Reklama

Reklama

Poslední traper

  • Francie Le Dernier Trappeur (více)
Francie / Kanada / Švýcarsko / Německo, 2004, 94 min

Obsahy(1)

Francouzský dokumentarista Nicolas Vanier putuje po těch nejmrazivějších krajinách jako jsou Sibiř, Laponsko, Aljaška a samozřejmě Kanada, kde podnikl skutečnou bílou Odyseu - 8 600 km přes Aljašku. Na této cestě se setkal s mužem, který ho inspiroval k natočení filmu Poslední traper. Padesátiletý Norman Winther žije se svou indiánskou ženou Nebraskou uprostřed kanadské divočiny. Zdá se, že je poslední, nebo jeden z posledních skutečných traperů. Má své psí spřežení, kterým loví i jezdí pro zásoby. Svůj dům si postavil vlastníma rukama a doufá, že se nebude muset přesunovut dál na sever, aby unikl hlučné civilizaci. Žije v rovnováze jak s přírodou tak sám se sebou. Má svou vlastní filozofii, své zásady. Ve filmu, který je na pomezí dokumentu a hraného filmu, představuje sám se, stejně jako jeho žena i přátelé, s nimiž se setkává jen zřídka. Traper není jen obyčejný lovec, je to (jak praví naučný slovník) potulný lovec lovící kožešinovou zvěř. Takový je Norman Winther. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Až nato, že ČLOVĚK (podle mě) neudržuje ROVNOVÁHU, ale PŘÍRODA sama se postará, nemám nic, co bych tomuto pozoruhodnému francouzskému dokumentu o jednom z posledních skutečných lovců ( tedy přesněji řečeno traperů ) vytknul. A ty nádherné scenérie panenské přírody v divokých skalnatých horách vykompenzují i ty mírné nedostatky v dialozích. Nádhera. Tomuhle říkám SKUTEČNÝ " útěk do divočiny " a dokonalé souznění s přírodou a nikoliv Pennův " naivní Alex supertramp ". TOHLE JE ŽIVOT. Nenapadá mě jediný důvod, proč se nevytasit s plným hodnocením.....ikdyž souhlasím a naprosto chápu připomínky uživatele triatlet. ( Ta snaha dát " dokumentu " jakýsi PŘÍBĚH, ho nakonec právě srážela. Nicméně RÁD pro tentokráte přivírám oko. ()

Sekero 

všechny recenze uživatele

Postupující civilizace žene horaly spolu s jejich světem čím dál víc do hor a tento dokument je jedinečným svědkem, že nezkrocená příroda je hodně divoká milenka, avšak její náruč by nikdo z horalů za nic jiného neměnil. Částečné nahlednutí do radostí a strastí posledního trapera. Ne vážně, tohle vás ve skautu nenaučí. ()

Reklama

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Jak mě mohl takový skvost minout? Něco mezi dokumentem a filmem, ale z každého si bere to nejlepší. Z filmu uvěřitelnost a napínavost, z dokumentu naopak to, že to není fádní popis. Prostě stále jste v napětí a čekáte, co kde rupne a ono ne, ono to funguje tak...jako normální život. Skvělá forma a skvělé zpracování. ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Taky jsem si při sledování vzpomněla na Into the wild, hlavně když sem slyšela tu nehodící se, do uší bijící hudbu, která byla v tomhle snímku. Nesouhlasím s tím, že člověk udržuje přírodu v rovnováze. Jak dlouho tu příroda byla než se přibelhal člověk nápadně se podobající opici? A vida, taky si poradila. Jsem ráda, že existuje snímek bez zbytečných řečí a těch přemrštěných emocí, protože už jich mam tak trochu plný kecky. Je to ten film, na který se koukáte a říkáte si: Opravdu existuje někdo, kdo tohle vidí na vlastní oči, nejenom ze svého gauče v obýváku. A taky sem si řekla, že na naší planetě je vážně moc hezky. Víc takových filmů...P.S.: ty pejsci byli tak úžasní, že bych je láskou umuckala :-) ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Hezký odpočinkový film o přírodě a posledním lovci kožešin v Kanadě, který řeší základní otázku, zda má už skončit a jít pracovat do města či ne. Žije s indiánkou a smečkou psů, kteří pro něj nejsou jen tahači saní, ale také společníci. Tohoto luxusu si třeba nemůže dopřát jeho mnohem starší kamarád, který by psi již nezvládl a je tak odkázaný na skútr. Nejde tak ani o děj, jestli něco uloví či ne, jako spíše o formu vyprávění a hlavně atmosféru. A to je to, proč tomu nemůžu dát plnou palbu, protože některé scény byly uměle-kýčovitě udělaný. Když ten dědek zase nutil nebohý pejsky tahat saně nějakou neprobádanou cestou, kde bylo jasný, že tam chudáčkové uvíznou, tak sem myslel, že ho vlastnoručně zabiju. Chápu, že život tam je drsný a s nikým se nemazlí, ale proč si to ještě zhoršovat chybnými úsudky. Jeho starší kamarád ví, že je na konci cesty a proto učiní návrh, který na nějaký ten rok oddálí nevyhnutelný. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Všetky psy, ktoré chová Norman Winther, sú plemena sibírsky husky. (Laslo)

Reklama

Reklama