Reklama

Reklama

Valdézovi koně

  • Francie Chino (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér Sedmi statečných John Sturges nabídl ve svém posledním westernu již popáté výraznou roli charismatickému Charlesu Bronsonovi. Ten se představuje coby samotářský rančer Gino Valdez, na jehož dveře jednoho večera zaklepe mladičký Jimmie Walker s prosbou o práci. Gino a Jimmie spolu dobře vycházejí a Jimmie se od staršího muže učí starat se o stádo výstavních mustangů, kteří jsou Valdezovou pýchou. Míšenec Valdez se ale musí neustále vyrovnávat se šikanou majitele půdy Morella, jehož banda má pod palcem celý kraj. Situace se vyostří, když do hry vstoupí Morellova krásná sestra Catherine... Western byl sice natočen v italsko-španělské koprodukci, místo akční a divoké „špagetové“ podívané jde však spíše o výborně napsaný, pozvolna gradující western s podmanivou atmosférou, umocněnou hudbou bratří De Angelisů. Jinak ovšem nabízí klasické ingredience žánru: Charlese Bronsona v hlavní roli sympatického vyvržence, Jill Irelandovou jako křehkou krásku a Marcela Bozzuffiho coby ukázkového padoucha. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ako mal John Wayne film Mali Kovbojove - taky western pre mladez, tak Charles Bronson mal Valdezovi Kone. Chvalim peknu prirodu, dobry pribeh, vyborna Jill Yreland. Charles Bronson a mlady Marcel Bozzuffi na urovni. Reziser John Sturges /prestrelka u Ohrady O. K. Corral/ odviedol len rezisersku rutinu, a myslim, ze tento film patri od neho do tych stojatejsich priemernejsich vod. Sympaticky spaghetti-western pre dospievajucu mladez. 69 % ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Tak naivní plýtký film jsem si od Sturgese nezasloužil, příběh zamilovaného honáka neuvěřitelně stagnuje, neoplývá zápletkou a dokonce ani pořádnou akcí. Takový film si mohl někdo dovolit tak ve 40. letech kde by realistická ukázka života na západě jistě uspěla, ale v letech 70., je to jen nezajímavá báchorka. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Western, ve kterém hráli hlavní role "neherci", a "herci" se museli notně snažit, aby se jim vyrovnali, a mnohdy, byli stejně jenom komparsem. Přitom neherci a herci hrají své vlastní příběhy, které se prolínají jen částečně, přičemž příběh neherců je zajímavější. Neherci tvoří semknutou organizovanou společnost, herci mají problémy, protože na scéně jsou dva vůdčí herci, a jen jeden může zůstat. Nakonec (po nezdařených námluvách) podlehne ten sympatičtější a odchází sám do divočiny (pravděpodobně k Indiánům, kteří rovněž tvoří organizovanou společnost). Pozn.: "Valdézovi koně" jsou asi tak maximum, co nám může nabídnout ČT2. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Většina diváků nejspíš ve chvíli, kdy zpatřila v titulkách jména jako John Sturges a Charles Bronson, očekávala akční western se spoustou přestřelek a honiček. Ovšem nic takového zde není. Honička není žádná a přestřelka pouze jedna a ještě ke všemu nijak dlouhá. Film mě však zaujal něčím úplně jiným. A to atmosférou. Přítomnost chlapce Jimmieho kontastujícího s drsnou letorou rančera Gina Valdeze mi připomínala dobrodružné příběhy pro mládež o koních a tvdých mužích, které jsem čítal jako kluk. K tomu skvělý Charles Bronson v jedné ze svých nejsympatičtějších rolí, nádherně křehká Jill Ireland, bídácký Marcel Bozzuffi a naprosto nádherná hudba bratří Angelisů. K tomu nečekaný konec. "Valdezovi koně" je jeden z těch westernů, které bych zaškatulkoval jako pro mládež (dále třeba "Malí kovbojové"). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bronsonův Chino je vlastně mustang. Divoké míšenecké plemeno, které na jeho území hodlají bílí osadníci ohradit plotem a zkrotit. A jen on se rozhodne, jestli se poddá, a nebo půjde o prérii dál hledat volnost a svobodu. Koneckonců, tu symboliku potvrzuje i scéna, kdy se koňák vrhne na paničku až při pohledu na páření jeho řehtajících svěřenců.. Sturges nespokojen s hotovým filmem právě kvůli paní Bronsonové a s tím spojené dotáčky pod patronací Colettiho, značně otravná hudba a upozadění motivu konfliktu z toho dělají western, který odcválá do rychlého zapomnění.. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Dej filmu sa odohráva v Novom Mexiku, USA, no v skutočnosti sa natáčalo v španielskej Andalúzii. (m.a.t.o.)
  • Posledný western režiséra Johna Sturgesa. (m.a.t.o.)
  • V Európe sa film po prvýkrát premietal v septembri 1973, v USA až o tri roky neskôr. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama