Reklama

Reklama

Putování tučňáků

  • Francie La Marche de l'empereur (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Každým rokem, tisíce tučňáků císařských opouští jistotu jejich hlubokého oceánu a putují stovky mil přes zrádný a odpudivý antarktický ledovec, aby se mohli rozmnožovat. Hrdinné odolávají teplotám hluboko pod bodem mrazu a nesčíslným dobrodružstvím. Podívaná na jejích putování očima Luca Jacquetse je plna humoru, plná odvahy malých tvorů vzdorovat drsné přírodě, plná záhad a tajemství. Putování císařů je výpravný snímek o jejich hrdinné námaze pro přežití (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (157)

M-arta 

všechny recenze uživatele

Úžasná pastva pro oči... Smekám před kameramanem, že v takových polních podmínkách dokázal něco tak dokonalého. Trochu mě ovšem rozhodil záměr tvůrců doplnit děj komentářem mužského, ženského a dětského hlasu jako že "za tučňáky" - ta snaha po sentimentální roztomilosti mě dost rušila. Ale viděla jsem to zatím jenom v české verzi. Tiše doufám, že ta původní snad není tak šílená. Zajímavá hudba. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený dokument právom vyznamenaní Oscarom a radom ďaľších ocenení. Za veľké plus a určitú inováciu je možné označiť hlavne to, že tvorcovia tentokrát upustil od zaužívaného a s časti fádného rozprávania komentátora, ktorý nás na čo najlepšej úrovni oboznamuje zo životom tučniakov. Tu práve naopak tučniaci ,,rozprávajú" svoj príbeh putovania sami. Toto ich poľudštenie má za následok, že i keď sa nedozviete koľko je práve v Antarktíde stupňov, ani to, čo tieto tvory najradšej jedia, ale z ich vlastného rozprávania o každodenných útrapách, ktorým musia čeliť je emocionálny dopat na diváka ešte väčší. Zároveň dokument ukazuje ich lásku k mláďatám, odhodlanie i za následok obetovania zachránenia nového života, čo z filmu robí občas veľmi smutné a dojemné, avšak krásne predstavenie. Ako po obsahovej aj po technickej stránke je dokument na vysokej úrovni. Nič sa nedá vytnúť predovšetkým výbornému zvuku a kamere očarenej krásou ľadovej pustatiny, až má človek chuť sa tam za tučniakmi vybrať. Len tá zima. K drobným mínusom filmu patrí predovšetkým český dabing, až priveľmi sentimentálny a predovšetkým nevydarený detský dablér je čistým ťahom na diváka. To isté je možné povedať o piesňach, podľa mňa prekomerčnené a osobne by som nechal vo filme iba inštrumentálnu hudbu. Na tomto dokumente ma dosť prekvapil je značný rozpočet 8 miliónov $ (čo na tom mohlo toľko stáť) a jeho neuveriteľný komerčný úspech s 15-násobnými tržbami. Je to však právom. ()

Reklama

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Toto mal byť dokument? Skôr som mal pocit akoby som sledoval nejakú životopisnú drámu: dojemné, šťastné i smutné momenty, jemná hudba, úplne blízke zábery a tučniaci, ktorí mi miestami pripadali ako výborní herci. Akoby boli scény dopredu naplánované a oni robili presne to, čo mali v scenári. Niekomu sa síce môže zdať príbeh trochu natiahnutý, v mojom prípade by však nebolo treba príbeh- kľudne by mi stačili tie nádherné obrazy, ktoré tvorcovia servírujú bez prestávky. Čo sa týka dabingu tučniakov, zo začiatku som bol prekvapený, neskôr som si zvykol a myslím, že bol v istých momentoch nápomocný. Určite je dosť nezodpovedné odsúdiť kvôli nemu celý film. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Francouzi se ujali dokumentu s veškerou vervou jakou si tato krásná zvířata zaslouží. Ušlechtilý, tajemný, tak jiný a unikátní tvor. Tučňákům se dostalo velké pozornosti a máme možnost spatřit jejich život na obrazovkách. Jsem velmi rád, že se tématu někdo chopil skutečně inciativně a dokument zaujme svou formou. Komentář doplňující jinak "něm"é tváře nejsou na škodu a určitě nekazí dojem z filmu - naopak vdechne to život. Několik památných momentů díky nímž se mi film vepsal do hlavy a budu na něj rád vzpomínat! ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tučňáci jsou roztomilá stvoření, proto jsem se na tento dokument docela těšila. A lákalo mě to i díky celkem příznivým ohlasům. Trochu netradiční zpracování, ale musím říct, že nebylo na škodu. Ba právě naopak. Některé scénky mě i rozesmály, některé trochu rozesmutnily... Délka na dokument tak akorát. Ve sledování dokumentů se moc nevyžívám, takže i když jsou tučňáci super, bylo to tak akorát. Pěkné zpracování nenásilným způsobem dokáže poučit a ukázat život těchto obyvatel Antarktidy. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo 13 měsíců v drsných podmínkách Antarktidy, při teplotách kolem -30° C. Z toho 9 měsíců byli všichni v absolutní izolaci od okolí. (Witta)
  • Rychlost větru místy dosahovala hodnoty až 150 km/hod. V těchto případech musela být kamera zatěžována, aby neodletěla. (Witta)

Související novinky

Nová naděje pro český film?

Nová naděje pro český film?

15.02.2007

Česká kinematografie už tradičně trpí nedostatkem peněz. Fond pro rozvoj kinematografie se svými 80 miliony ročně nestačí pokrýt celý potenciál našeho filmového průmyslu. Zvlášť když český film stojí… (více)

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama