Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Tímhle snímkem se mi vryli definitivně do paměti jak Russell Crowe tak Ridley Scott. Úžasný velkofilm, kterému nechybí snad vůbec nic. První jmenovaný ztělesňuje generála Maxima, který se po smerti Marcuse Aurelia stane "nežádoucím" a přijde doslova o všechno, co kdy v životě miloval. Jediné, co mu tedy zbyde, je pomsta a touha opět spatřit své milované. Cesta započne a vede skrze arénu, tj. velkolepé koloseum. Už jen když píši tento komentář, mám nekontrolovatelné nutkání si Gladiátora hned pustit, jen na to bohužel nemám zrovna čas. Jeden z mála filmů, u kterého nemám slov pro jeho dokonalost, kterou jen podrhuje stejně úžasný sountrack od Hanze Zimmera. Tři jména, tři mistři ve svých oborech. Tenhle film je moje top a věřím, že tomu tak bude ještě hodně hodně let. (100 %)

Rain Man

Rain Man (1988)

Srdcovka a absolutní vrchol hereckého umění. Nebýt tohoto snímku, asi bych se nikdy nepobláznil do Toma Cruise a neviděl všechny jeho filmy. Ač hlavním tahounem je v Rain Manovi nepřekonatelný Dustin Hoffman, logicky, mnohem starší, zkušenější, vyzrálý, desítkami filmů prověřený. V oskarové roli autisty jej Tom Cruise dopňuje bez jakékoli bázně a jako jeho mladší bratr herecky dospívá. Tehdy teprve šestadvacetiletý klučík vtrhl na stříbrné plátno s takovou grácií, že se mu otevřel celý filmový svět. Rain Man se mi hrozně těžko popisuje, jelikož jde pro mě opravdu o vrchol filmové tvorby a zároveň neutuchající zábavy. Moc dobře vím, že jej uvidím ještě mnohokrát, a pokaždé, když spustí úvodní scéna v přístavu, vykouzlí se mi úsměv na tváři a začnu si broukat známou Iko Iko. Hanz Zimmer a kol. svou první hollywoodskou hudbou jen podtrhují perfektní příběh a dodávají mu na dramatičnosti. V žádné jiné sestavě by to nemohlo dopadnout lépe. (95 %)

Mission: Impossible

Mission: Impossible (1996)

Když jsem viděl jako kluk Mission: Impossible, šílel jsem z toho, že americký agent běhá po Karlově mostě a na Kampě vybuchuje auto. Dodnes si také pamatuji, jak jsme si ve škole obarvovali žvýkačky po vzoru "červená - zelená" a dnes již profláklá ústřední melodie filmu mě stále dokáže nabudit, stejně jako mě rozčílí její užití v reklamách atp. Především se mi ale do hlavy uložilo jméno Tom Cruise. S Mission: Impossible se pro mě totiž dokázal zapsat natolik, že jsem se stal jeho bezbřehým fanouškem a nevynechám jediný snímek. Dokonce jsem se přinutil přečíst jeho životopis a přiznám se bez mučení, že jsem byl fascinován jeho neskutečnou a až pohádkovou hollywoodskou dráhou. Mission: Impossible je však velmi výjimečný film. Nejenže položil základ k úspěšné sérii vyprávění o agentu Ethanu Huntovi, ale ukázal, že i Cruise může být akčním hrdinou. Přestože je příběh celkem prostý a vesměs neoriginální, o tom, jak je vyloučený agent vydán napospas osudu a věřit může pouze a jedině sobě, našel si mezi podobnými snímky své pevné místo. Ostatně nejlépe to dokládají stamilionové zisky za čtvrtý díl - Ghost Protocol. Dnes již dokáži vnímat mnohé dříve neviditelné souvilosti, a to nejen ty kladné, ale Mission: Impossible pro mě bude vždy výborným návratem do dětských let. (85 %)

Putování tučňáků

Putování tučňáků (2005)

Jsem milovník tučňáků a císařských zvlášť. Vždyť je tak kruté, že jako pták nemůžou nikdy roztáhnout křídla a svištět mrazivým vzduchem desítky metrů nad zemí. Oni ale mají svoje ledové království na jižním pólu a výborné předpoklady pro plavání, potápění a tak vůbec pro přežití v drsných antarktických podmínkách. Dokument Putování tučňáků je něco víc než jen strohým popisem a výtahem z přírodopisu. Dneska už se takové snímky snad ani netočí. Tenhle film nabízí nádherný příbeh, který je podkreslen pro mě jedním z nejpovedenějších sountracků francouzské zpěvačky Émilie Simon. Díváte se tak na jeden rok v životě tučňáčí rodiny uprostřed kolonie, který snad někomu může jen zkazit jakýsi dabing třech hlavních ptačích hrdinů. Ale tím je film právě jiný a otevírá se všem divákům od dětí po ty nejstarší. Nikdy neomrzí. (95 %)