek tak zoufale potřebují. Věří mu, protože Starbuck je nejen podvodník a lhář, ale i fantasta a snílek. Snílek, který dokáže lidi přesvědčit o své pravdě, který dokáže vidět krásu tam, kde ji jiní nevidí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

Zuzanyje 

všechny recenze uživatele

Neodolatelný lhář a snílek Burta Lancastera, jehož pohádkám o přivolání deště nikdo nevěří, ale jeho pohádce o kráse Katharine Hepburnová podlehne. Co mě na filmu fascinuje je vykreslení charakterů tří sourozenců - nejstarší už vzdal všechny své naděje, nečeká, že se ožení a nevěří, že by se kdy mohla provdat sestra. Nevěří na lásku, prý se sestra má stejně jako on smířit s tím, že zůstane sama. A přestat už s těmi pohádkami o tom, že dokáže být krásná, je přece úplně obyčejná. Prostřední sestra jen ve skrytu duše doufá a stále touží po lásce. Střídavě podléhá tomu, že na ni láska čeká a vzápětí propadá beznaději. A nejmladší ze sourozenců je plný optimismu a důvěřivosti, vidí před sebou svou lásku v červeném čepečku a je ochoten věřit i podivnému obchodníku s deštěm... ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

A tak proč ne... Je to pohádka o víře, která hory přenáší. V tomto filmu spíše déšt přináší. Hlavně ze začátku je film vtipný, pak zvážní a konec je tak cukrkandlový, že máte chuť vypláchnout si žaludek lákem od okurek, ale na druhou stranu ten čistý optimismus, trocha životní pravdy a dobří herci mě nakonec přinutili přiznat Obchodníkovi s deštěm čtyři hvězdy. Za mě 75%. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Obchodník s deštěm určitě není western, ta iluze zmizela s prvním auťákem, který se objeví na scéně. Není to ani komedie i když je tu pár vtipných scén. Je to krásný, dojemný film o jednom nečekaném setkání. Lisa je stará panna, která žije s dobráckým otcem a dvěma bratry - trošku přitroublým Jimem a inteligentním ale lehce bezcitným Jonášem a pomalu se smiřuje s tím, že je stará, ošklivá a nikdy se nevdá. Starbuck je podvodný obchodník s deštěm, který cestuje z města do města, v patách má zákon a nepřináší déšť. Přináší ale sny, fantazie a otevírá zamčené srdce. Obchodník s deštěm je v podstatě melodramatická divadelní konverzačka, ale naprosto skvostná, Hepburnová i Lancaster jsou fantastičtí, ostatní herci také nezaostávají, vtipné dialogy střídají ty dramatické či dojemné. Ano je tu občas teatrální přehrávání a námět je v podstatě banální romance, ale koho nedostane scéna ve stodole nebo finální rozhodování (nebo úplně závěrečná scéna) tak nemá srdce. Parádní klasický Hollywood. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obchodník s dažďom má vďaka svojej divadelnej predlohe omnoho bližšie k dobovým konverzačkám typu Mačka na horúcej rozpálenej streche ako ku klasickým westernom. Ocitáme sa okrem pár výnimiek spred prahov domov v dvoch interiéroch, kde padne len jedna poriadna rana päsťou a na tasenie koltov tu nikto nemyslí. Osobne ma film zaujal asi najviac tým, že zo súčasnej ponuky filmov málokedy natrafím na problémy osamelých tridsiatnikov a netušil som, že túto radosť mi urobí vyše 60 rokov starý film. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Obchodník s dažďom je obchodník s vierou a nádejou. Vierou v príchod dažďa, ale hlavne vierou v seba, svoju silu a je nádejou na lepší život. A niečo z toho obchodník aj prinesie. Film je skôr divadelným predstavením so všetkými neduhmi a záverečným šantením. Ale záver je milý viac, ako som čakal po dlhých dialógoch s veľkými životnými posolstvami, takže lepšie tri hviezdy. –––– Celý život toužím udělat zázrak a nic. Jsem prostě lhář a velký náfuka. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama