Valachiho svědectví
Krimi / Drama
Francie / Itálie, 1972, 125 min
Terence YoungHudba:
Riz OrtolaniPlakáty
Joe Valachi je vo väzení a musí sa chrániť pred mafiánskym bossom Vitom Genovese. Jediným východiskom sa preňho stáva porušenie omerty - zákona mlčanlivosti. Natočené podľa skutočných udalostí. (Ingwio)
lebowski
Podle skutečnosti,o mafii(18.3.2003)
Renton
Scénář: Stephen Geller(12.10.2010)
Enšpígl
No, napráskat mafii fízlům, na to musí být člověk minimálně Charles Bronson a ani to nemusí stačit pokud je šéf mafie Lino Ventura. Hodně chytlavý a napínavý příběh. Jenže jak třeba v naší zemi chcete napráskat policii policii, Vám, ani panu Kajínkovi ten snímek bohužel už neporadí.(1.1.2008)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $17,106,087║Tržby Celosvetovo $-║(26.7.2009)
Tuxedo
Dobrá gangsterka, pánové Scorsese a Coppola jsou však o několik tříd výše.(25.12.2007)
LiVentura
Skvělé... jedním dechem.(3.9.2007)
Aky
Ventura, Bronson, předloha podle skutečnosti a sedmdesátá léta francouzského filmu - copak by to mohlo dopadnout špatně?(5.11.2011)
mm13
Porovnávať to s Coppolom alebo dokonca Scorsesem (úplne iná doba, možnosti, filmové vedomosti, kontext!) je scestné. Zatiaľ čo ten prvý menovaný stvoril mýtus o mafii, Terence Young sa pokúsil... podať svedectvo! Vo svojej evidentnej snahe o autenticitu a neprikrášľovanie sa síce nevyhol istým zjednodušeniam (a ani prikrášleniu svojho hrdinu - inak jedna z najlepších rolí Charlesa Bronsona!), je to ale dobre odvedený kus poctivej roboty, skutočná klasika so správne dezilúznym finále. Rok 1972 bol však skrátka rokom iného filmu, ktorého tvorca zašiel čo do filmovej estetiky a filmovej reči o celé míle ďalej (o tom žiadna) a Valachi tým jednoznačne trpí dodnes! No v akomkoľvek rebríčku 10-tich najlepších mafiánskych filmov (ak chcete príbehov) by chýbať nemal! V rámci žánru tvorí ojedinelý, neprehliadnuteľný výkon, na ktorom sa ani v najmenšom nepodpísal zub času. Som už napísal - Klasika!(29.12.2007)
YURAyura
5/10 Zpocatku jsem mel za to, ze se konecne divam na konecne poradny film o mafii, ale nakonec to sklouzlo do stejne banality jako nejnadhonocenejsi film filmove historie - Kmotr. Ale jista mista byla podstane lepsi nez v Kmotrikovi. Jeste jsem se musel pousmivat nad vykradackou jiste ceske vyvojarske firmy ;]](21.11.2011)
TheSame
Kvalita, nečekal sem to... Můj oblíbenej historickej příběh nemohl bejt snad ani líp zfilmovanej! 5*(29.12.2010)
Vampireman
Nahý ženský, lesbismus, kastrace, velké množství krve, sem tam sprostý slovo... A za mě v podstatě stejný problém jako pozdější Klansman - silné téma, dobře zpracované, ale režijně uondané, pomalé. Co mě absolutně zaráželo byla postava Jill Irelandové, která, když hrála postavu o třicet let starší, měla na sobě jenom šedivou paruku a bylo jasně vidět, že herečce jí není ani čtyřicet. 3,5*(12.1.2011)
kinderman
První věta Maasova dokumentárního románu je jedno z nejlepších literárních otevření, jaké jsem zatím zaznamenal. Skutečný příběh převedl T.Young adekvátně do filmové podoby a Bronson zde vytváří jednu ze svých nejlepší kreací v titulní roli muže, který se z prostého mafiánského poskoka během 30 let vypracoval na trochu lepšího mafiánského poskoka a nakonec byl nucen zpronevěřit se přísaze, aby si zachránil život.(25.8.2010)
mortak
Nechtěli pravdu, ale gangsterskou historku. Toto Bronsonovo povzdechnutí na konci bohužel přesně vystihuje tento film, který neví zda být bulvárem či seriózním pohledem na Cosa Nostru. Ovšem oproti mytologickému Kmotrovi Maria Puza je tu naštěstí mnohem více cynismu (Venturova patetická řeč o přátelství) a odpudivého násilí (nikoli estetizovaného).(16.10.2011)
zette
Vyborna vyprava, hlavne interiery se povedly! Bronson je muj oblibeny herec a ani v tomto filmu me nezklamal. Dalsi z rady mafianskych snimku. Tento ma sice pomalejsi rozjezd, v prubehu vsak tempo nabere. Plusem je i to, ze scenar cerpa ze skutecnych udalosti.(21.10.2010)
Jizni Tlapa
Netradiční Bronson, který ve středních letech své herecké tvorby dokazuje, že umí hnout brvou a že kdejaká herecká póza mu není cizí. Podpořeno chytlavým vyprávěním se zajímavým scénářem. Dokresleno chytlavou hudební linkou. To vše pasuje Valachiho na nadprůměr. Nadprůměr je to ale bohužel lehký, neboť film má spoustu slabých míst...Typickým příkladem jsou chaoticky poskládané sekvence, zavádějící diváka místy do "slepých uliček" nechápání..70%(7.1.2012)
kebom
Dosť neúsrodý snímok, kde každý vraždí každého a dokopy o nič nejde... Čo sa však nedá prepáčiť, sú zábery z roku 1929 z New Yorku a v pozadí sa týčia dvojičky WTC dokončené až v rokoch 1970 - 1973. Alebo nové automobily vedľa "veteránov" z toho istého obdobia - trápne chyby.(31.7.2010)
Micro41CZ
Vcelku dobře zpracovaná exkurze Cosy Nostry se všemi významnými milníky. Když si k tomu vezmete knihu o organizovaném zločinu, zjistíte, že se velmi drží faktů, a to je asi hlavní plus snímku, společně s protagonistou. Zkratkovitost a neproniknutí do hloubějších motivací charakterů i událostí pak film sráží v očích diváka jen na zmíněnou exkurzi.(2.4.2010)
Seti
Jak mi mohla tahle perla mého oblíbeného žánru tak dlouho unikat? Režie nebo scénář možná nejsou tak strhující jako u Kmotra nebo Mafiánů, ale vypovídající hodnota Valachiho svědectví je možná ještě větší. Rekonstrukce složité struktury a několik dekád probíhajících aktivit new yorské Cosa Nostry, natočená podle skutečných výpovědí korunního svědka, jenž porušil Omertu. Joe Valachi diváka postupně seznamuje se svojí cestou mafiánským světem, která je lemována těmi nejzvučnějšími jmény new yorského podsvětí a přibližuje charaktery, z nichž čerpali svoji inspiraci všichni slavní spisovatelé, režiséři ale i herní vývojáři zabývající se gangsterskou tematikou. Pro fanoušky naprostá povinnost.(4.2.2011)
patrikus
Je to zvláštní, ale nijak mě to nezaujalo, byť jsem velký fanda na Lina Venturu. Ten by v tomto filmu však nějak v druhém plánu a celé to bylo postavené na jakési výpovědi Charlese Bronsona, coby svědka a účastníka války mezi gangstery... Ale jo, pro milovníky mafiánských sirových příběhů je to jistě skvělá zabijácká podívaná... Možná, že mně to sledování zhnusil dabing, který zřejmě nedělala žádná dabingová společnost, ale snad nějaký závod na výrobu koudelí, či co... jediný, kdo se snaží byl Alois Švehlík, který své řemeslo dokonale ovládá... Musím říci, že ve Francii (Nebo třeba v Belgii) je tento film opomíjený a takové vysoké hodnocení nemá...(15.5.2011)
korndaddy
Co dělá Bronsonovo knírek na obalu? vždyť ve filmu ho (díky bohu) nemá. Ale to je jedno. Poctivá gangsterka podle skutečné události. Není to sice moc oproti filmům jako Kmotr, casino a spol. ale ujde. Poctivý tři puntíky.(19.6.2011)